«Πυρ ομαδόν» της αντιπολίτευσης για τη φωτιά στις Μυκήνες
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, αλλά και για την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την φωτιά στις Μυκήνες και τις φθορές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου.
ΣΤΩΝ... ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΗΝ ΟΛΟΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Τα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα στην προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας μας.
Παράλληλα εξαπολύουν βολές κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.
ΣΥΡΙΖΑ: «Απύθμενο θράσος»
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στην κα Μενδώνη «απύθμενο θράσος» λέγοντας πως «η Μενδώνη βλέπει μόνο «λίγο μαύρο στο χώμα»».
«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.
Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».
Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΙΝΑΛ: «Ντροπή και θλίψη»
«Ντροπή και θλίψη για την τραγική εικόνα των Μυκηνών» επισημαίνουν σε κοινό δελτίο Τύπου ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του κόμματος.
«Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας.
Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.
Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς.
Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.
Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της.
Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.
Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.
Προφανής η έλλειψη προληπτικών μέτρων
Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:
• Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης
• Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.
• Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
• Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.
• Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.
• Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.
Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!
Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.
Βολές και από το ΚΚΕ
Ούτε τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και πυροπροστασίας, επισημαίνει το ΚΚΕ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.
«Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!
Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών.
ΜέΡΑ25:«Στραβοτιμονιές της κυβέρνησης»
«Oι φωτογραφίες με την μαυρισμένη απ’ τις φλόγες Πύλη των Λεόντων, κονιορτοποιούν αντιστικτικά την υπεραισιόδοξη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών έμεινε αλώβητος από την πυρκαγιά ελέω της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» αναφέρει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:
«Δεν είναι η πρώτη φορά. Για κάθε μία από τις πολλές στραβοτιμονιές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αναφωνούν ξέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ δεν θα τους διαψεύσει: «λίγο φούμο είναι, ας το αγνοήσουμε και πάμε παρακάτω».