Θεσσαλονίκη: Έκκληση να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την ειλημμένη απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη απευθύνουν οι επαγγελματίες και ο δήμαρχος της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Έκκληση να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου
Photo Credits: Eurokinissi

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ σε ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει πως «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και πως «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητά μας, αλλά και η επιβίωσή μας είναι μέλημά μας» δηλώνει ο κ. Ζορπίδης.

Ο.Ε..Ε.Θ: Κατάφωρη αδικία

Με τη σειρά της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.) κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης».

Όπως σημειώνει, «προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα σε μία πόλη όπου χθες είχε 350 κρούσματα, όταν την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100% τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα!».

Η Ο.Ε.Ε.Θ. θεωρεί πως «αναμφισβήτητα πρόκειται για κατάφωρα άδικη απόφαση, καθώς αξιολογεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά μια κατάσταση στην οποία στην τελική την πληρώνει η περιφέρεια, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα».

Η ομοσπονδία καλεί την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να πάρει πίσω την απόφασή της και να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη από την προσεχή Δευτέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνει αποφασισμένη να προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων.

Νωρίτερα, και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε απευθύνει έκκληση προς τους ειδικούς να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα, τη στιγμή μάλιστα που «όλοι ανέμεναν το αντίθετο».

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης» σημειώνει και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Πηγή: naftemporiki.gr