Marvel: To ranking με τις καλύτερες ταινίες της

Αυτό είναι το ranking και η κατανομή με τις καλύτερες ταινίες του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, σύμφωνα με το imdb.  Από το Iron Μan του 2008 έως το φετινό Avengers: Endgame. 

Marvel: To ranking με τις καλύτερες ταινίες της

Tο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel ολοκληρώθηκε με το εντυπωσιακό Avengers:Endgame, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του εμπορικού σινεμά εδώ και μία δεκαετία, χαρίζοντας τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες. Μπορείς να κατηγορήσεις τις ταινίες ότι έχουν δημιουργήσει μια «πλαστικοποίηση» και πλέον ακολουθούν μια φόρμα που δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό ανά περίπτωση, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δε διασκεδάζουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες της, σύμφωνα και με το imdb, δηλαδή την κορυφαία ιστοσελίδα παγκοσμίως για τον χώρο του σινεμά.

Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες της Marvel:

22: The Incredible Hulk (2008) - Rating 6.7

Ακόμη και ο ίδιος, ο boss Kevin Feige δεν την έχει σε μεγάλη υπόληψη. Μαζί με τον Iron Man ξεκίνησαν την Φάση 1η του franchise, αλλά τόσο ο ηθοποιός (Edward Norton) όσο και το όλον της ταινίας είναι βαρετό και γκρίζο.

21: Captain America: The First Avenger (2011): - Rating: 6.9

Καθόλου αμερικανιά, αν και αυτός ήταν ο αρχικός φόβος πολλών, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Marvel που τη διαφήμιζε ως “The First Avenger” και λιγότερο ως Captain America. Η ταινία που μας γνώρισε έναν ιδεαλιστή, ρομαντικό, αξιοπρεπή ήρωα, διαφορετικό από τον πρακτικό, χιουμορίστα playboy Tony Stark ή τον εξωγήινο θεό της Ασγκαρντ Thor. Έναν ήρωα που βρήκε την τέλεια ενσάρκωσή του στο πρόσωπο του Chris Evans. Ο τρόπος που o Evans υποδύθηκε τον παλαιάς κοπής Cap χωρίς πολλές χαριτωμενιές αλλά με ευαισθησία, υψηλή αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας και της φιλίας είναι ο λόγος που αυτός ο χαρακτήρας αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό και σήμερα πια αποτελεί το αντίπαλο δέος σε δημοφιλία του Τόνι Στάρκ. I could do this all day, σωστά;

20: Thor: The Dark World (2013) – Rating: 7

Όσο και αν ο Θορ και η ιστορία του είναι από τις αγαπημένες του κοινού, αυτή η ταινία δεν κέρδισε τις εντυπώσεις. Πιο σκοτεινό από το προηγούμενο, αλλά επιφανειακό, προκρίνοντας το στυλ σε βάρος της ουσίας, με έναν σκηνοθέτη γνωστό από τη δουλειά του στο Game of Thrones αλλά χωρίς να καταφέρνει να πιάσει την Μαρβελική φόρμουλα και με έναν κακό κακό. Οι μονοδιάστατοι κακοί είναι το πρόβλημα της Marvel και εδώ αυτό φαίνεται. Θα περιμένουμε μέχρι τον Θάνο για να διορθωθεί…

19. Iron Man 2 (2010) – Rating: 7

Το σίκουελ στον πρώτο Iron Man διαπραγματεύεται τις συνέπειες της αποκάλυψης της ταυτότητας του Iron Man στον κόσμο, τον κίνδυνο η νέα τεχνολογία να πέσει στα λάθος χέρια και μας γνωρίζει την Black Widow. Αυτά. Δεν θυμάμαι κάτι άλλο, πέραν του ότι η ταινία είχε πάλι έναν αδιάφορο κακό. Η γοητεία, ωστόσο του Robert Downey Jr, ο οποίος δίνει δικά του στοιχεία στον Τόνι και ουσιαστικά αποτελεί το spirit animal της Marvel είναι αδιαμφισβήτητη!

18. Thor (2011) – Rating: 7

Πριν ανακαλύψουν όλοι με το Thor Ragnarok πόσο καλός είναι ο Thor, η πρώτη αυτή ταινία του God of Thunder, σκηνοθετημένη από τον Kenneth Branagh με μια εσάνς Σεξπηρική, μας συστήνει τον πιο αγαπημένο αντιήρωα της Μάρβελ, τον Loki και είναι μια αρκετά σοβαρή (όχι με αρνητική έννοια) εισαγωγή για τον παρεξηγημένο αυτό θεό.

17. Captain Marvel (2019) - Rating: 7.1

Το Captain Marvel εξελίσσεται στη δεκαετία του 90′ και ακολουθεί την Carol Danvers, που βρίσκει τον εαυτό της στη μέση ενός διαγαλακτικού πολέμου, ανάμεσα σε δυο εξωγήινες φυλές, τους Kree και τους Skrulls. Το Captain Marvel φιλοδοξούσε να γίνει η επόμενη μεγάλη ταινία της Marvel και γενικότερα να μας εισάγει σε έναν ολοκαίνουργιο χαρακτήρα, σε μια origin προσπάθεια που πραγματικά έχει μπόλικα πράγματα να δώσει, αν και μερικά εξ’ αυτών ήθελαν περαιτέρω εμβάθυνση, πάντα για τα δεδομένα του είδους. Το Captain Marvel μας δίνει καταρχάς μια σπιντάτη και αρκετά διασκεδαστική ταινία η οποία εξυπηρετεί τους κανόνες του είδους και σε κάποια σημεία τυποποιείται (όπως ήταν αναπόφευκτο να γίνει), ακολουθώντας την συνταγή της επιτυχίας.

16. Iron Man 3 (2013) – Rating: 7.2

Η «φάση 2» του σύμπαντος της Marvel, ξεκινάει με μια ταινία που δίχασε λίγο το κοινό τότε, αλλά είναι μια επιτυχία στο box office (1,2 δισ $ εισπράξεις). Αστεία, χαριτωμένη, γεμάτη δράση και χιούμορ αλλά χωρίς να αποφεύγει τις σκοτεινές στιγμές και τα δύσκολα σημεία. Μας παρουσιάζει έναν Τόνι λίγο ‘σπασμένο’, ευάλωτο και ευαίσθητο, αλλά αυτό είναι θετικό, γιατί δίνει και άλλες διαστάσεις στον ήρωα και τον εξανθρωπίζει. Μια από τις σπάνιες φορές που παρουσιάζεται σε υπερηρωικό φιλμ το μετατραυματικό στρες από το οποίο υποφέρουν στρατιώτες αλλά και όσοι βίωσαν τραυματικά γεγονότα. Αυτή η πιο ρεαλιστική προσέγγιση του τι γίνεται μετά τις πλανητοσυντριπτικές μάχες που βλέπουμε στις ταινίες αυτές, είναι μια φρέσκια οπτική και αναγκαία για να ‘προσγειώσει’ τους ήρωες και να μην τους καταντήσει καρικατούρες. Και η ανατροπή της ταινίας είναι διασκεδαστική, δείχνοντας πως η Μαρβελ δεν παίρνει -πάντα- πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της…

15. Ant-Man (2015) – Rating: 7.3

H ταινία αυτή της ιστορίας του Ant-Man μας ξάφνιασε ευχάριστα. Συνέβαλε σε αυτό τα μέγιστα ο Πωλ Ράντ που είναι αξιαγάπητος και πολύ καλός ηθοποιός. Η ταινία ήταν χαρούμενη, διασκεδαστική, ευχάριστη, χωρίς να βασίζεται μόνο σε μετεφηβικό χιούμορ ή να καταλήγει σε καρτουνίστικο στυλ. Και μια φρέσκια ανάσα ανάμεσα σε όλα τα πιο σκοτεινά άλλα σίκουελ.

14. Ant-Man and the Wasp (2018) – Rating: 7.4

To "Ant-Man and the Wasp" δεν συνεχίζει την ιστορία του "Avengers: Infinity War" αλλά του "Captain America: Civil War", ακόμα κι αν διαδραματίζεται δύο χρόνια μετά από αυτό. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παντελώς αποκλεισμένο από τα μεγάλα γεγονότα του MCU που συμβαίνουν αργότερα. Είναι όμως πιο προσωπικό και ήπιο, με μικρούς ανταγωνιστές, χωρίς να διακινδυνεύει ο κόσμος. Το "Ant-Man 2" επικεντρώνεται στην οικογένεια και την φιλία, είτε αυτό αφορά τους πρωταγωνιστές είτε τους ανταγωνιστές της ταινίας. Ο Scott Lang σε αντίθεση με άλλους υπερήρωες έχει ένα μικρό παιδί για το οποίο πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο πατέρας και μετά ήρωας.

13. Avengers: Age of Ultron (2015) – Rating: 7.4

Το σικουελ των Avengers που σκηνοθέτησε ο Τζος Γουίντον και μετά έφυγε από το franchise. Ευτυχώς. Προεφηβικό χιούμορ, ένας ακόμη μονοδιάστατος κακός, βαρετό σενάριο, που έχει αξία μόνο για τις σκηνές σχετικά με τις Infinity Stones και επειδή έθεσε τις βάσεις για την πολύ καλύτερη ταινία του Captain America: Civil War. Επίσης, αναδεικνύει την αδυναμία του Γουίντον στο να καταλαβαίνει και να γράφει τους υπόλοιπους χαρακτήρες που δεν ονομάζονται Iron Man. Η διαφορά, για παράδειγμα, του χαρακτήρα του Captain America στους Avengers που είναι μια καρικατούρα και στις δικές του ταινίες είναι αποκαρδιωτική.

12. Spider-Man: Homecoming (2017) – Rating: 7.5

Μια ακόμη ταινία για την ιστορία του Άνδρα-Αράχνη; Και όμως ναι, και όμως είναι ίσως η καλύτερη ιστορία που είδαμε στην οθόνη. Εξαιρετική η επιλογή του ηθοποιού Τοm Holland που είναι κα-τα-πλη-κτι-κός στο να ισορροπεί ανάμεσα στο αστείο, το χαριτωμένο – νεανικό και το σοβαρό. Στα συν έχουμε και την εμφάνιση του Tony Stark που χτίζει την ωραία δυναμική και επικοινωνία μεταξύ Peter – Tony, αλλά και μια πολύ καλή ερμηνεία από τον Michael Keaton (Vulture).

11. Black Panther (2018) – Rating: 7.5

Η ταινία – φαινόμενο. Το ανέλπιστο κινηματογραφικό χιτ. Η φόρμουλα της Μάρβελ επικαιροποιείται, απαντά στο αίτημα των καιρών για ποικιλία χαρακτήρων, εθνικοτήτων και απόψεων, με τεράστια εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Αφροφουτουρισμός, αποθέωση της μαύρης κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα, σκηνικά-κοστούμια-μουσική, αλλά και ουσία. Με έναν εξαιρετικά καλό και πολύπλοκο κακό, τον Killmonger, η Μάρβελ φαίνεται να ξεπερνάει το πρόβλημα ‘επιφανειακός κ μονοδιάστατος μη απειλητικός κακός’ και να βάζει σε σκέψεις το κοινό της με τους συμβολισμούς και τις ιδέες που εκφράζονται κατά τη διάρκεια του φιλμ.

10. Doctor Strange (2016) – Rating: 7.5

Η Marvel δεν θα έμενε μόνο στη Γη και αφού οι Φύλακες του Γαλαξία άνοιξαν το franchise για περιπέτειες στο διάστημα, ο Doctor Strange μας εισήγαγε σε ολόκληρες νέες πραγματικότητες και παράλληλα σύμπαντα. Και γνωρίσαμε την κομβικής σημασίας Infinity Time Stone και το ταξίδι στο Χρόνο. Αξιόλογη ταινία για την ιστορία του ήρωα, όμορφης αισθητικής εφέ – τύπου Inception που βλέπεται ευχάριστα.

9. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) – Rating: 7.7

Σίκουελ του Guardians of the Galaxy Vol 1, είναι ακόμη πιο πολύχρωμο, εκκεντρικό και διασκεδαστικό δεύτερο μέρος. Βέβαια δεν έχει την φοβερή φρεσκάδα και πρωτοτυπία που είχε το πρώτο, αλλά το γεγονός ότι η Μαρβελ μπορεί να κάνει και διαστημικές ταινίες κόμιξ, μας αφήνει αισιόδοξους για την Φάση 4.

8. Captain America: Civil War (2016) – Rating: 7.8

Θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτή είναι μια σολο ταινία του Cap, να πει ότι στην ουσία είναι μια ταινία Avengers (Avengers 2.5 όπως λένε) και ίσως και το καλύτερο σίκουελ στο πρώτο Avengers, πολύ καλύτερο από το κανονικό σίκουελ που είχαμε με το Age of Ultron, αλλά ας μην γκρινιάζω. Με τον Εμφύλιο ξεκινάει ουσιαστικά η τρίτη Φάση της Marvel. Και τι ξεκίνημα! Το καλύτερο. Θέαμα επικών διαστάσεων, σκηνές δράσης και μαχών που έχουν μείνει ιστορικές , συγκρούσεις εγωισμών, ιδεολογιών και υπερηρώων. Η αφορμή είναι τα Secovia Accords, μια προσπάθεια δηλαδή να τεθούν οι Εκδικητές υπό κρατικό έλεγχο και αυτό χωρίζει στα δύο τους αγαπημένους μας υπερήρωες, οι οποίοι συγκρούονται. Η ταινία εξετάζει το ενδιαφέρον θέμα των συνεπειών που έχουν όλες αυτές οι πλανητοσυντριπτικές μάχες, μας προσγειώνει σε έναν πιο ρεαλιστικό κόσμο με πολιτικολογίες και αψιμαχίες και μας προετοιμάζει για το Infinity War.

7. Captain America: The Winter Soldier (2014) – Rating: 7.8

Θα μπορούσε να είναι και μια Επικίνδυνη Αποστολή. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ξένο σώμα στο σύμπαν της Μάρβελ. Το αντίθετο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, έχοντας σεναριακές ανατροπές που εκπλήσσουν, ενθουσιάζουν αλλά και μας βάζουν σε σκέψεις με τις ιδεολογικές αψιμαχίες μεταξύ του Cap, του Nick Fury και των υπόλοιπων χαρακτήρων, είναι γεμάτη συναίσθημα (όπως πάντα οι Russos βασίζουν όλη τη δράση των ταινιών τους σε βασικά στοιχεία και πάθη των χαρακτήρων των ηρώων τους, έτσι ώστε να συμπάσχουμε μαζί τους και να τους νιώθουμε οικείους μας) και μοναδικές σκηνές μάχης. Επίσης, είναι η μοναδική ταινία υπερηρώων μετά το The Dark Knight του Νόλαν που λειτουργεί και σαν αλληγορικό σχόλιο για τα προβλήματα της κοινωνίας μας σήμερα. Ιδανικό σίκουελ του πρώτου Captain America the first Avenger, πετυχαίνει κάτι φιλοδοξο και μοντέρνο: να επαναπροσδιορίσει τον ήρωα αυτό, από τον ευθύγραμμο και κλασικό ηρωικό στρατιώτη του Β Παγκοσμίου Πολέμου που κρατούσε ψηλά την Αμερικάνικη Σημαία.

6. Thor: Ragnarok (2017) - Rating: 7.9

Η ταινία αυτή μας ξανασύστησε τον Thor. Πολλοί νέοι φανς ενθουσιάστηκαν με την 80′ s αισθητική, τα χρώματα, την εκκεντρικότητα των σκηνοθετικών επιλογών αλλά και τις καλές ερμηνείες. Ο Κρις Χέμσγουορθ ‘απελευθερώνεται’, μας δείχνει το κωμικό του ταλέντο και ναι, το νέο κούρεμα βοηθάει. Ρίξτε και λίγο Hulk στην εξίσωση και την φοβερη Κέιτ Μπλάνσετ, Τζεφ Γκόλτμπλουμ και την γοητευτική Βαλκιρι, και μια φρέσκια ταινία μας προϊδεάζει θετικά για το μέλλον που έρχεται.

5. Iron Man (2008) – Rating: 7.9

Εν αρχή είναι ο Iron Man. Ο Iron Man είναι η Μάρβελ και ο Robert Downey Jr κάνει το καλύτερο comeback που θα μπορούσε, ρίχνοντας τα θεμέλια για μια δεκαετία κινηματογραφικής ιστορίας υπερηρώων και φτιάχνοντας έναν μοναδικό ήρωα, που στα χέρια άλλου θα έβγαινε προς τα έξω ως εκνευριστικός. Η φόρμουλα της Μάρβελ δεν θα ήταν ποτέ η ίδια αν ο Robert Downey δεν είχε αναλάβει το ρόλο αυτό.

4. Guardians of the Galaxy (2014) – Rating: 8.1

Τo ρίσκο είναι με το μέρος της Μάρβελ. Ποιος φανταζόταν ότι μια ταινία με γενικά άγνωστους χαρακτήρες θα ήταν τέτοια σούπερ επιτυχία; Λίγο πριν οι Φύλακες του Γαλαξία μας συστηθούν, πολλοί μιλούσαν για την πρώτη αποτυχία της Μάρβελ. Πόσο λάθος ήταν τελικά! Η πολύχρωμη space opera ταινία, γεμάτη τρελιάρικο χιούμορ και συναίσθημα νοσταλγίας κέρδισε το κοινό, έκανε σούπερ σταρ τον πρωταγωνιστή της, Κρις Πρατ και έδειξε πως η Μαρβελ μπορεί άνετα να αφήσει τη Γη πίσω και με μεγάλο σουξέ να επεκταθεί στο αχανές διάστημα. Βέβαια, πέρα από την εξαιρετική δουλειά του James Gunn τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία, η μουσική, το σάουντρακ απογειώνει το φιλμ και το καθιστά μοναδικό.

3. The Avengers (2012) – Rating: 8.1

Μετά από πέντε ταινίες, η πρώτη Φάση του κινηματογραφικού σύμπαν της Marvel κορυφώνεται στην ταινία που όλοι περιμέναμε, τους Avengers. Μια ταινία που συγκεντρώνει όλους τους ήρωες των οποίων τις ξεχωριστές ιστορίες είχαμε ήδη δει, και τους ρίχνει στη δράση. Στην προστασία της Γης από τον Λόκι και τον στρατό που είχε συγκεντρώσει, καθώς και μας συστήνει τον μεγάλο κακό, τον Θάνο. Μοναδική στο είδος της, καθώς τέτοιο συναπάντημα σούπερ ηρώων δεν είχε ξανασυμβεί στη μεγάλη οθόνη σε τέτοιο μέγεθος σταρς κιόλας! Με 1,5 δισ $ εισπράξεις, στο τοπ 10 των μεγαλύτερων εισπράξεων, είναι μια τεράστια επιτυχία. Επική δράση και χιούμορ μαζί, ο Τζος Γουίντον θέτει τη βάση για όλες τις υπόλοιπες ταινίες. Πόσο ανυποψίαστοι τότε… Πού να φανταζόμασταν τι θα ακολουθούσε…

2. Avengers: Infinity War (2018) – Rating: 8.7

Αυτή είναι η επιτυχία της Μάρβελ. Να ξεπερνάει τον εαυτό της. Μετά την τεράστια και ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας επιτυχία του Black Panther, οι Russos ετοίμασαν την καλύτερη ταινία του είδους. Το ιδανικό ποπκορν μπλοκμπάστερ με στυλ, αλλά πάνω απ’ όλα καρδιά. Μια μοναδική ταινία, που εμπεριέχει σχεδόν όλες τις διαφορετικές προηγούμενες ταινίες, αλλά τις ξεπερνά γιατί για πρώτη φορά η Μάρβελ κάνει τις πιο σκληρές και δύσκολες επιλογές, σκοτεινιάζοντας δραματικά, σχεδόν μηδενιστικά (πώς άλλως θα μπορούσε με τον Θάνο – που βγαίνει από την ελληνική λέξη θάνατος – να είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της) αλλά πάντα με χιούμορ και ατόφιο συναίσθημα. Δεν έχει ξανασυμβεί ταινία της Μαρβελ να είναι τόσο απαισιόδοξη, με τον καλύτερο και πολυεπίπεδο κακό που θα μπορούσε να είχε και πολλαπλές ανατροπές, χωρίς όμως να χάνει τον εαυτό της και την ουσία του κόσμου των Avengers (The Last Jedi για σένα είναι η σπόντα); Ένας πραγματικός άθλος που έφερε εις πέρας η Μάρβελ. Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό γεγονός, ένα υπερθέαμα που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο ταμείο, αφού έγινε η πρώτη ταινία που ξεπέρασε το 1 δις $ εισπράξεις μέσα σε σχεδόν 10 μέρες προβολής.

1. Avengers: Endgame (2019) - Rating: 9.0

Χαρακτηρίζεται ήδη η κορυφαία ταινία στην ιστορία της Marvel. Το Avengers: Εndgame από τα πρώτα λεπτά θέλει να σου μεταφέρει πολλά συναισθήματα και το καταφέρνει σε όλη του την διαδρομή με εντυπωσιακό τρόπο, σε μια δεδομένα χορταστική ταινία, που καλύπτει τα πάντα. Σε μια περίεργη ατμόσφαιρα μετά τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας, η ταινία ξεκινάει περιγράφοντας τις διαμορφωθείσες καταστάσεις χωρίς να είναι filler και με τις πιο απλές ακόμα να καθηλώνουν τον θεατή.

Είναι εμφανές ότι και σε αυτή την ταινία οι αδελφοί Russo καταφέρνουν από την αρχή να σε κρατήσουν… γραπωμένο στην καρέκλα σου, χωρίς να έχουν σε κάθε σκηνή δράση με μπόλικες εναλλαγές πλάνων και συναισθημάτων, αλλά και ένα σαρωτικό δεύτερο μέρος. Η ταινία είναι θορυβώδης, εντυπωσιακή και επιβλητική (αν και λίγο μετά το τέλος της αμφιταλαντευόμουν σε σχέση με το Infinity War) και αποτελεί ότι καλύτερο έχει βγάλει η Marvel και τα 181 λεπτά όχι απλά δεν σε κουράζουν, αλλά θες κι άλλο. Μία απολαυστική ταινία (θα προσπαθήσουμε να την περιγράψουμε κόσμια) που όσοι έχετε εξοικειωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους συγκεκριμένους ήρωες και το σύμπαν, δεν πρέπει να χάσετε! To Avengers: Endgame είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που επιβάλλεται να ζήσεις.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας