Κολχικίνη, το φάρμακο του Ιπποκράτη εναντίον του κορονοϊού-vid

Η κολχικίνη, ένα αρχαιοελληνικό φάρμακο, φαίνεται πως θα δώσει λύσεις στη μάχη κατά του covid-19!

Κολχικίνη, το φάρμακο του Ιπποκράτη εναντίον του κορονοϊού-vid

Η κολχικίνη είναι ένα πανάρχαιο φάρμακο που εφάρμοζε ο περίφημος Ιπποκράτης για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας αλλά και ως είδος χημειοθεραπείας για κάποια είδη καρκίνου. Στη συνέχεια οι ευεργετικές της ιδιότητες επεκτάθηκαν και στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων όπως η οξεία περικαρδίτιδα.

Μεγάλη καναδική επιστημονική μελέτη απέδειξε πρόσφατα την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης κατά του κορονοϊού, αφού βρέθηκε ότι αμβλύνει τα συμπτώματα της ασθένειας, κρατώντας τον ασθενή στο σπίτι και όχι διασωληνωμένο στο νοσοκομείο. Η θεραπεία θα γίνεται από στόματος. αγωγή της κολχικίνης θεωρείται πλέον η Ελληνική πρόταση κατά του κορονοϊού και ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος ανακοίνωσε την απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει το φάρμακο στην θεραπεία ασθενών εκτός νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.

«Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη, σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης καθώς και μείωση της θνητότητας».

Η κολχικίνη θα δίνεται σε ασθενείς άνω των 60 ετών αλλά και σε νεότερους με υποκείμενο νόσημα, και με πυρετό πάνω από 38 βαθμού για δυο μέρες τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση θα χορηγείται με ιατρική συνταγή.