Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ - Περισσότεροι από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από αέρος και με πυρά του πυροβολικού, καθώς κλιμακώνεται η στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους, με περισσότερους από 100 αμάχους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ - Περισσότεροι από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι
Photo Credits: Reuters

Στη διάρκεια της νύκτας, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς «για να επιφέρει σημαντικές ζημιές στις σήραγγες» που επιτρέπουν σε μαχητές και στελέχη της Χαμάς να κυκλοφορούν στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις κάμερες του εβραϊκού κράτους ή να περνούν στο Ισραήλ για να πάρουν ομήρους.

Λόγω των βομβαρδισμών από τα άρματα μάχης, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του παλαιστινιακού θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό και είναι περικυκλωμένος από έναν υψηλής ασφαλείας φράκτη, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι βομβαρδισμοί αυτοί ήταν εντελώς παράλογοι, σαν βιντεοπαιχνίδι. Ήταν μια πραγματική ταινία τρόμου», κατήγγειλε ο Μουχάμαντ Ναζίμπ, 16 ετών, κάτοικος της Γάζας, σύμφωνα με τον οποίο «δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ειρήνη με το Ισραήλ».

Συνολικά, ο ισραηλινός στρατός έπληξε 150 στόχους τη νύχτα, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, όπως η Σντερότ, η Ασκελόν και η Μπεερσέβα.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα

Από την έναρξη του νέου κύκλου βίας τη Δευτέρα, 119 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 31 παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας και 830 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Στο Ισραήλ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» έχει αναχαιτίσει περιπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα από τη Γάζα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 8 μετά τον θάνατο μιας ηλικιωμένης που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει σε καταφύγιο. Εκατοντάδες άλλοι Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε άδεια στον στρατό να κινητοποιήσει χιλιάδες εφέδρους.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισέλθει στη Γάζα, προτού ανακαλέσει και κάνει λόγο «για πρόβλημα στην εσωτερική επικοινωνία».

Στη σύγχυση που προκλήθηκε ήρθαν να προστεθούν τρεις ρουκέτες ο οποίες εκτοξεύθηκαν το βράδυ της 13ης Μαΐου από τον Λίβανο προς το Ισραήλ και έπεσαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Όπως δήλωσε πηγή από τον στρατό του Λιβάνου, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από περιοχή που βρίσκεται κοντά σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων.

Η τρέχουσα σύρραξη ξεκίνησε μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια περιοχή την οποία έχει υπό την κατοχή του παράνομα το 1967, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι συγκρούσεις στην πλατεία, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, ακολούθησαν πολλές ημέρες έντασης και επεισοδίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κυρίως λόγω της απειλής για έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους.

Δεύτερο μέτωπο

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει και όξυνση των σχέσεων μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων που ζουν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, με τη βία μεταξύ των δύο κοινοτήτων να φτάνει σε ένα πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες επίπεδο, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Σχεδόν 1.000 μέλη της αστυνομίας συνόρων έχουν κληθεί ως ενισχύσεις στις μικτές πόλεις του Ισραήλ, όπου ζουν Άραβες και Εβραίοι και όπου από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές και ανταλλαγές πυρών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Την Πέμπτη το βράδυ, ένας άνδρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων στη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε το βράδυ ότι πυρπολήθηκε μία συναγωγή και έγιναν 43 συλλήψεις.

Ομάδες ακροδεξιών Ισραηλινών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και Άραβες Ισραηλινούς, απογόνους των Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Μπροστά στην κλιμακούμενη ένταση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει την Κυριακή διαδικτυακή, δημόσια συζήτηση για το θέμα. Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, όπως και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι φοβάται πως η κλιμάκωση θα οδηγήσει «σε πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Στο μεταξύ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεσολαβητών που έκανε επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και με την κυβέρνηση του Ισραήλ με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εγκατέλειψε την Πέμπτη το Τελ Αβίβ χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει καμία δέσμευση πως θα υπάρξει εκεχειρία από την ισραηλινή πλευρά, δήλωσε σήμερα πηγή ενημερωμένη σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS από το Κάιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ