Τσιμίκας: Πώς βρέθηκε με τα παπούτσια του Μιραλάς και οι πιέσεις να μην πάει στον Ολυμπιακό

Ιστορίες από τον Λευκώνα Σερρών με πρωταγωνιστή τον Κώστα Τσιμίκα, τα παπούτσια του Κέβιν Μιραλάς και τον Ολυμπιακό.

Τσιμίκας: Πώς βρέθηκε με τα παπούτσια του Μιραλάς και οι πιέσεις να μην πάει στον Ολυμπιακό

Ο Λευκώνας είναι κωμόπολη του Δήμου Σερρών και πρώην έδρα του ομώνυμου δήμου. Με πληθυσμό 2.388 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών και σε απόσταση 1χλμ., για αυτό και θεωρείται προάστιο των Σερρών. Η παλαιότερη ονομασία του Λευκώνα ( τουρκική) ήταν "Καβακλί".

Στο λόφο «Σιμιτζή μπαΐρι», που βρίσκεται λίγο βορειότερα από τον Λευκώνα και πλάι στο ρέμα της Βύσιανης, εντοπίστηκε η θέση ρωμαϊκού οικισμού, ο οποίος ανήκε στην αρχαία φυλετική περιοχή των Οδομάντων, την Οδομαντική. Εδώ είχε βρεθεί παλιότερα ελληνική επιγραφή των αυτοκρατορικών χρόνων (2ου-3ου μ.Χ. αιώνα), όπου μνημονεύονται πρόσωπα με θρακικά ονόματα. Από την ύπαρξη θρακικού πληθυσμού εικάζεται ότι ο οικισμός προϋπήρχε και πριν από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Ο οικισμός του Λευκώνα με τη σημερινή μορφή του διαμορφώθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή, όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτόν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο στη συνέχεια, Σαρακατσάνοι που πρωτύτερα ζούσαν ποιμενική νομαδική ζωή. Κατά την περίοδο της κατοχής (1941-1944), οι κάτοικοι του Λευκώνα υπέστησαν διώξεις από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής, οι οποίες, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για εκβουλγαρισμό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενσωματώσεώς της στη Βουλγαρία, μετέφεραν εποίκους από τη Βουλγαρία. Κάτοικοι του Λευκώνα μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Βουλγαρία, ορισμένοι εκτελέσθηκαν, ενώ πολλοί αναγκάσθηκαν να μετοικήσουν κρυφά με τις οικογένειές τους και τα υπάρχοντά τους δυτικά του ποταμού Στρυμώνα, όπου η περιοχή ήταν υπό γερμανική (και όχι υπό βουλγαρική) κατοχή και παρέμενε τυπικά ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Αυτά και πολλά άλλα γράφει η ιστορία για τον Λευκώνα που προφανώς έχει κάποιες σελίδες γράψει ήδη και θα συνεχίζει να γράφει και ο Κώστας Τσιμίκας. Από αυτόν τον τόπο κατάγεται. Γιος μάγειρα, είναι ήδη στο Λίβερπουλ και ετοιμάζεται να κάνει τεράστια καριέρα υπό την καθοδήγηση του Γιουργκεν Κλοπ. Αυτός που έπαιξε με δανεικά παπούτσια από τον Μιραλάς -χωρίς να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον- και κατέληξε στον Ολυμπιακό παρά τις πιέσεις να μην ντυθεί στα «ερυθρόλευκα».

Τα παπούτσια του Μιραλάς κατέληξαν σε αυτόν και στον αδερφό του Στέργιο, μέσω του τότε προπονητή του Σάκη Αναστασιάδη. Ένας άλλος Σερραίος έπαιζε τότε στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Τάσο Παπάζογλου. Ο Αναστασιάδης του είχε ζητήσει ένα δώρο από κάποιον παίκτη του Ολυμπιακού κι αυτό του έδωσε τα παπούτσι του Μιραλάς. Ο Αναστασιάδης με τη σειρά του τα δώρισε στον Τσιμίκα και στον αδερφό του.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι όταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος ανακάλυψε τον Τσιμίκα και μαθεύτηκε στον Λευκώνα ότι θα πάει στον Ολυμπιακό, η οικογένεια δέχθηκε πιέσεις. Αρκετοί ήταν αυτοί που συμβούλεψαν τους γονείς του να μην τον αφήσουν να πάει στον Ολυμπιακό. Άλλωστε αμέσως ενεργοποιήθηκαν και άλλες ομάδες. Τελικά, αυτός που αποφάσισε Ολυμπιακό ήταν ο ίδιος ο Κώστας Τσιμίκας. Αποδείχθηκε ότι έπραξε το σωστό.