ΕΜΑ: Ανακοινώσεις ενόψει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Την προσεχή εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο κορονοϊού Janssen (της εταιρείας Johnson & Johnson), η χρήση του οποίου ανεστάλη την Τρίτη (13/4) στις ΗΠΑ λόγω σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών.

ΕΜΑ: Ανακοινώσεις ενόψει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προβλέπει να κάνει ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το εμβόλιο Janssen (της εταιρείας Johnson & Johnson) για την Covid-19, η χρήση του οποίου ανεστάλη χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική, λόγω της εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών.

«Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια». Επί του παρόντος «προβλέπει να δημοσιοποιήσει μια σύσταση την επόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ο οποίος προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση να «παγώσει» η χορήγηση στις ΗΠΑ

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

Το εμβόλιο αυτό ήταν το τέταρτο που έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη, τον περασμένο μήνα, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

naftemporiki.gr με πηγές από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορονοϊός: Η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

ΕΜΑ: Στο μικροσκόπιο για πιθανές θρομβώσεις και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΠΟΥ: Έδωσε την έγκριση του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson