Πόλεμος στην Ουκρανία: Τανκς του Πούτιν στο Κίεβο

Με όπλα και βόμβες μολότοφ εξοπλίζονται οι πολίτες έναντι των εισβολέων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τανκς του Πούτιν στο Κίεβο

Υπό πολιορκία βρίσκεται από χθες το πρωί το Κίεβο των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού εισέβαλαν στα βόρεια προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο ουκρανικός στρατός, υποχρεωμένος να πολεμάει σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έδινε σκληρές μάχες απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις των εισβολέων, ενώ το υπουργείο Αμυνας μοίρασε 18.000 αυτόματα όπλα σε πολίτες και έδωσε οδηγίες για την κατασκευή εμπρηστικών βομβών μολότοφ, εξαντλώντας τις τελευταίες εφεδρείες για την άμυνα της πόλης.

Σε νέο μήνυμά του προς το ουκρανικό έθνος, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι θα μείνει στο Κίεβο παρότι «ο εχθρός με έχει επικηρύξει ως υπ’ αριθμόν 1 στόχο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αργά χθες το βράδυ πόσταρε βίντεο στα σόσιαλ μίντια, στο οποίο εμφανίζεται να στέκεται δίπλα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τουλάχιστον 137 Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι χθες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριζε ότι από την έναρξη της εισβολής, τα χαράματα της Πέμπτης, οι Ρώσοι είχαν χάσει περί τους 1.000 στρατιώτες τους. Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι συνομιλίες με το Κίεβο θα υπάρξουν μόνον αν ο ουκρανικός στρατός καταθέσει τα όπλα και δεν έκρυψε πως πρόθεση της Μόσχας είναι να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε ως δημοκρατική μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί μεθόδους γενοκτονίας» απέναντι στους ρωσόφωνους, δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αιτιάσεις της Ρωσίας.

Συνομιλίες μόνο μετά τη συνθηκολόγηση διαμηνύει η Μόσχα, καθώς κινείται για την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε, σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι είναι έτοιμος για υψηλού επιπέδου συνομιλίες με το Κίεβο, από τη στιγμή που ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι προτίθεται να συζητήσει με τη Μόσχα καθεστώς «ουδετερότητας» για τη χώρα του. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο να οργανώσει ρωσοουκρανική συνάντηση στο Μινσκ, όπου είχαν συνομολογηθεί οι ειρηνευτικές συμφωνίες μετά την κρίση του 2014. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Πούτιν απηύθυνε έκκληση στον ουκρανικό στρατό «να ανατρέψει τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζιστών» που, κατά τη γνώμη του, κυβερνούν την Ουκρανία.

Παράλληλα με τη μάχη του Κιέβου, συγκρούσεις διεξάγονταν χθες στα περίχωρα της Μαριούπολης, του Χάρκοβο, του Τσερνίχιβ και άλλων πόλεων. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε, με βάση τις πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών, ότι «ο ρωσικός στρατός απέτυχε στους βασικούς στόχους του» τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων, αφού δεν κατάφερε να αλώσει κάποια μεγάλη πόλη, λόγω της σφοδρής αντίστασης που συνάντησε από τους Ουκρανούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Βρετανό αξιωματούχο, οι ένοπλες δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ απέτυχαν να προωθηθούν πέρα από τη διαχωριστική γραμμή και να καταλάβουν νέα εδάφη. Διάβημα στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βατικανό έκανε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής. «Πήγε να διατυπώσει τις ανησυχίες του για τον πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Εδρας, Ματέο Μπρούνι, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Πάπα κράτησε περί τα 30 λεπτά. Τον εξοστρακισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της εισβολής ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε ότι Σουηδία και Φινλανδία επέλεξαν να είναι ουδέτερες χώρες και γι’ αυτό δεν μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Η αποστροφή θεωρήθηκε έμμεση απειλή της Μόσχας προς τις δύο χώρες, αφού ερμηνεύθηκε ως έμμεση απειλή προς τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι.

Πηγή: Kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110