Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Γκρόσι, Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια για την πυρηνική ασφάλεια

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (10/3) στην Αττάλεια της Τουρκίας, με θέμα συζήτησης την πυρηνική ασφάλεια, μετά τα γεγονότα σε Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Γκρόσι, Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια για την πυρηνική ασφάλεια

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει την Πέμπτη (10/3) στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Γκρόσι πίεζε για μια τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

Το αίτημά του έγινε εν τέλει δεκτό, μετά την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τη διακοπή ηλεκτροδότησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαρροές ραδιενέργειας εφόσον δεν αποκατασταθεί έγκαιρα το πρόβλημα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει φτάσει ήδη στην Αττάλεια, για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.