Τραμπ: Υπόσχεται «χάρη» στους εισβολείς του Καπιτωλίου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως αν θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σε όσους κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη θανάσιμη επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Τραμπ: Υπόσχεται «χάρη» στους εισβολείς του Καπιτωλίου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως αν θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σε όσους κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη θανάσιμη επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σε όσους κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη θανάσιμη επίθεση υποστηρικτών του στις 6 Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει πει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος μετά την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κόνρο του Τέξας.

«Ένα άλλο πράγμα που θα κάνουμε, και τόσοι πολλοί με ρωτούν σχετικά μ’ αυτό, αν είμαι υποψήφιος και αν νικήσω, θα συμπεριφερθούμε δίκαια σ’ αυτούς τους ανθρώπους της 6ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τραμπ χειροκροτούμενος. «Θα τους συμπεριφερθούμε δίκαια. Και αν αυτό απαιτεί απονομές χάριτος, θα τους δώσουμε χάρη. Επειδή τους συμπεριφέρονται τόσο άδικα».

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο υποκινούμενοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική ήττα του το Νοέμβριο του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Οι εισβολείς επεδίωκαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Ένας αστυνομικός που έσπευσε να αντιμετωπίσει την επίθεση πέθανε μία ημέρα μετά, ενώ τέσσερις άλλοι, που ήταν φρουροί του Καπιτωλίου, αυτοκτόνησαν αργότερα. Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, που διήρκεσε ώρες. Τέσσερις εισβολείς έχασαν επίσης τη ζωή τους. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος περισσότερων από 700 ανθρώπων για συμμετοχή στην επίθεση.

Πηγή: καθημερινή