Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ», λένε Ουκρανοί υπουργοί

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Ουκρανίας τόνισαν ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Τσερνόμπιλ διαθέτει μεν εφεδρικές γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, όμως είναι απαραίτητη η κατάπαυση πυρός από πλευράς Ρωσίας ώστε να γίνουν επισκευές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ», λένε Ουκρανοί υπουργοί

Σχολιάζοντας το μπακ άουτ στο Τσερνόμπιλ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες.

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί πλήρως.

Όπως υποστήριξε ο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών.

«Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», πρόσθεσε.