Θοδωρής Βλάχος: «Γιατί να μην πάρουμε για πρώτη φορά το χρυσό;»

Ο προπονητής της Εθνικής πόλο ανδρών και ήδη χρυσός στις καρδιές μας, Θόδωρος Βλάχος, μιλάει στο «ΦΩΣ».

Θοδωρής Βλάχος: «Γιατί να μην πάρουμε για πρώτη φορά το χρυσό;»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Κανονικά ήμουν σε άδεια, αλλά τι άδεια να πάρεις όταν βλέπεις τους φίλους σου να κάνουν άθλους! Και την άδεια δεν την ήθελα για διακοπές, αλλά για δουλειά προσωπική που με πνίγει. Όμως, τα ξέρω όλα τα παιδιά στο πόλο, αυτή είναι η «επίσημη αγαπημένη», είναι το πιο πετυχημένο σπορ στην Ελλάδα και το πιο αδικημένο, σε άθλιες εγκαταστάσεις. Και είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες.

Με όλους έχω κάνει συνέντευξη και με έχουν εντυπωσιάσει με το επίπεδό τους και το ήθος τους, είδαμε και ο Φουντούλης πώς μίλησε για τις φωτιές, είναι καταπληκτικοί.
Ήθελα κάποιον πριν από τον τελικό οπωσδήποτε. Στόχευσα στην κορυφή της πυραμίδας, στον προπονητή. Στον Θόδωρο Βλάχο, τον οποίο σκέφτονταν στη νέα διοίκηση της ομοσπονδίας να τον αλλάξουν! Τον προπονητή που έχει σαρώσει τους τίτλους στην Ελλάδα, τον προπονητή που έχει τα ρεκόρ αήττητου με τον Ολυμπιακό, τον προπονητή που έχει πάρει Τσάμπιονς Λιγκ και έχει πάει σε τελικούς, τον προπονητή που και με την Εθνική είχε προκριθεί σε ημιτελικούς, τον προπονητή που ξέρει πιο καλά απ’ όλους τους παίκτες της Εθνικής, αφού τους προπονεί χρόνια όχι μόνο στην Εθνική αλλά και στον Ολυμπιακό που είναι η βάση αυτής της ομάδας.
Ο Βλάχος δεν ήθελε τώρα να μιλήσει, μου είπε να μιλήσουμε μετά τον τελικό. Του ζήτησα υπόσχεση ότι θα μιλήσουμε μετά τον τελικό, είτε χάσει είτε κερδίσει. Μου την έδωσε. Αλλά λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο άλλαξα γνώμη, επέμεινα και τον έπεισα.

Του είπα «δεν θέλω συνέντευξη μετά τον τελικό, έχουμε κάνει τόσες συνεντεύξεις, εγώ θέλω τώρα λίγα έστω. Τώρα που όλοι περιμένουν τον τελικό, τώρα που όλοι αγωνιούν για το χρυσό».

Και μου είπε «εντάξει, θα σου πω λίγα τώρα». Διαβάστε λοιπόν τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή όλων των εποχών στο πόλο. Λίγα μπορούσα να τον ρωτήσω, αλλά κρατάω ένα πράγμα. Την αισιοδοξία του ότι θα το πάρουμε!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/8/2021

Τι λέει το ένστικτό σου για τον τελικό; Θα το πάρουμε;
Γιατί να μην το πάρουμε; Το ένστικτό μου είναι θετικό! Διότι μέχρι στιγμής, με τα παιχνίδια που κάναμε και εδώ που φτάσαμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παίζουμε καλά και να δώσουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για το χρυσό! Δεν έχουμε πίεση όμως.

Δεν έχετε πίεση;
Όχι. Θα βρούμε μια μεγάλη ομάδα απέναντί μας, έχουμε καταφέρει ήδη πάρα πολλά, θέλουμε πάρα πολύ το χρυσό και θα τα καταφέρουμε! Έχουμε τρομερή αυτοπεποίθηση πια για το παιχνίδι μας.

Το περίμενες όλο αυτό;
Δεν είμαστε στα μετάλλια σε κάθε διοργάνωση, όταν κάτι δεν έχει γίνει ποτέ, δεν μπορείς να πεις ότι το περίμενες. Αλλά και να το περίμενες, δεν πρέπει να το λες για να μη δώσεις πίεση στα παιδιά. Είμαστε όμως μια ομάδα δουλεμένη χρόνια, σε τέσσερις διοργανώσεις είχαμε πάει στα ημιτελικά και δεν τα καταφέρναμε, ήρθε η ώρα μας.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο ματς έως τώρα;
Το πιο κρίσιμο ήταν με το Μαυροβούνιο.

Η πιο δύσκολη αντίπαλος που μπορείς να πεις ότι, αφού νικήσαμε αυτήν, πάμε για το χρυσό τώρα;
Η Ιταλία ήταν δύσκολη, η Ουγγαρία με τα εννιά χρυσά ήταν δύσκολη και είναι σε κάθε διοργάνωση στον τελικό - κι εμείς τη νικήσαμε δύο φορές! Η πιο δύσκολη όμως νίκη ήταν με την Ιαπωνία που δεν το περιμέναμε. Τι θέλω να πω: από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση, πολύ καλή ψυχολογία και πάμε για να πάρουμε το χρυσό. Δεν μας φτάνει που πήγαμε στον τελικό, κάτι το οποίο είναι μεγάλο πράγμα να πάρεις ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλουμε πάρα πολύ το χρυσό και θα παλέψουμε όσο δεν πάει άλλο για να το πάρουμε!

Πού θα κριθεί ο τελικός;
Στις άμυνες, στην ποιότητα των παικτών και στο ποια ομάδα θα είναι πιο έτοιμη εγκεφαλικά και σωματικά να παίξει το υπέρ πάντων ματς.

Είμαστε έτοιμοι σωματικά;
Είμαστε κουρασμένοι, είναι φυσικό, αλλά θα είμαστε έτοιμοι, ναι. Πάμε για το χρυσό. Γιατί να μην πάρουμε για πρώτη φορά το χρυσό;

Έχεις κάνει κάποιο τάμα;
Και να έχω κάνει, δεν τα λένε αυτά δημόσια. Πιστεύω όμως στην ευλογία και στη βοήθεια του Θεού.

Οι φωτιές τι ρόλο παίζουν; Είναι έξτρα κίνητρο;
Παρακολουθούμε όλη μέρα αυτό που γίνεται με τις φωτιές στην Ελλάδα. Είμαστε όλη μέρα μπροστά στην τηλεόραση. Μας στενοχωρεί πολύ. Είμαστε πολύ μακριά, δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Είχαμε παρόμοια εμπειρία σε μεγάλη διοργάνωση στη Βαρκελώνη, τότε με το Μάτι, μας είχε επηρεάσει πάρα πολύ. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε εδώ, είναι τιμή μας που εκπροσωπούμε την Ελλάδα, είναι μεγάλο το κίνητρο και πρέπει τα παιδιά να ζήσουν το όνειρό τους.

Τελευταίο. Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω για κάποιες ενέργειες της νέας διοίκησης της ομοσπονδίας στο θέμα προπονητή πριν από λίγο καιρό.
Όχι, να μη με ρωτήσεις.

Ένας Θόδωρος Βλάχος, που έχει σαρώσει τα πάντα στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, που έχει πάρει Τσάμπιονς Λιγκ, που έφτασε την Εθνική στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι νορμάλ να ανησυχεί για τη θέση του στην Εθνική;
(Γελάει πικρά). Θέμη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Δεν θέλω να πω τίποτα για αυτό το θέμα.