Πέθανε ο Σπύρος Μερκούρης

Ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρης δεν βρίσκεται πια στη ζωή. 

Πέθανε ο Σπύρος Μερκούρης

«Έφυγε» σε ηλικία 93 ετών ο Σπύρος Μερκούρης. Ο πολυαγαπημένος αδερφός της Μελίνας Μερκούρη μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο Νίμιτς, λόγω αδιαθεσίας. Η ήδη κλονισμένη του υγεία δεν άντεξε και το πρωί της Παρασκευής άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Σπύρος Μερκούρης γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1925. Ήταν γιος του πολιτικού, βουλευτή και υπουργού Σταμάτης Μερκούρης και της Ειρήνης Λάπππα, ενώ αδελφή του ήταν η Μελίνα Μερκούρη και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, για πολλά χρόνια Δήμαρχος Αθηναίων.


Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης -Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1985), μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού Εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην ενιαία πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναϊκή Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.ά. σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ.

Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ποτέ την Κυριακή” (σκηνοθεσία του γαμπρού του Ζυλ Ντασέν) κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες “Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα”, “Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο”, “Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση” και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο. Δεν σταμάτησε ποτέ να οργανώνει εκθέσεις με σκοπό να προβάλει τον πολιτισμό της Ελλάδας -κυρίως τον αρχαίο- σε όλον τον κόσμο.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας