Αυγενάκης: «Κερδίζουμε το χαμένο έδαφος σε αθλητικά έργα στο Ηράκλειο»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για τα έργα που γίνονται από την κυβέρνηση και όχι μόνο.

Αυγενάκης: «Κερδίζουμε το χαμένο έδαφος σε αθλητικά έργα στο Ηράκλειο»

Ολοκληρώνοντας τα τεύχη δημοπράτησης της 33αρας κλειστής πισίνας του ΕΑΚΗ και του νέου προπονητηρίου μπάσκετ, βόλεϊ και θα προχωρήσουμε σε μελετοκατασκευή. Οι ανάδοχοι των έργων, δηλαδή, θα αναλάβουν να το φέρουν εις πέρας και οι εργολαβίες να υπάρξουν αρχές του 2022”, τονίζει σε μεγάλη συνέντευξή του στην “ΠΑΤΡΙΣ” ο Ηρακλειώτης υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Μπορεί η καθημερινή του ατζέντα να είναι φορτωμένη με συναντήσεις, Βουλή, συνεντεύξεις αλλά όπως λέει αφιερώνει πάντα κάποια ώρα για να ασχοληθεί με το Ηράκλειο. Με τα θέματά του. Κι εμείς τον συναντήσαμε στο “Μαρίνα”, στο λιμάνι Ηρακλείου, εκεί, που θέλει να γίνει το Ναυταθλητικό κέντρο (οι αθλητικές υποδομές έχουν εξαιρεθεί από την πώληση του λιμανιού και στην αξιοποίησή του από τον επενδυτή), αλλά και να αξιοποιηθούν, αφού πρώτα συντηρηθούν τα Δυτικά Νέωρια. Τα κοιτάζει, σταματά τον λόγο του και… ονειρεύεται έτοιμα τα έργα.

«Θα ήθελα να με θυμούνται για τη συνέπεια λόγων και έργων. Όχι τις προθέσεις και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα”, υπογραμμίζει με στόμφο.

Μας μίλησε για πολλά. Κυρίως έλυσε απορίες που απασχολούν πολίτες – φιλάθλους. Γιατί πολλά έχει ανακοινώσει και πρέπει να μπουν όλα σε μια σειρά. Όπως λέει “ανακτάμε το χαμένο έδαφος σε αθλητικά έργα στο Ηράκλειο” και ότι “θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τον Δήμο Ηρακλείου για το κολυμβητήριο στον Αγ. Ιωάννη”. Αισιοδοξεί ότι όλη η ποδοσφαιρική δύναμη του νομού θα μπει στο αθλητικό μητρώο και έχει προτείνει για ενωσιακό γήπεδο το στάδιο “Μ. Στεφανουδάκης” στις Μοίρες. Από την Κρήτη 235 σωματεία γράφτηκαν στο Μητρώο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μας είπε:

Ποιο είναι το όραμα σας για την Αθλητική Κρήτη; Βλέπουμε ότι έχετε εστιάσει τις προσπάθειες σας σε υποδομές και μεγάλες διοργανώσεις.

– Ο συνδυασμός των απαιτούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη της αθλητικής οικογένειας, με την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, αυτό δηλαδή που λέμε «Αθλητικός Τουρισμός», είναι όραμα και στόχος.

Τόσο για την Κρήτη, που ούτως ή άλλως είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και θα ωθήσουμε την αθλητική βάση, να παράσχουμε στη νέα γενιά εκείνα τα αναγκαία έργα και για τα αθλήματα που είναι λιγότερο δημοφιλή ή αποκαλούνται «εναλλακτικά», αλλά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό και η διάδοσή τους μέσω ανάληψης διεθνών διοργανώσεων, μπορούν να αποφέρουν τεράστια οικονομικά –και όχι μόνο- οφέλη.

Ο αθλητισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, έχει ανεκμετάλλευτη υπεραξία. Και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Βεβαίως, γνωρίζω καλά ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες. Ωστόσο, με καθημερινή δουλειά και κυρίως, προγραμματισμό και στόχευση, νομίζω ότι ανακτάμε το χαμένο έδαφος, τόσο ως Περιφέρεια Κρήτης όσο και ως Ηράκλειο.

Εχετε ανακοινώσει κλειστά γυμναστήρια, Κέντρο Εναλλακτικού Αθλητισμού και Αναψυχής στο Γάζι, αναβάθμιση των ΕΑΚ κ.α. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες και τι εμπλοκή έχουν σε αυτές οι Δήμοι;

– Εξαιρουμένου του ΕΑΚ Ηρακλείου, που εποπτεύεται από το Υπουργείο μας, όλα τα άλλα έργα γίνονται σε συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη υλοποίησής τους, με τη δική μας χρηματοδότηση. Ας τα πάρουμε, όμως, ένα ένα:

Ολοκληρώθηκαν:
Αντικατάσταση του ελαστικού συνθετικού τάπητα του στίβου στο Στάδιο Ελευθερίας – 500.000€
Εκσυγχρονισμός και Βελτιωτικές εργασίες, Αποκατάσταση φθορών στο Κολυμβητήριο, στο Κλειστό γυμναστήριο και δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Στάδιο Ελευθερίας -περίπου 800.000€
Αντικατάσταση στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου Λίντο και ολοκλήρωση της μόνωσης της – 150.000€
Αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα ανακλυκλοφορίας – μηχανολογικός εξοπλισμός του ανοιχτού κολυμβητηρίου Λίντο – 160.000€
και πολλές άλλες μικρές, αλλά ουσιαστικές και απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για την ασφαλέστερη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Προγραμματίζονται:
Νέα κλειστή δεξαμενή κολύμβησης μήκους 33 μέτρων παραπλεύρως στην υφιστάμενη πισίνα του κολυμβητηρίου – 7.680.000€

Νέο κλειστό Προπονητήριο μπάσκετ και βόλεϊ, δίπλα στο υπάρχων Κλειστό Γυμναστήριο, με σύγχρονα γραφεία για τη διοίκηση, το προσωπικό και τα σωματεία, με παράλληλη δημιουργία εξωτερικά ενός γηπέδου Beach Volley, πίστας Skateboard και δύο γηπέδων μπάσκετ 3×3 – 4.555.000€

Η χρηματοδότηση έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου μας από τις αρχές Απριλίου και έως το τέλος του καλοκαιριού εκτιμούμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης.

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Κατόπιν αιτήματός μας, αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησαν σε παραχώρηση χώρου στο Λιμάνι Ηρακλείου, προκειμένου να δημιουργηθεί Ναυταθλητικό Κέντρο.

Εντός του μήνα το Έργο προϋπολογισμού 1.220.000€ πρόκειται να ενταχθεί στο ΠΔΕ του Υπουργείου μας.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Έχουν αποσταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι Προγραμματικές Συμβάσεις στον Δήμο Ηρακλείου για έγκριση, ώστε να συνυπογράψουμε και να δημοπρατηθούν το συντομότερο οι Μελέτες:

Προσθήκης κατ’ έκταση νέου τετραώροφου κτιριακού συγκροτήματος στη δυτική πλευρά – 1.002.107,13€

Σχεδιασμού νέων θέσεων ΑΜΕΑ – 88.736,35€

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Εντάχθηκε στο ΠΔΕ του Υπουργείου μας και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για τη δημιουργία Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής στο οροπέδιο Στρούμπουλα, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

-Πίστα Ορεινής Ποδηλασίας

-Τοίχος Αναρρίχησης

-Χώρος Τοξοβολίας

-Χωμάτινα γήπεδα Τένις

-Προπονητήριο Γκολφ,

ενώ έχουμε υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή μίνι γηπέδου μπάσκετ στη Δ.Ε. Γαζίου (60.000€) και προχωρά ο Δήμος στη δημοπράτηση του Έργου.

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Υπογράψαμε προ μηνός Προγραμματική Σύμβαση ύψους 100.000€ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του μικρού ανοιχτού κολυμβητηρίου Αρκαλοχωρίου και αναμένεται η δημοπράτηση από τον Δήμο.

Εντός του μήνα εντάσσουμε στο ΠΔΕ του Υπουργείου μας και τα εξής Έργα:

-Συντήρηση Κλειστού Γυμναστηρίου Καλαθοσφαίρισης Αρκαλοχωρίου – 721.000€

-Συντήρηση Ανοιχτού Κολυμβητηρίου Αρκαλοχωρίου – 670.000€ -Χρηματοδότηση Μελέτης για την δημιουργία πίστας Motocross – 135.000€

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Αναμένεται η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στα Μάλια – 2.000.000€

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Υπογράψαμε πριν από 20 ημέρες τις Προγραμματικές Συμβάσεις για

– Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Δ.Ε. Αστερουσίων (α΄ φάση) – 500.000€

– Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 7Χ7 στην Τοπική Κοινότητα Καλλονής – 62.252,78€

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Αναμένεται η υπογραφή την επόμενη εβδομάδα της Προγραμματικής Σύμβασης για την ολοκλήρωση εργασιών κλειστού γυμναστηρίου Ασημίου – 1.962.000€

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
– Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός δημοπράτησης του έργου από τον Δήμο για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Τυμπακίου – 2.890.000€

– Αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για εκσυγχρονισμός Σταδίου Μοιρών – 2.000.000€

– Αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Ξιφασκίας στη Πόμπια – 850.000€

– Ένταξη μέσα στον μήνα στο ΠΔΕ του Υπουργείου μας των

-Κωπηλατοδρόμιο Φανερωμένης – 700.000€

-Αναρριχητικό Κέντρο Βροντησίου – Καμαρών – Σίβα – 570.000€ – Πίστα Motocross – 350.000€

Σε τοπικό επίπεδο, πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, είχατε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και με τον Δήμο Ηρακλείου. Έχει ενεργοποιηθεί: Aν «ναι» με ποιον τρόπο, αν «όχι» γιατί και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

Τα Μνημόνια Συνεργασίας με τον Δήμο Ηρακλείου και με την Περιφέρεια Κρήτης παράγουν ήδη αποτελέσματα. Οι σχέσεις μας και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είναι εξαιρετικές και παραγωγικές:

Δείτε το πρόγραμμα χρηματοδότησης των Μελετών για τα Έργα στο Παγκρήτιο Στάδιο, που σας προανέφερα, την ετοιμασία του φακέλου διεκδίκησης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων για το 2023 ή το 2025 από το Ηράκλειο σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την αξιοποίηση των Νεωρίων κλπ. Και είμαστε μόνο μερικούς μήνες από την υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας μας.

Το Παγκρήτιο Στάδιο, παρόλο που είσαστε σχεδόν δύο χρόνια στο Υπουργείο, δεν είναι σε θέση να αναλάβει αγώνες μεγάλου βεληνεκούς, λόγω ελλείψεων. Γιατί πιστεύετε;

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Παγκρήτιο Στάδιο δεν ανήκει στη ΓΓΑ. Δεν έχω εγώ την αρμοδιότητα. Ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και ερήμην του δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εργασίες. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, όμως, τόσο για τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής των Προγραμματικών Συμβάσεων για τις Μελέτες των έργων που προείπα, όσο και για την αποπεράτωση των υπολοίπων εργασιών που επιβλέπουν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, κ. Βαρδαβάς και Αναστασάκης.

Εκτιμώ ότι το ταχύτερο δυνατό θα ξαναφτάσει το Παγκρήτιο Στάδιο στην κατάσταση που του αρμόζει για να μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες και σπουδαίες διοργανώσεις, να ξαναγίνει κεντρικός αθλητικός πόλος της Κρήτης και της Ελλάδας.

Στο Ηράκλειο, 10 τουλάχιστον ποδοσφαιρικές ομάδες είναι χωρίς στέγη. Πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται η πόλη άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου;

– Στο νομό Ηρακλείου λειτουργούν 106 ερασιτεχνικά σωματεία, απολύτως νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ. Μάλιστα, ενισχύθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία με συνολικά 338.000€. Για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια και απευθείας από την Πολιτεία, διότι στηρίζουμε με πράξεις, όχι στα λόγια, τον ερασιτεχνικό μας αθλητισμό.

Είμαι βέβαιος ότι ο αριθμός των 106 σωματείων θα αυξηθεί αρκετά με την εγγραφή στο Μητρώο και των άλλων που λειτουργούν. Ωστόσο, να σημειώσω ότι απ’ αυτά τα 106 σωματεία στο Μητρώο, μόλις 16 είναι ποδοσφαιρικά σωματεία.

Ας μην ανοίξω τώρα την κουβέντα του πώς, γιατί και με ποιων τοπικών παραγόντων την ευθύνη αποθαρρύνθηκαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία να νομιμοποιηθούν, να τακτοποιηθούν και, βέβαια, να μπορούν από τη νέα σεζόν να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ας πω μόνο ότι αισιοδοξώ ότι τους προσεχείς μήνες όλη η ποδοσφαιρική δύναμη του νομού θα καταγράφεται και στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και θα απολαμβάνει την κάθε λογής στήριξη της Πολιτείας, όπως π.χ. το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Καρτερό, που προβλέπεται να δημιουργηθεί. Σημειώστε, ακόμα, την πρόταση που έχω διατυπώσει, για γήπεδο – ενωσιακή έδρα στο Στάδιο «Μανώλης Στεφανουδάκης» στον Δήμο Φαιστού, η οποία μένει να αξιολογηθεί από την αρμόδια ΕΠΣΗ και τον Πρόεδρό της.

Αρχές Μαΐου ανακοινώθηκε και υπογράφηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΣΕΓΑΣ Πρωτόκολλο Συνεργασίας και ίδρυσης Γραφείου Αθλητικού Τουρισμού στο νησί μας, που από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη λειτουργεί. Αμέσως μετά ανάλογη συνεργασία υπεγράφη και από άλλη Περιφέρεια της χώρας. Πώς βλέπετε αυτήν την κίνηση και πώς μπορείτε ως Υπουργείο να βοηθήσετε αυτήν την προσπάθεια για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στο νησί μας;

– Δεν γνωρίζω ακριβώς τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας. Σας είπα όμως και στο ξεκίνημα της συζήτησής μας για το όραμά μας, για τη σύνδεση αθλητισμού και τουρισμού και τα μεγάλα –αναξιοποίητα για την ώρα- οφέλη που μπορούν να προκύψουν. Κάθε ενέργεια, λοιπόν, σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη και εδώ είμαστε, αν ζητηθεί η αρωγή και η συνεργασία μας, για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Ανακοινώσατε παρέμβαση του Υπουργείου σας στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου. Ανάπτυξη των Νεωρίων είναι μια από αυτές. Ο Δήμος σύμφωνα με παλαιότερη απόφασή του και μετά από διαγωνισμούς θέλει αποκατάσταση των Νεωρίων και αξιοποίησής τους, βάσει της βραβευθείσας πρότασης, όπως αναφέρει έγγραφο του προς εσάς. Εσείς θέλετε να βοηθήσετε να γίνει από το Υπουργείο η Μελέτη για την συντήρηση και να αξιοποιηθούν και αθλητικά. Μήπως αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτά που θέλει ο Δήμος Ηρακλείου; Και επίσης πόσο καιρό χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι Μελέτες κι αν υπάρχει για το σχέδιο σας σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών;

Κύριε Παπουτσάκη, βιάζεστε. Ένα ένα βήμα. Πρότεινα επίσημα στον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό και κατ’ επέκταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να χρηματοδοτήσουμε μια στοχευμένη -ως προς τα Δυτικά Νεώρια- επικαιροποίηση Μελέτης, στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το παραλιακό μέτωπο, για τη συντήρηση και την ήπια αξιοποίησή τους.

Πρότεινα να αξιοποιηθούν με χώρους ανάπτυξης για πνευματικά αθλήματα, όπως το σκάκι και το μπριτζ, αλλά και πινγκ πονγκ, τοξοβολία, ξιφασκία, μπότσια για ΑμεΑ, δηλαδή αθλήματα που δεν προξενούν καμία φθορά. Να αξιοποιήσουμε και χώρους τους για πολιτιστικές δράσεις και αναγνωστήριο.

Πρότασή μας, συνεπώς, είναι η αναγκαιότατη αναστήλωση των Δυτικών Νεωρίων να συνδυαστεί με την αξιοποίησή τους, μεριμνώντας για να δημιουργηθεί ένας συμβολικός πόλος πολιτισμού και αθλητισμού στην καρδιά της πόλης. Ή, αν μου επιτρέπεται, τοπόσημο της πόλης, του Χάνδακα. Αυτοί, ωστόσο, θα αποφασίσουν. Στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα ερήμην τους.

Το Ναυταθλητικό Κέντρο στο λιμάνι θα στεγάσει σωματεία. Τι άλλο προβλέπεται και πότε θα γίνει;

– Όπως σας είπα νωρίτερα, κατόπιν αιτήματός μας, αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπουργείο Οικονομικών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησαν στην παραχώρηση χώρου στο Λιμάνι Ηρακλείου, προκειμένου να δημιουργηθεί Ναυταθλητικό Κέντρο που θα λειτουργεί από το ΕΑΚΗ. Παραχωρήθηκε ο χώρος του κτηρίου (ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος) του πρώην Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης και περιβάλλοντας χώρος εκτάσεως σχεδόν δύο στρεμμάτων, που θα στεγαστούν τα ναυταθλητικά σωματεία, το Heraklion Yachting Club και θα είναι έδρα όλων των αθλητικών ιστιοπλοϊκών φορέων της Κρήτης.

Το Ναυταθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει:
– Πλωτή εξέδρα με πρόσβαση στη θάλασσα

– Αίθουσες διδασκαλίας

– Έκθεση ναυτικής παράδοσης

– Αποθηκευτικούς χώρους ναυταθλητικού εξοπλισμού

– Αίθουσα συνεδριάσεων

– Γυμναστήριο για τους αθλητές – αθλούμενους

– Αποδυτήρια

– Υποδομές ΑμεΑ

– Χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος – αναψυκτήριο

– Κατάστημα πώλησης ναυταθλητικού εξοπλισμού

και όπως σας προανέφερα, εντός του μήνα το Έργο προϋπολογισμού 1.220.000€ πρόκειται να ενταχθεί στο ΠΔΕ του Υπουργείου μας.

Το λιμάνι Ηρακλείου είναι προς πώληση. Αν έρθει επενδυτής όλα όσα προγραμματίζονται να γίνουν στο λιμάνι θα ανήκουν σε αυτόν ή όχι; Θα μπουν στον διαγωνισμό;

– Το Λιμάνι θα αξιοποιηθεί και οι τρόποι θα περιγράφονται αναλυτικά στο Master Plan που καταρτίζεται και θα κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση. Σ’ αυτό θα κατοχυρώνεται η εξαίρεση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Ελπίζω ότι ειδικά αυτή θα ψηφιστεί και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Πήρατε τα 45 στρέμματα στον Καρτερό για αθλητικά έργα. Υπάρχουν έτοιμες Μελέτες για τις εγκαταστάσεις που θέλετε να γίνουν εκεί;

– Διακρίνω μια βιασύνη. Έπειτα από πολύμηνη επικοινωνία με την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μόλις προ ημερών πήραμε το «πράσινο φως» για αξιοποίηση 45 στρεμμάτων στον Καρτερό, προκειμένου να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό ένας πολυχώρος άθλησης με σύγχρονες, ελαφρού τύπου, εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή Παράκτιων αθλημάτων, στο πλαίσιο της διεκδίκησης από τον Δήμο Ηρακλείου, μαζί με τους Δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων του 2023 ή του 2025.

Πρέπει να δημιουργηθούν γήπεδα:
– Μπιτς Βόλεϊ

– Μπιτς Τένις

– Μπιτς Χάντμπολ

– Ποδοσφαίρου στην άμμο

– Πάλης στην άμμο

– Ποδοσφαίρου

– Σκουός

– Τοίχος αναρρίχησης

– Παρκούρ

και βοηθητικές εγκαταστάσεις, φυσικά.

Οι Μελέτες προφανώς δεν είναι έτοιμες, αλλά δεν θα υπάρξει χρονοτριβή δεδομένου ότι, όπως σας είπα, μιλάμε για ήπιες και ελαφριές υποδομές αθλημάτων παραλίας.

Τα προβλήματα στο ταρτάν του Σταδίου Ελευθερίας είναι γνωστά. Το έργο δεν έχει παραληφθεί από εσάς. Ο Εργολάβος θα προχωρήσει άμεσα στην ολική αντικατάστασή του ή είναι καλυμμένος με την συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΓΓΑ;

– Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκαν προβλήματα και δείγματα κακοτεχνιών σε κάποια σημεία του νέου ταρτάν στίβου, τα οποία χρίζουν διόρθωσης από τον Εργολάβο, ενημερώθηκα εγγράφως από το ΕΑΚΗ, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ.

Επιληφθήκαμε άμεσα και δραστικά και η Τεχνική Υπηρεσία της ΓΓΑ, που έχει την αρμοδιότητα επίβλεψης και παραλαβής του Έργου ανακατασκευής του Σταδίου Ελευθερίας, είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την άμεση αποκατάσταση του ταρτάν.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όσα προβλέπονται στη νομοθεσία και δεν θα παραλάβουμε το Έργο, αν το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, αν η Τεχνική Υπηρεσία της ΓΓΑ δεν επιβεβαιώσει ότι παραλαμβάνουμε ένα ασφαλές και σωστά κατασκευασμένο έργο. Σκόντο στην ποιότητα δεν πρόκειται να κάνουμε για κανενός το χατίρι.

Ενεργοποιήσατε τον ν. 4373/2016 σχετικά με το Αθλητικό Μητρώο. Είσαστε ευχαριστημένος με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα; Και δεν εννοώ τον αριθμό των σωματείων που έχουν εγγραφεί, αλλά την προσφορά και την συνεισφορά του Αθλητικού Μητρώου στην Ανάπτυξη του Αθλητισμού;

– Σας είπα νωρίτερα για τα ερασιτεχνικά σωματεία του Ηρακλείου και το Μητρώο (106 εγγεγραμμένα, 338.000€ η ενίσχυσή τους). Να σας πω ότι σε όλη την Κρήτη τα νόμιμα και ενεργά σωματεία στο Μητρώο είναι 235, η οικονομική τους ενίσχυση ανήλθε σε 756.000€ από τα συνολικά 13.268.500€ που δόθηκαν σε 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία ως στήριξή τους από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων είναι σημαντικότατο εργαλείο ανάπτυξης του αθλητισμού. Δεν είναι μόνο η νομιμοποίηση και η νοικοκυροσύνη που φέρνει στο αθλητικό τοπίο. Είναι και η δυνατότητα που δίνει στην Πολιτεία να γνωρίζει επακριβώς τις δυνάμεις στη βάση της αθλητικής πυραμίδας και να μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξή του με μετρήσιμους δείκτες.

Και θα συμπληρωθεί με το Μητρώο Προπονητών και το Μητρώο Αθλητών. Νομιμοποίηση, καταγραφή, σχεδιασμός ανάπτυξης όπως συμβαίνει ήδη π.χ., και με την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα με τον «Πέλοπα», την πλατφόρμα που λειτουργούμε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Εχετε κατηγορηθεί ότι στο πιο δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο, η συντριπτική πλειοψηφία είναι «απέναντι» σας. Για ποιο λόγο πιστεύετε;

– Όταν δεν κάνεις χατίρια, διαπιστώνεις παθογένειες και με μεταρρυθμίσεις προσπαθείς να διορθώσεις στρεβλότατες καταστάσεις, θέτοντας θεσμικό πλαίσιο ορθής λειτουργίας, ενοχλείς όλους όσοι θίγονται τα συμφέροντά τους και διακυβεύεται η σφαίρα επιρροής τους.

Βέβαια, είναι τόσο αντιφατικό –και κωμικό- να με κατηγορούν και ταυτόχρονα FIFA και UEFA να συμφωνούν απολύτως μαζί μας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί, σε σημείο που πρέπει να ξαναφτιαχθεί από την αρχή. Να εκπονούν την Ολιστική Μελέτη, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και να νουθετούν με κάθε τρόπο την ΕΠΟ και τις ποδοσφαιρικές μας δυνάμεις να την εφαρμόσουν στο ακέραιο.

Η βούλησή μας, η εντολή του πρωθυπουργού, είναι να πάμε μέχρι το τέλος για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας. Και έτσι θα γίνει. Με πιστή εφαρμογή από όλους τους εμπλεκομένους της Ολιστικής Μελέτης.

Εχουν πραγματοποιηθεί εκλογές σχεδόν σε όλες τις Ομοσπονδίες αθλημάτων και στις περισσότερες, για να μην πω σε όλες, τα πρόσωπα που διοικούν παρέμειναν τα ίδια, παρά το όριο ηλικίας που ενεργοποιήσατε, αφού πάλι έμμεσα διοικούν. Ποια η άποψη σας;

– Δεν συμφωνώ καθόλου με το συμπέρασμά σας. Έχουμε σχεδόν καθολική αλλαγή στους επικεφαλής των 28 Ομοσπονδιών που καλλιεργούν Ολυμπιακά αθλήματα: Οι 23 από τους 27 Προέδρους στις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων είναι νέοι, ποσοστό 85% (28η είναι η ΕΟΚ, όπου δυστυχώς με τις παλινωδίες του κ. Βασιλακόπουλου δεν διεξήχθησαν ακόμα αρχαιρεσίες)!

Και δεν μου αρέσει καθόλου να θεωρούνται, πριν καν ξεκινήσουν τη θητεία και τα πεπραγμένα τους «αχυράνθρωποι». Είναι προσβλητικό να αιωρείται κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, μιας και ανέφερα την ανανέωση στα πρόσωπα των Προέδρων, να αναφερθώ και γενικότερα: Το ποσοστό νέων μελών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών ξεπέρασε το 60%! Περισσότεροι από 200 σε σύνολο 350 μελών Διοικητικών Συμβουλίων. Αν αυτό δεν είναι «οξυγόνο» και «νέο περιβάλλον», τότε τι είναι;

Για ποιο λόγο πιστεύετε σε όλες σχεδόν τις Ομοσπονδίες διακεκριμένοι αθλητές δεν μπόρεσαν μέσω της εκλογικής διαδικασίας να αναλάβουν θέση σε Δ.Σ.;

– Δεν είστε καλά πληροφορημένος. Οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας, που εξελέγησαν στα ΔΣ των 27 Ομοσπονδιών Ολυμπιακών αθλημάτων ξεπερνούν τους 60! Και σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνω τους εκπροσώπους των εν ενεργεία αθλητών, έναν για κάθε Ομοσπονδία, που βάσει νόμου έχουν πλέον θέση και ψήφο στο ΔΣ.

Η συμμετοχή τόσων πολλών διακριμένων αθλητών είναι απόρροια της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, αποδεικνύει πόση ανάγκη ανανέωσης υπήρχε και πόση δίψα από μεριάς τους να υπηρετήσουν το άθλημά τους και από διοικητικό πόστο. Κι ελπίζω να διακριθούν ιδιαίτερα και σ’ αυτόν τον τομέα.

Σας βλέπουμε και ενδιαφέρεστε για όλα. Το κάνετε για να βελτιώσετε συνθήκες; Ποιος ο σκοπός σας; Μήπως δημιουργούνται έτσι παρεξηγήσεις;

– Παρεξηγήσιμο θα ήταν να μην κάνω ό,τι μπορώ για τον τόπο μου. Για όσους με εμπιστεύονται τόσα χρόνια, αλλά γενικώς για όλους τους συντοπίτες στο νομό Ηρακλείου, στην Κρήτη, σε όλη τη χώρα. Ανταποδίδω καθημερινά τα όσα μου έχουν προσφέρει, οφείλω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δρομολογούνται λύσεις σε κάθε λογής προβλήματα.

Δεν περιορίζομαι μόνο σε θέματα Αθλητισμού. Αλίμονο να έκλεινα την πόρτα μου σε φορείς και πολίτες που ζητούν ένα καλύτερο κράτος, μια στήριξη, έναν κυβερνητικό συνομιλητή.

Το τμήμα ΣΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο δεν προχώρησε. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

– Στην επίσκεψη μου στις 27 Φεβρουαρίου και στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Αντώνη Ζερβό, έγινε αναλυτική ενημέρωση για το συγκεκριμένο αίτημα και μου δόθηκε πλήρης φάκελος. Ωστόσο, είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας.

Υπάρχει πρόταση για επαναλειτουργία «αθλητικών σχολείων». Σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται, διότι δεν ακούγεται τίποτα;

– Και θέλουμε και νομίζουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σταδιακά στην επαναλειτουργία «αθλητικών σχολείων». Πειραματικά στο ξεκίνημα, με εφαρμογή για 3-4 «πιλοτικά» σε όλη τη χώρα. Όμως, και αυτό το ζήτημα αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο έχουμε βέβαια, εξαιρετική σχέση και συνεργασία, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είμαστε εμείς οι αρμοδίως επισπεύδοντες.

Οταν αποχωρήσετε από το Υπουργείο πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι Ηρακλειώτες, οι Κρητικοί και ποιο μεγάλο έργο θα θέλατε να αφήσετε παρακαταθήκη;

– Θα ήθελα να θυμούνται τη συνέπεια λόγων και έργων. Αυτό επικαλούμαι, τις πράξεις σε όσα προγραμμάτισα και εξήγγειλα. Όχι τις προθέσεις και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά την υλοποίησή τους.

Όσο για την παρακαταθήκη, τι να επικαλεστώ περισσότερο από τις τόσες πολλές τομές στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας, με τους δύο νόμους της αθλητικής μεταρρύθμισης που έχουμε ήδη εφαρμόσει και τον 3ο που τώρα μπαίνει στη Βουλή προς ψήφιση;

Μέσα σε δύο χρόνια αναμορφώσαμε σε όλα τα επίπεδα τον αθλητισμό μας. Τον εκσυγχρονίσαμε και ρυθμίσαμε τα «αυτονόητα», που ουδείς τολμούσε επί 20ετία. Και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτή ακριβώς την παρακαταθήκη! Αν και έχουμε πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: patris