Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο αναθεωρητισμός μπορεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα»
Την αισιοδοξία τους για μια έγκαιρη ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό εξέφρασαν στις κοινές τους δηλώσεις o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λιθουανή ομόλογός του Ίνγκριντα Σιμονιτέ.
«Θα είναι αποτυχία αν δεν συμφωνήσει η Ευρώπη για το ενεργειακό. Είναι πλέον η στιγμή να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στην Ρωσία όσο και στις αγορές, ότι η κερδοσκοπία με την αγορά του αερίου θα αντιμετωπισθεί με έναν ενιαίο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιβολή κάποιου είδους πλαφόν στο Χρηματιστήριο ενέργειας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ σημείωσε πως με την Λιθουανή ομόλογό του, Ίνγκριντα Σιμονιτέ στηρίζουν πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καταδικάζουν την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία κατά της χώρας. Επιπλέον σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως ενημέρωσε την Λιθουανή πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν πως «ο αναθεωρητισμός μπορεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα».
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Για «ενεργειακό εκβιασμό» έκανε λόγο η Λιθουανή πρωθυπουργός, Ίνγκριντα Σιμονιτέ που όπως επισήμανε αποσκοπεί στο «να αποδυναμώσει την υποστήριξη στην Ουκρανία και να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις εντός των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία και ίσως να επηρεάσει τις κοινωνίες προκειμένου αυτές να μειώσουν την υποστήριξή τους προς την χώρα».
Όπως ανέφερε «το πακέτο που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβάνει σημαντικά μέτρα τα οποία μπορούν να δώσουν μια θετική λύση στην ενεργειακή κρίση» ωστόσο επισήμανε πως «χρειαζόμαστε ακόμα να δουλέψουμε πιο σκληρά, ούτως ώστε να προτείνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις, κυρίως για τις τιμές της ενέργειας. Για το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, το οποίο πρέπει να τεθεί εγκαίρως»
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για το οποίο συμφωνούν οι δύο χώρες, εκτίμησε πως «η ευρωπαϊκή λύση δυστυχώς έχει καθυστερήσει και είναι πλέον η στιγμή να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στην Ρωσία όσο και στις αγορές, ότι η κερδοσκοπία με την αγορά του αερίου θα αντιμετωπισθεί με έναν ενιαίο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιβολή κάποιου είδους πλαφόν στο Χρηματιστήριο ενέργειας»
Επιπλέον ανέφερε πως «στο δικό μας επίπεδο αλλά και στο επίπεδο υπουργών Ενέργειας, καταφέραμε να βρούμε πάρα πολύ συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες μπορεί να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την τιμή του αερίου προκειμένου αυτή να φτάσει σε αποδεκτά επίπεδα. Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αυτά τα μέτρα θα συμφωνηθούν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, ούτως ώστε να μειώσουμε την πίεση που όλοι αντιμετωπίζουμε, προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στις επιχειρήσεις και στις οικογένειες»
Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως «συζητήσαμε με λεπτομέρειες τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Για άλλη μία φορά καταδικάσαμε με τον πιο ηχηρό τρόπο την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία προς τις πόλεις της Ουκρανίας που προκάλεσε θάνατο πολιτών, καθώς και την καταστροφή κρίσιμων υποδομών και συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ισχυρή συνεργασία Ελλάδας και Λιθουανίας στον τομέα της μετανάστευσης. «Πιστεύω ότι θα πρέπει πάντα να υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ποτέ το γεγονός ότι απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικοί σκοποί» σημείωσε και τόνισε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα σύνορά της, που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε πως «η χώρα μας θα είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο και πάντα καλούμε τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία, να συνεργαστεί μαζί μας με εποικοδομητικό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».
Απευθυνόμενος στη Λιθουανή ομόλογό του επισήμανε πως «Έχουμε πάρα πολλά κοινά στοιχείαόσον αφορά το σχεδιασμό της προσέγγισής μας για τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια στα σύνορα».
Πηγή: ERT News