Αν κάνω δύο εμβόλια για τον κορονοϊό; Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απαντά

Πόσο εφικτό θα είναι να συνδυαστούν διαφορετικά εμβόλια για την Covid-19; Τι απαντά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αν κάνω δύο εμβόλια για τον κορονοϊό; Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απαντά

Πιθανόν εφικτό θα είναι να συνδυαστούν διαφορετικά εμβόλια για την Covid-19 στον ίδιο άνθρωπο όπως εκτιμά ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

«Θεωρητικά αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει λόγος να μην γίνεται» είπε σε δημοσιογράφους ερωτηθείς για το εάν θα μπορεί κάποιος να δοκιμάσει διαφορετικό εμβόλιο για τον νέο κορoνοϊό σε περίπτωση που το πρώτο που έχει κάνει είναι λιγότερο αποτελεσματικό. «Θα πρέπει να είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσεις ένα εμβόλιο και στη συνέχεια να ενισχύσεις με ένα άλλο» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο Πόλαρντ επειδή οι οργανισμοί και εταιρείες που ηγούνται της «κούρσας» του εμβολίου (Astra- Οξφόρδη, Pfizer- BioNTech και Moderna) όλοι στοχεύουν σε απόκριση του ανοσοποιητικού στην ίδια πρωτείνη του SARS- Cov-2, θα είναι μάλλον δυνατός ο συνδυασμός τους. Προειδοποίησε ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να είμαστε σίγουροι.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου που αναπτύσσει με την AstraZeneca στο δεύτερο στάδιό της έδειξε ισχυρή ανοσοαπόκριση στις μεγάλες ηλικίες. Τα νέα αυτά ήρθαν λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις των Pfizer και Moderna (που χρησιμοποιούν και οι δύο την τεχνολογία messenger RNA) ότι τα εμβόλιά τους έδειξαν αποτελεσματικότητα 94,5% και 95% αντίστοιχα στο τρίτο στάδιο της κλινικής δοκιμής. Όλοι περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα από το τελικό στάδιο της δοκιμής AstraZeneca- Οξφόρδης, αλλά και περισσότερα δεδομένα για την ασφάλεια και των τριών εμβολίων.

Πηγή: kathimerini.gr