Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση να «παγώσει» η χορήγηση στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πρόκειται να αιτηθoύν τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson μεταδίδουν οι New York Times. Περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση να «παγώσει» η χορήγηση στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πρόκειται να αιτηθούν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Όλα τα περιστατικά κατεγράφησαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή και η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), ανακοινώνοντας τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα. Ένα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τρία ακόμη κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για αύριο η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Πηγή: kathimerini.gr