Ε65: Την Παρασκευή (16/7) θα γίνουν τα εγκαίνια της παράκαμψης Λαμίας με κόμβο Καρπενησίου

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των 14 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας - Ε65.

Ε65: Την Παρασκευή (16/7) θα γίνουν τα εγκαίνια της παράκαμψης Λαμίας με κόμβο Καρπενησίου

Πρόκειται για την δυτική «Παράκαμψης Λαμίας» του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου από την κοινοπραξία Κεντρική Οδός, τα οποία θα δοθούν στην κυκλοφορία από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή.

Το εν λόγω τμήμα αρχικά προγραμματίζονταν από το υπουργείο Υποδομών να δοθεί το Πάσχα αλλά αυτό δεν έγινε λόγω του ότι δεν είχαν ανοίξει οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και αφετέρου γιατί για την παράδοση του απαιτούνταν να περάσει τροπολογία που προέβλεπε την τμηματική λειτουργία του οδικού άξονα. Το τμήμα της Παράκαμψης Λαμίας ξεκινά από τη σύνδεση του Ε65 με τον Μαλιακό Κόλπο, στον ημικόμβο Ανθήλης και τερματίζει 3 χιλιόμετρα πριν τον κόμβο Καρπενησίου περίπου στην περιοχή Λιανοκλαδίου.

Ο Ε65 ήταν ένας από τους πέντε αυτοκινητοδρόμους που δημοπρατήθηκαν με Σύμβαση Παραχώρησης το 2007, από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χιλιομέτρων, που ενώνει, στο ύψος της Λαμίας, την υφιστάμενη Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό. Στη συνέχεια, όμως, σε πρώτη φάση υλοποιήθηκε το ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, το κομμάτι Ξυνιάδα – Τρίκαλα.

Στην παρούσα φάση, όπως και η ίδια η κοινοπραξία «Κεντρική Οδός» γνωστοποίησε, στο νότιο τμήμα από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, υπάρχει σημαντική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών (0-32ο χλμ.) του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε 65), η οποία ξεπερνά το 70,3%. Πληροφορίες θέλουν το κομμάτι αυτό να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2022. Αναφορικά με τα έργα που ήδη έχουν γίνει, στα 3 συνολικά εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το υπό κατασκευή τμήμα, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας, (32,5ο χλμ. Αυτοκινητοδρόμου Ε65), οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 81,3%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 65,3% και οι χωματουργικές εργασίες 54,8%.

Όπως ανέφερε ο πρόσφατα ο κ. Καραμανλής, «Σήμερα, στο Νότιο Τμήμα προχωράμε με ρυθμό κατά 50% ταχύτερο κι έτσι έχουμε ήδη φτιάξει πάνω από το μισό έργο» σημειώνοντας ότι το έργο αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2022.

Πηγή: capital.gr