Τα «Παγωτά Δωδώνη» αλλάζουν σελίδα

Η άλλοτε κραταιά αλλά με σημαντικά οικονομικά προβλήματα εταιρεία Παγωτά Δωδώνη» αλλάζει χέρια

Τα «Παγωτά Δωδώνη» αλλάζουν  σελίδα


Στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που διενήργησαν οι πιστώτριες τράπεζες, η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε στον κ. Αλέξανδρο Κατσιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΓΕΚΑ, ο οποίος αναδείχθηκε προτιμητέoς επενδυτής κατά τη σχετική διαδικασία. Έναντι των προσφορών των άλλων δύο διεκδικητών που συμμετείχαν στην τελική «κούρσα», της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι και της εταιρείας «Βενέτης». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προσφορές που κατατέθηκαν έφτασαν τα 3-4 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη μέρα για την βιομηχανία παγωτού, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το ισχυρό δίκτυο που ήδη διαθέτει η ΕΛΓΕΚΑ. Σημειώνεται εξάλλου ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η «Παγωτά Δωδώνη» τα τελευταία χρόνια - με τον συνολικό δανεισμό να φτάνει τα 36,12 εκατ. ευρώ - η εταιρεία διατηρεί το ισχυρό της brand στον κλάδο του παγωτού.

Οι πωλήσεις της το 2020 με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό είχαν μειωθεί κατά 45,71% σε σχέση με το 2019. Το γεγονός αυτό οφειλόταν τόσο στη μείωση πωλήσεων στα καταστήματα όσο και στο χύμα παγωτό στον κλάδο HORECA ενώ ένας επιπλέον λόγος εκτιμάται πως ήταν και το τέλος της συνεργασίας με τις εταιρείες της Chillbox.

Η ιστορία των «Παγωτών Δωδώνη»
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα άνοιξαν το ένα γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη και τρία χρόνια αργότερα αρχίζουν την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα.


Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με την μορφή τζελατέριας στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί η μεταφορά της εταιρείας στην Παλλήνη και η δημιουργία παραγωγικής μονάδας.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1991-1995 ακολουθεί δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργούνται 17 σημεία πώλησης.

Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από το επενδυτικό group Valtop Holdings Limited. Λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό, ενώ παράλληλα το δίκτυο ξεπερνά τα 80 καταστήματα.

Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα, το NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας (90% και μέτοχοι 10%) ενώ το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα.

Μία μεγάλη πυρκαγιά το 2012 προξενεί καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται σε άλλες μονάδες. Την ίδια στιγμή το προσωπικό ξεπερνά τα 100 άτομα. Το 2013 το εργοστάσιο ανακαινίζεται, με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, το 2016 η NBGI Private Equity πουλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα με την «Παγωτά Δωδώνη» να περνά σε εταιρεία ειδικού σκοπού.

Με τα χρέη να συσσωρεύονται τα επόμενα χρόνια, επιχειρήθηκε η πώληση από τις τράπεζες για πρώτη φορά το 2018 με αρκετές επιχειρήσεις να δείχνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της. Παρά τις κινήσεις, καμία εξ αυτών δεν είχε προχωρήσει τότε.

Πηγή: CNN