Ενώπιον του ανακριτή σήμερα οι συλληφθέντες για την υπόθεση του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά

Το κατώφλι του ανακριτή, θα περάσουν σήμερα με βαρύτατες κατηγορίες οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα οι συλληφθέντες για την υπόθεση του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά

Πρόκειται για την 69χρονη μητέρα και την 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες του γηροκομείου, τους δύο γιατρούς (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Και οι επτά αντιμετωπίζουν βαριές ποινικές διώξεις και συγκεκριμένα κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου έκανε μια δήλωση που θα συζητηθεί λέγοντας: «Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;».

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα, ενώ αρχικά είχε εστιάσει στους θανάτους ηλικιωμένων από την αρχή του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, στην συνέχεια επεκτάθηκε προς τα πίσω χρονικά και στην περίοδο 2015-2019. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 80 υποθέσεις θανάτων μόνο για τον πρώτο ενάμιση χρόνο που ζητήθηκαν στοιχεία από τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία, ενώ μετά τη διεύρυνση της έρευνας ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει σε… εκατοντάδες.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις συνθήκες διαμονής στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Απρίλιο, μετά από καταγγελίες πρώην εργαζόμενων στη δομή για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των γερόντων στη δομή, ενώ με βάση τις καταγγελίες αυτές διατάχθηκαν και εκταφές θανόντων μέσα στο γηροκομείο.

Πηγή: in.gr