ΒΟΑΚ: Τα επόμενα βήματα για τα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη, Χανιά - Χερσόνησος

Ξεκινά η Β’ φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος – Νεάπολη. Τρέχουν οι διαδικασίες για το τμήμα της παραχώρησης από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο.

ΒΟΑΚ: Τα επόμενα βήματα για τα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη, Χανιά - Χερσόνησος

Μέχρι τις 24 Μαϊου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι που συμμετέχουν στον διαγωνισμό-ΣΔΙΤ για το τμήμα του ΒΟΑΚ από την Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους. Το υπουργείο Υποδομών με αυτό τον τρόπο ξεκινά τη Β`1 φάση του διαγωνισμού.

Να θυμίσουμε στο τμήμα αυτό του ΒΟΑΚ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα εξής σχήματα:
– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
– ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΑΔΝΗ» (ΑΒΑΞ-MARGUERITE)
– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε
– SHIKUN BINUI LTD
– ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ACCIONA CONCESIONES- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ INTERTOLL».

Στο τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη”, μήκους 22,5 χιλιομέτρων, έχει κατατεθεί προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στα επόμενα βήματα του διαγωνισμού θα πρέπει να αποφασιστεί η έγκριση συμμετοχής των προεπιλεγέντων και θα ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Δεδομένων. Στη συνέχεια θα υπάρξουν δύο κύκλοι διαλόγου που θα ολοκληρώσουν την Β`φάση.

Στη συνέχεια θα περάσουμε στην τελική φάση με την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών που θα μας οδηγήσουν στην ανάδειξη του αναδόχου σχήματος που θα αναλάβει το έργο.

Το τμήμα της παραχώρησης

Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για το τμήμα της παραχώρησης από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών η κατάθεση και σε αυτό το τμήμα της Περιβαλλοντικής Μελέτης στο ΥΠΕΝ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσει να ξεκινήσει η Β`φάση για να τρέχουν σχεδόν παράλληλα οι δύο διαγωνισμοί. Να θυμίσουμε πως σε αυτό το τμήμα το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει οι:
– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
-ΤΕΡΝΑ
-ΑΒΑΞ
-VINCI
-Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA CONCESIONES.

Η χρηματοδότηση του έργου

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο ΒΟΑΚ θα χρηματοδοτηθεί (το σκέλος της δημόσιας συμμετοχής) από το Ταμείο Ανάκαμψης πράγμα που διασφαλίζει τη συνολική υλοποίηση του έργου από άκρη σε άκρη.

Είναι από τα έργα που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είχε ως κεντρικό στόχο καθώς οι χαμηλοί φόρτοι στο μεγαλύτερο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονας Κρήτης, έκαναν το έργο ιδιαίτερα δύσκολο στην χρηματοδότηση του.

Πλέον με τα 427 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για την κατασκευή του έργου, παίρνει σάρκα και οστά η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, κάτι που μεταφράζεται ως μια μεγάλη επιτυχία για το υπουργείο και την κυβέρνηση.

Από αυτά, περί τα 200 εκατ. ευρώ θα πάνε στο τμήμα της παραχώρησης (Χανιά-Χερσόνησος), 90 εκατ. ευρώ στο ΣΔΙΤ (Χερσόνησος-Νεάπολη).

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει όμως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, το τρίτο τμήμα του άξονα. Σε αυτό προχωρούν από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ την ολοκλήρωση των μελετών και στόχος είναι μέσα στο 2021 να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου.

Συνολικός στόχος παραμένει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέσα στο 2022 και το 2023 να έχουμε αναδόχους και να ξεκινήσει αυτό που πολλοί αποκαλούν ως “η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα” στα οδικά έργα της χώρας.

Πηγή: ypodomes.com