Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρεις επαρχίες του Ισημερινού

Ο πόλεμος των ναρκωτικών μαίνεται στον Ισημερινό. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις επαρχίες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρεις επαρχίες του Ισημερινού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο έθεσε χθες Παρασκευή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για δύο μήνες τρεις επαρχίες της χώρας, στις οποίες έχει ξεσπάσει ένα κύμα βίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.


«Θέτω σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις επαρχίες Γουάγιας, Μανάμπι και Εσμεράλδας», είπε ο πρόεδρος Λάσο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά 4.000 αστυνομικοί και 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις συγκεκριμένες επαρχίες, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορεύεται μεταξύ 23:00 και 05:00 σε ορισμένες πόλεις κοντά στο Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Η βία που συνδέεται με τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στον Ισημερινό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.255 ανθρώπους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών μέσα στις φυλακές, έχουν σκοτωθεί 350 άνθρωποι.

Το 2021, οι αρχές του Ισημερινού κατάσχεσαν ποσότητα-ρεκόρ 210 τόνων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, και μέχρι στιγμής το 2022 οι κατασχέσεις ναρκωτικών έχουν φθάσει τους 75 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.