Διάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως το κρούσμα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Σε έναν 36χρονο διάκονο της Μητρόπολης Νεαπόλεως εντοπίστηκε η μετάλλαξη, στη Θεσσαλονίκη.

Διάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως το κρούσμα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

«Παρακολουθούμε το κομμάτι με τις μεταλλάξεις και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα για να διαφυλάξουμε τη δημόσια Υγεία» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεως Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με φόντο τον συναγερμό που σήμανε για τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορoνοϊού.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, περίπου στις 15:30 το μεσημέρι έφτασε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο κ. Χαρδαλιάς μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον λοιμωξιολόγο του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμο Μεταλλίδη, τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπη Στεργιάδη, τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη και τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός: «Το κρούσμα αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας. Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε συνεργασία της μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών που είναι high risk και low risk και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».

Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε «έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Από την πρώτη στιγμή με την επιστημονική ομάδα, μαζί με τον ΕΟΔΥ και τους λοιμωξιολόγους μας παρακολουθούμε το κομμάτι που αφορά στις μεταλλάξεις σε όλη την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία».

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα διαβεβαίωσε πως αυτό δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης

Σε σχετική ανακοίνωσή της η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αναφέρει:

«Εμφανίστηκε στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού της Νότιας Αφρικής σε κληρικό της Μητρόπολής μας. Δεν υπάρχει ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε ιχνηλάτηση επαφών. Ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει».

Σε επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου Χαλκιδική, Λασίθι και Ζακύνθος

Στο μεταξύ, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορoνοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, εντάσσονται από αύριο, Δευτέρα 01-02-2020 και ώρα 06.00, στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα οριζόντια μέτρα που ισχύουν σε όλη την Επικράτεια, στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, ισχύουν επιπρόσθετα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Πηγή: topontiki.gr