Νέα μέτρα κορονοϊού: Κύμα αντιδράσεων σε εστίαση, λιανεμπόριο

Εμπορικά καταστήματα και εστίαση κάνουν λόγο για ακόμη ένα πλήγμα εξαιτίας των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού -σε μία περίοδο μάλιστα που περίμεναν να λάβουν ισχυρές τονωτικές ενέσεις ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Νέα μέτρα κορονοϊού: Κύμα αντιδράσεων σε εστίαση, λιανεμπόριο

Κραυγή αγωνίας από την αγορά στον απόηχο των νέων περιοριστικών μέτρων, που ανακοινώθηκαν με στόχο να μπει «φρένο» στην επέλαση της πανδημίας. Εμπορικά καταστήματα και εστίαση, που μετρούν ακόμη τις πληγές από τα καθολικά lockdown, κάνουν λόγο για ακόμη ένα πλήγμα - σε μία περίοδο μάλιστα που περίμεναν να λάβουν ισχυρές τονωτικές ενέσεις ενόψεις των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και που έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μία πρόκληση: την εκρηκτική άνοδο στις τιμές πρώτων υλών.

Τους φόβους του για τις σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εκφράζει με δήλωσή του στη «Ν» ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. «Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στο να υποχρεώσουν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους» αναγνωρίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η εφαρμογή των όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας προκαλεί νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί στους τζίρους μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ειδικά από το χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης».

Από την πλευρά του και ο προέδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας σχολίασε πως «το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε ‘αχαρτογράφητα νερά’ και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας». «Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, που συνεχώς αναβάλλεται» συμπλήρωσε.Έθεσε δε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις... Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων» εξήγησε.

Άτυπο lockdown και νέα λουκέτα βλέπει η εστίαση

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ. «Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown» σημειώνει.

Όπως αναφέρεi τα μέτρα αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος. Εκφράζει δε φόβους για νέα λουκέτα, αφού όπως επισημαίνει τα μέτρα «δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων».

naftemporiki.gr