ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ μέσα στο Καπιτώλειο - Ήρθαν στα χέρια με Αστυνομικούς (pics, vid)

Ασύλληπτες καταστάσεις στις ΗΠΑ - Οι οπαδοί του Τραμπ όχι μόνο μπήκαν μέσα στο Καπιτώλειο, αλλά προκάλεσαν και με τη συμπεριφορά τους.

ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ μέσα στο Καπιτώλειο - Ήρθαν στα χέρια με Αστυνομικούς (pics, vid)

Καταστάσεις χωρίς προηγούμενο διαδραματίζονται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, καθώς διαδηλωτές –έπειτα από προτροπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– σταμάτησαν τη συνταγματική διαδικασία της επικύρωσης από το Κογκρέσο, του εκλογικού αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι η τυπική διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Οι οπαδοί του Τραμπ παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας εκτός του Καπιτωλίου και εισέβαλαν στο κτίριο. Οι συνεδριάσεις των δυο σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής, ανεστάλησαν. Έκπληκτα τα μέλη του Κογκρέσου (Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί), πληροφορήθηκαν από την ασφάλεια του κτιρίου ότι για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να εκκενώσουν τις αίθουσες, να μεταβούν στα γραφεία τους και να παραμείνουν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δόθηκαν και μάσκες για την περίπτωση ρίψης δακρυγόνων. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φυγαδεύτηκε και οδηγήθηκε εκτός του κτιρίου.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, υπήρξε ένοπλη αντιπαράθεση στην είσοδο της αίθουσας της Βουλή, μεταξύ οπαδών του Τραμπ και της αστυνομικής φρουράς. Οι οπαδοί φαίνεται να βρίσκονται πλέον στην αίθουσα Ροτόντα, που είναι μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου ζήτησε ενισχύσεις, με τους αστυνομικούς να εφοδιάζονται με δακρυγόνα. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα, δηλαδή σε 3,5 ώρες από την εισβολή των οπαδών στο Καπιτώλιο).

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε η ομιλία Τραμπ και η παρότρυνσή του προς τους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, να πορευτούν προς το Καπιτώλιο και να ασκήσουν πίεση για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ακολούθως, οι οπαδοί του Τραμπ κατευθύνθηκαν στο Καπιτώλιο, περικυκλώνοντας το κτίριο, το οποίο τέθηκε σε lockdwon, με τη φρουρά να ζητά από όσους βρίσκονταν εντός του κτιρίου, να μην εξέλθουν από αυτό.