Γαλλία: Μυστηριώδεις επιθέσεις με σύριγγες σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα

Το μυστήριο των επιθέσεων με σύριγγες σε συναυλιακούς  χώρους και νυχτερινά κέντρα στη Γαλλία συνεχίζεται

Γαλλία: Μυστηριώδεις επιθέσεις με σύριγγες σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα

Το γαλλικό δίκτυο BFM TV ανέφερε 319 περιστατικά επίθεσης με σύριγγα μόνο σε νυχτερινά κέντρα σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας - 275 θύματα επιθέσεων με σύριγγες έχουν προβεί σε καταγγελίες στην αστυνομία - Αναγνωρίστηκε και συνελήφθη ένας 20χρονος δράστης στην Τουλόν
Ο Ζουστίν Αστρούκ έπεσε πρόσφατα θύμα επίθεσης αγνώστου με σύριγγα. Ο 24χρονος φοιτητής, από την πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, αφηγήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua πως τρυπήθηκε με σύριγγα ενώ παρακολουθούσε μια συναυλία στις 21 Μαΐου. Στεκόταν κοντά στη σκηνή όταν του έγινε η ένεση μιας άγνωστης ουσίας στον μηρό.

«Στη συναυλία όλα πήγαν καλά. Δύο ημέρες αργότερα, ενώ έκανα ντους, συνειδητοποίησα ότι είχα ένα περίεργο σημάδι στον μηρό μου. Είχα δει κάποιες φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως κατάλαβα ότι υπήρχε πρόβλημα. Συνέκρινα το σημάδι με τις εικόνες και διέκρινα ομοιότητα», θυμάται. Ο Αστρούκ δηλώνει ότι, προς έκπληξή του, δεν ένιωσε τίποτα κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Τα κρούσματα είναι μοιρασμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ οι ενέσεις είχαν γίνει σε διάφορα σημεία του σώματος.

«Οι επιθέσεις με σύριγγες ξεκίνησαν αρχικά στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στη Γαλλία», λέει η Λεϊλά Σαουασί, μια φαρμακοποιός στο Παρίσι. «Γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό το φαινόμενο: τι είδους σύριγγες χρησιμοποιούνται, αν γίνεται έγχυση συγκεκριμένων ουσιών και ποιες είναι αυτές», συμπληρώνει.


Ερωτήματα εγείρονται επίσης αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών, αφού στην πλειονότητά τους τα θύματα δεν ανέφεραν επακόλουθες επιθέσεις.

Η Σαουασί επισημαίνει ότι οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν επειδή οι επιθέσεις σημειώνονται σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Περιστασιακά, εντοπίζονται άτομα που μεταφέρουν σύριγγες σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα, αλλά μια συνήθης δικαιολογία είναι ότι προορίζονται για προσωπική χρήση, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Μια σύριγγα μπορεί να θεωρηθεί όπλο και μια τέτοια επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί προμελετημένη», λέει η δικηγόρος Μαρίν Ντουριγιόν. Υπογραμμίζει ότι οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει έγχυση επιβλαβών ουσιών. Διαφορετικά, η ποινή φυλάκισης μπορεί να φθάσει τα 5-7 χρόνια και το πρόστιμο να ανέλθει σε 75.000 ευρώ. Η τιμωρία για τους υπότροπους είναι ακόμη πιο σκληρή.

«Υπάρχει επίσης το συναισθηματικό σοκ για το θύμα, που πρέπει να ληφθεί υπόψη», εξηγεί η Ντουριγιόν.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 20χρονο άνδρα στη νότια Γαλλία σε σχέση με μια σειρά επιθέσεων με σύριγγες. Ο 20χρονος συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την προηγούμενη Κυριακή, δύο ημέρες αφότου περίπου 20 άτομα ανέφεραν τραυματισμούς από σύριγγες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας τηλεοπτικής συναυλίας σε παραλία της Ριβιέρας στην Τουλόν.

Μια γυναίκα νοσηλεύτηκε και χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία μετά τις αναφορές για τα «τρυπήματα» που προκάλεσαν πανικό στο πλήθος.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε από δύο γυναίκες που δήλωσαν ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί, με αποτέλεσμα να του απαγγελθούν κατηγορίες για βαριά και εκ προμελέτης ένοπλη βία, ανέφερε η Εισαγγελία της Τουλόν.

Πηγή: protothema