Πόλεμος στην Ουκρανία: Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ

Την 9η ημέρα της εισβολής, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη χτυπήθηκε από πυρά στρατευμάτων της Ρωσίας. Οι πυροσβέστες έσβησαν την φωτιά. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για "πυρηνική τρομοκρατία".

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα Παρασκευή (04/03) κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, ενώ ο πόλεμος μαίνεται για 9η συνεχή μέρα.

Το χτύπημα προκάλεσε πυρκαγιά, πάντως η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

Φωτιά σε τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια
Φωτιά σε τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT / AP IMAGES

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

«Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η φωτιά κατασβέστηκε, ενώ εκπρόσωπός της κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Πώς ξέσπασε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρέθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής (04/03) έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατη ημέρα.

Πηγή: News247.gr