Καμία πώληση βενζινοκίνητου, ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου στην Ελλάδα από το 2030!

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα διατίθενται προς πώληση στην χώρα μας από το 2030, μετά από σχετική εξαγγελία της Κυβέρνησης, δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καμία πώληση βενζινοκίνητου, ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου στην Ελλάδα από το 2030!

Μια ρηξικέλευθη απόφαση που αλλάζει τον οδικό χάρτη της χώρας ανακοίνωσε η Κυβέρνηση!

Μέχρι το τέλος του 2029 θα επιτρέπειται η πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης-πετρελαίου) στη χώρα μας, καθώς, από το 2030, όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα νέα ταξί, από το 2025.

Στο πλαίσιο της «πράσινης« ατζέντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (04/11) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο περιβάλλον και στον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μία από αυτές είναι η πλήρης «στροφή» προς τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εξάλλου σε ορίζοντα τετραετίας το ένα/τρίτο των ενοικιαζόμενων οχημάτων θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, συγκεκριμένα, πως με τη νέα πράσινη πολιτική, στην οποία εντάσσονται και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, «η καθημερινότητα θα γίνει καλύτερη με πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. [...] Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης».

Και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί. Είναι άλλωστε πρωτοβουλίες στις οποίες πλέον ανταποκρίνονται όλοι οι Έλληνες και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας. Το αποδεικνύει, εξάλλου, η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Εξοικονομώ», όπως και η γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «η καθαρή ενέργεια μετατρέπεται σε νέο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Εκεί θα κινητοποιούνται στο εξής δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, παράγοντας πλούτο και νέα απασχόληση. Και οι πιο έτοιμες χώρες για την πράσινη μετάβαση θα είναι και οι κερδισμένες του μέλλοντος».