Ολλανδία: Νέα γρήγορα τεστ αναπνοής για την ανίχνευση κορονοϊού

Νέα γρήγορα διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού εισάγει η Ολλανδία. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μερικά λεπτά και θεωρούνται αξιόπιστα. 

Ολλανδία: Νέα γρήγορα τεστ αναπνοής για την ανίχνευση κορονοϊού
Photo credits: PIROSCHKA VAN DE WOUW από Reuters

Η Ολλανδία θα εισάγει γρήγορα τεστ αναπνοής για τον εντοπισμό μόλυνσης από κορωνοϊό σε διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου και να καταστούν πιο εύκολα τα τεστ. Πρώτα διαγνωστικά κέντρα στο Άμστερνταμ άρχισαν αυτή την εβδομάδα να χρησιμοποιούν το SpiroNose, ένα μηχάνημα που απαιτεί απλώς ο εξεταζόμενος να αναπνεύσει σε αυτό και το οποίο εντοπίζει τυχόν μόλυνση από τον κορονοϊό μέσα σε ένα λεπτό.

Έπειτα από μήνες δοκιμών οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας έκριναν ότι το SpiroNose είναι αξιόπιστο στην περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, δήλωσε η ειδική σε μολυσματικές ασθένειες Μάρικεν βαν ντερ Λούμπεν. «Αν έχει βρεθεί αρνητικός, τότε το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να ακολουθήσει μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι η μόλυνση που εντοπίστηκε οφείλεται στον νέο κορονοϊό. Η ολλανδική υγειονομική υπηρεσία έχει παραγγείλει περίπου 1.800 μηχανήματα, τα οποία σκοπεύει να αναπτύξει σε διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες.

«Είναι μια υποσχόμενη τεχνολογία, κυρίως χάρη στην ταχύτητά της, μπορείς να έχει αποτέλεσμα σε ένα λεπτό», σχολίασε ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ. «Αλλάζει το παιχνίδι, αν μπορείς να έχεις μια γρήγορη διάγνωση ή να αποκλείσεις μια μόλυνση μέσα σε ένα λεπτό», επεσήμανε, αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αρκετά αποτελέσματα για να πούμε αναμφίβολα ότι αυτό είναι το μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος».

Η ολλανδική τεχνολογική εταιρεία Breathomix, η οποία αρχικά ανέπτυξε το μηχάνημα για να εντοπίζει το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοίνωσε ότι έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία για να μπορεί να εντοπίζει με αξιοπιστία πιθανή μόλυνση από κορονοϊό.

«Τους τελευταίους δύο μήνες ελέγξαμε χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό και ανθρώπους χωρίς, οπότε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέσο προφίλ αναπνοής των ατόμων με κορωνοϊό και αυτών χωρίς», σχολίασε το στέλεχος της Breathomix Ριάνε ντε Βρις. H εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει το SpiroNose σε εταιρείες ή σχολεία, επεσήμανε η ίδια, προκειμένου να τα βοηθήσει να αναπτύξουν ένα ασφαλές περιβάλλον.

Κάθε τεστ χρειάζεται 2 με 3 λεπτά για να διενεργηθεί, ενώ το μηχάνημα είναι ευαίσθητο στο αλκοόλ, τον καπνό και άλλους παράγοντες στην αναπνοή ενός ατόμου.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters