Η ταινία που έσωσε την Φίνος Φιλμ από την χρεοκοπία

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 μια κωμωδία ήρθε να σώσει τον Φίνο από τη χρεοκοπία. 

Η ταινία που έσωσε την Φίνος Φιλμ από την χρεοκοπία

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Φιλοποίμην Φίνος βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Στη δεκαετία του ’50, ωστόσο, βρέθηκε μια ανάσα από το οριστικό λουκέτο αλλά τότε εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο Αλέκος Σακελλάριος ως από μηχανής θεός, για να τον σώσει.

Είναι η αλήθεια ότι την εποχή εκείνη οι κωμωδίες δεν έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από κοινό και κριτικούς. Οι μεν σινεφίλ παρότι γέλαγαν με την ψυχή τους τις θεωρούσαν παρακατιανές δημιουργίες, ίσως γιατί απελευθέρωναν μέσα τους τη ν ευεργετική λειτουργία του γέλιου. Οι κριτικοί του κινηματογράφου διέπονταν έτσι κι αλλιώς από αθεράπευτη σοβαροφάνεια. Θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε και τη γνώμη του ίδιου του Φίνου για τις κωμωδίες που γύριζε. Η αλήθεια είναι πάντως ότι αναγνώριζε την εμπορική πτυχή τους. Κάτι ήταν κι αυτό.

Η ταινία που τον έσωσε απρόσμενα και του επέτρεψε να συνεχίσει το έργο του παραγωγού στο ελληνικό σινεμά ήταν ο «Ηλίας του 16ου», μια ιδέα που εμπιστεύτηκε γιατί είχε κάνει θραύση στο πανί με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Στη μεγάλη οθόνη βέβαια τη λανσάρισε με τον Κώστα Χατζηχρήστο, γιατί ο Λογοθετίδης είχε τότε πια προβλήματα υγείας που δεν του επέτρεπαν να μεταφέρει στο πανί έργα τα οποία είχε αναδείξει στο θεατρικό σανίδι.

Στην κωμωδία «Ο Ηλίας του 16ου» έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ερμηνεία του Χατζηχρήστου, κάτι που ο Φίνος λησμόνησε γρήγορα κι όταν άρχισε η πτώση του δημοφιλούς ηθοποιού δεν του απαντούσε στο τηλέφωνο. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι ο Κώστας Χατζηχρήστος έσκισε στην κωμωδία της Φίνος Φιλμ και πρόκειται όπως αποδείχθηκε για τον καλύτερο ρόλο στην καριέρα του. Σημασία έχει πάντως ότι χωρίς τις εισπράξεις από τον «Ηλία του 16ου» δύσκολα θα έβρισκε ο Φίνος πόρους για τη συνέχεια. Και Ελληνικός κινηματογράφος χωρίς Φίνος Φιλμ δεν λέει…