Ο Έλον Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter για 44 δισ. ευρώ – Καρατόμησε τους επικεφαλής του
Ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, απέκτησε χθες Πέμπτη τον έλεγχο του Twitter, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, και άλλα δύο ηγετικά του στελέχη, κατά δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σε τιτίβισμά του μάλιστα έγραψε: «το πουλί ελευθερώθηκε».
Το Twitter δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την εξαγορά, αλλά ένας πρώτος επενδυτής της εταιρείας είπε στο BBC ότι η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί.
Υπό το κράτος της μεγάλης αβεβαιότητας που ακολούθησε την προσέγγιση του δισεκατομμυριούχου και τις παλινωδίες του, εκατοντάδες εργαζόμενοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλους κολοσσούς, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από το επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σχεδόν 530 άτομα αποχώρησαν από το Twitter, δηλαδή σχεδόν 60% περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Και ακόμη 50 εγκατέλειψαν την εταιρεία μέσα στον Οκτώβριο, ενώ συνολικά απασχολούνται σε αυτήν 7.500 άτομα. Τέλος, περίπου 30% των αποχωρησάντων μετακινήθηκαν στην Google ή στη ΜΕΤΑ, ενώ άλλοι στράφηκαν σε διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Pinterest, LinkedIn, Snap και TikTok.
Πολλοί αναλυτές υποστήριξαν ότι το τίμημα που πλήρωσε ο Μασκ για την εταιρεία είναι πολύ υψηλό δεδομένης της πτώσης των αξιών πολλών μετοχών τεχνολογίας και του αγώνα του Twitter να προσελκύσει χρήστες και να αναπτυχθεί.
Ο ιδρυτής της Tesla είπε πρόσφατα ότι το Twitter ήταν «ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει μαραζώσει για πολύ καιρό, αλλά έχει απίστευτες δυνατότητες, αν και προφανώς εγώ και οι άλλοι επενδυτές πληρώνουμε υπερβολικά για αυτό τη δεδομένη στιγμή».
Η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ θα προκαλέσει άμεση αναστάτωση στις λειτουργίες του Twitter, εν μέρει επειδή πολλές από τις ιδέες του για το πώς να αλλάξει την εταιρεία έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας της εδώ και χρόνια. Έχει δηλώσει ότι θέλει να διασφαλίσει την «ελευθερία του λόγου» στο κοινωνικό δίκτυο, κάτι που είναι πιθανό να σημαίνει πιο χαλαρά πρότυπα ελέγχου περιεχομένου, και σχεδιάζει να επαναφέρει ορισμένους λογαριασμούς υψηλού προφίλ που εκδιώχθηκαν από το Twitter για παραβίαση κανόνων, όπως του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Γενικότερα, οι πρωτοβουλίες του Μασκ απειλούν να αναιρέσουν τις πολυετείς προσπάθειες του Twitter για περιορισμό του εκφοβισμού στην πλατφόρμα.