Οι ζωγράφοι της Ανάστασης

Η ζωγραφική ήταν ανέκαθεν η πιο ...θρησκόληπτη τέχνη. Τα ευαγγελικά επεισόδια ήταν από τα πιο αγαπημένα θέματα των κλασικών ζωγράφων.

Οι ζωγράφοι της Ανάστασης

Η Ανάσταση του Χριστού προσφέρεται για κάθε είδους θέαση. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιησούς από την Ναζαρέτ παραμένει ο παγκόσμιος χρονομέτρης της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το αναστάσιμο μήνυμα ωστόσο αναιρεί την γραμμική ιδιότητα του χρόνου, και ανατρέπει το ανεπανόρθωτο του φυσικού γεγονότος. Ξεκινώντας από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο αντλούμε ίσως την πιο νεωτερική εκδοχή της αφύπνισης του Θεανθρώπου από τον αιώνιο ύπνο. Υπάρχει μια σαφής ένδειξη πως ο αναστηθείς Χριστός κατατροπώνει τις δυνάμεις του Κακού ρίχνοντας στα Τάρταρα τα κολάσιμα πάθη του ανθρώπου.

Η Ανάσταση σύμφωνα με τον Ρούμπενς διατηρεί κάτι από τις ρωμαλέες φιγούρες του καλλιτέχνη, έχει μια ευρωστία κι ένα χαρμόσυνο φως που μας οδηγεί στο μονοδιάστατα χαρούμενο γεγονός. Ο υπερβατικός Ραφαήλ εξαϋλώνει την αναστημένη σάρκα, παρέχοντας ένα πνευματικό περίβλημα σε ένα επεισόδιο που αφορά εξίσου το σώμα και την ψυχή. Ο Τισιανός, αντίθετα, πλησιάζει περισσότερο τον γεροδεμένο Χριστό του Ρούμπενς, δίνοντας έμφαση στο σωματικό στοιχείο της Ανάστασης.

Οι μεγάλοι ζωγράφοι του παρελθόντος απεικόνισαν την Ανάσταση του Χριστού ακολουθώντας ο καθένας την προσωπική θέαση του κόσμου, που περιέχει την ιδέα του ανθρώπου και του Θεού που τον έπλασε.