Φως στην Ελλάδα: Η άγνωστη πρωτεύουσα της Σαντορίνης που δεν υπάρχει πια

Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τις ομορφιές τις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης που δεν υπάρχει πια ονομαζόταν «Επάνω Κάστρο» η «La Roka»

Φως στην Ελλάδα: Η άγνωστη πρωτεύουσα της Σαντορίνης που δεν υπάρχει πια

Και ποιος δεν γοητεύεται από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, την Καλντέρα και τα Φηρά. Ακόμη όμως και γι’ αυτό το διάσημο νησί υπάρχουν πολλές άγνωστες πληροφορίες που θα ήθελες να γνωρίζεις. Για παράδειγμα ήξερες ότι η Σαντορίνη είχε κάποτε μια πρωτεύουσα που δεν υπάρχει πια; Ένας απότομος βράχος που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου θυμίζει την σημαντική αυτή ιστορία. Λέγεται Σκάρος και υπήρξε μια πολύβουη καστροπολιτεία με 200 σπίτια, καλντερίμια και εκκλησίες. Ήταν πιο σπουδαίος από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης. Ωστόσο σήμερα δεν διασώζονται πολλά κομμάτια του οικισμού.

Η άγνωστη πρωτεύουσα της Σαντορίνης και η ιστορία της


Tο αρχικό κάστρο ήταν γνωστό και ως «Επάνω Κάστρο» ή αλλιώς «La Roka» και χτίστηκε από το Ενετό Giacomo Barozzi. Μάλιστα, οι κάτοικοί του ήταν γνωστοί ως Καστρινοί. Ο Σκάρος ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον 18ο αιώνα, αν και η εκκένωση του οικισμού είχε ξεκινήσει στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο βράχος είχε κλονιστεί επανειλημμένα από ισχυρούς σεισμούς.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο exploringgreece.tv