Μητσοτάκης: Μπαράζ επαφών στο περιθώριο της συνεδρίασης ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καγκελάριο της Αυστρίας και τον Ρουμάνο πρόεδρο, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις, μεταξύ άλλων, για τα ενεργειακά

Μητσοτάκης: Μπαράζ επαφών στο περιθώριο της συνεδρίασης ΕΛΚ

Μπαράζ συναντήσεων είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της έλευσης ξένων αξιωματούχων για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε αρχικά ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως «είναι σημαντική ευκαιρία αυτή η συγκέντρωση των φίλων του ΕΛΚ στην Αθήνα να συζητήσουμε και για τις διμερείς μας προτεραιότητες», προσθέτοντας πόσο καλή είναι η σχέση των δύο χωρών και «πόσο καλά έχουμε συνεργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο καγκελάριος, από την πλευρά του, τόνισε πως είναι πολύ θετική πρωτοβουλία «να συναντηθούμε πάλι τώρα οι πρωθυπουργοί του ΕΛΚ για να σκεφτούμε το μέλλον του ΕΛΚ», εστιάζοντας στην ενεργειακή και μεταναστευτική κρίση, λέγοντας πως «το μεταναστευτικό είναι για την Αυστρία ένα θέμα που αποτελεί πλέον σημαντική προτεραιότητα». Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αυστριακό καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και τις υποδομές που αναπτύσσει προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος, που θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Νεχάμερ συζήτησαν για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καγκελάριο της Αυστρίας και τον Ρουμάνο πρόεδρο, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις, μεταξύ άλλων, για τα ενεργειακά.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου, ενώ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρουμανίας για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα και τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, που τη μετατρέπουν σε κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου.

Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, καθώς η πτήση του για Αθήνα είχε καθυστέρηση. Χθες το βράδυ ξεκίνησε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την έναρξη να γίνεται από τον κ. Βέμπερ και τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ανοιχτή στους δημοσιογράφους, καθώς θεωρείται «εσωτερική διαδικασία».

Πηγή: Καθημερινή