Ποια ακίνητα θα πρέπει να ασφαλίζονται για να ηλεκτροδοτηθούν
Η ασφαλιστική αγορά χαρακτήρισε ως κατ’ αρχήν θετική την εισαγωγή της σχετικής ρύθμισης, αν και ζήτησε η υποχρεωτική ασφάλιση να αφορά όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης από το 2025 σε νεόδμητες οικοδομές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερης τρωτότητας, όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, προβλέπει το κλιματικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, ότι όσα νέα ακίνητα βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου για πλημμύρες ή κοντά σε δάση, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν από τους παρόχους.
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν, μάλιστα, το κύριο θέμα συζήτησης στη πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα.
Η ασφαλιστική αγορά χαρακτήρισε ως κατ’ αρχήν θετική την εισαγωγή της σχετικής ρύθμισης, αν και ζήτησε η υποχρεωτική ασφάλιση να αφορά όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Παράλληλα, ακόμη ένα αίτημα του κλάδου ήταν η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει διακοπή της ασφάλισης, μόλις ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητα.
Επίσης, ζητήθηκε να εξεταστεί η συνολική ρύθμιση του πλαισίου αντιμετώπισης και ανάληψης κινδύνων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ τέθηκε και το ζήτημα για το ύψος του ασφαλίστρου, δεδομένου ότι επιλέγεται να ασφαλίζονται ακίνητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Το κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τα εξής:
Από το 2025, τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας υπό την έννοια της παρ. 2 ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου
Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές, που βρίσκονται
Σε ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 31822/1542/Ε103/2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη (Β’ 1108) και εμπίπτουν στο σενάριο πλημμύρας υψηλής πιθανότητας,
Πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.