Επιστρέφει δυναμικά το πατρινό καρναβάλι

Το μήνυμα της αναγέννησης και της ελπίδας φιλοδοξεί να στείλει το φετινό πατρινό καρναβάλι, που θέλει να επιστρέψει δυναμικά, έπειτα από δύο χρόνια αναβολών και περιορισμών, λόγω της πανδημίας.   

Επιστρέφει δυναμικά το πατρινό καρναβάλι

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές ανυπομονούν να ξεδιπλώσουν και να παρουσιάσουν την φαντασία τους, την καλλιτεχνική τους διάθεση, την ευρηματικότητά τους, αλλά και το δημιουργικό τους πάθος, ενώ η Πάτρα προσδοκά να υποδεχτεί και πάλι τους πολυάριθμους επισκέπτες της.

Άλλωστε, η διοργάνωση του καρναβαλιού έδινε πάντα στην πόλη και στις τοπικές επιχειρήσεις μια βαθιά οικονομική ανάσα. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, «φέτος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια χρονιά μεγάλης επισκεψιμότητας και τα ξενοδοχεία θα είναι γεμάτα, αφού η πόλη έχει ανέβει σε επίπεδο και η οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα θα είναι μεγαλύτερη από το 2019, δηλαδή την τελευταία χρονιά που έγινε καρναβάλι».

Από την πλευρά του, ο σύλλογος των επαγγελματικών της εστίασης και της αναψυχής εκτιμά και αυτός με την σειρά του ότι «η επισκεψιμότητα το τελευταίο τριήμερο του φετινού καρναβαλιού θα είναι από τις μεγαλύτερες», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να περιφρουρήσουν τον θεσμό για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η μεγάλη επανεκκίνηση για την επιστροφή στην καρναβαλική κανονικότητα, που σταμάτησε απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, θα γίνει το Σάββατο με την τελετή έναρξης.

Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με δυο μουσικά άρματα, αλλά και δρώμενα, να στέλνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της ελπίδας. Στην συνέχεια θα παραδοθεί στον δήμαρχο το καρναβαλικό λάβαρο, ενώ την εκδήλωση θα σφραγίσει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

Το καρναβαλικό ραντεβού θα ανανεωθεί για την πλατεία Γεωργίου, στις 21.00 το βράδυ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης. Το βασικό δρώμενο της τελετής αποτελεί ιδέα και υλοποίηση, του χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, που προτάσσει την αναγέννηση ως κεντρική ιδέα. Δηλαδή μία αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργο-ποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων. Ο Σπύρος Κουβαράς, αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης, θα στήσει επί σκηνής ένα “φανταστικό κήπο”.

Παράλληλα, ο χορογράφος και η ομάδα του αναμένεται να παρουσιάσουν ένα μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου, στο οποίο θα συμμετάσχουν επίγειοι και εναέριοι χορευτές.

Το δεύτερο μέρος της τελετής έναρξης θα περιλαμβάνει μια πολύχρωμη καρναβαλική γιορτή, όπου θα κυριαρχεί η μουσική. Όμως, από την τελετή έναρξης δεν θα μπορούσε να λείπει το ιστορικό παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού», που φέτος συμπληρώνει 58 χρόνια ζωής και έχει ως τίτλο, «Όσα φέρνει ο χρόνος».

Αμέσως μετά, την σκυτάλη θα πάρουν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, όπου μέχρι την λήξη του καρναβαλιού, στις 26 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάζουν τις ξεχωριστές δημιουργίες τους, θα χρωματίζουν μοναδικά την πόλη με τις στολές τους, και θα σκορπούν την χαρά και το κέφι.

Πηγή: Καθημερινή