Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Στο έλεος της πανδημίας για να σωθούν 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Μόνος τρόπος για να γλιτώσει η Ιαπωνία την καταστροφή, τη στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε διαρκή ύφεση, είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κάτω από δρακόντεια υγειονομικά μέτρα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Στο έλεος της πανδημίας για να σωθούν 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Ποιος φανταζόταν, πριν από ενάμιση χρόνο, ότι το «Τόκιο 2020» θα εξελισσόταν σε «Τόκιο 2021» και παραλίγο σε «Τόκιο 2024»; Ποιος φανταζόταν, τον καιρό που πήρε το χρίσμα η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, ότι οι Αγώνες που ξεκίνησαν στο Τόκιο και θα διαρκέσουν ως τις 8 Αυγούστου θα γίνονταν σε μισογεμάτες εξέδρες, ότι η άφιξη ξένων φιλάθλων θα απαγορευόταν και ότι η διεξαγωγή τους θα έμοιαζε αμφίβολη ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν ανάψει σήμερα η Φλόγα;

Ας όψεται η πανδημία, που δημιούργησε παγκόσμιο χάος, με την Ιαπωνία να είναι η άτυχη της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, αφού σε εκείνη έλαχε να διοργανώσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη εν μέσω θραύσης του covid-19 με τους σχεδόν τρία εκατομμύρια νεκρούς…

Το φιλόδοξο σχέδιο των Ιαπώνων για οικονομική ανάκαμψη μέσω των Αγώνων τινάχτηκε στον αέρα, από τη μέρα που στη γειτονική Κίνα ξέσπασε το κακό με τον κορονοϊό. Και όσο αστραφτερούς Αγώνες κι αν διοργανώσουν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αυτοί θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, αφού η ανθρωπότητα τούτη την εποχή προσπαθεί να σωθεί από τον αόρατο εχθρό. Σημασία πλέον έχουν όχι τα ρεκόρ στους αγωνιστικούς χώρους αλλά τα παγκόσμια ρεκόρ του εμβολιασμού.

Δεν πίστεψαν στα εμβόλια

Και μιας κι ο λόγος για τον εμβολιασμό, αξίζει να πούμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της διοργάνωσης είναι ότι οι Ιάπωνες υστέρησαν απελπιστικά σε αυτόν τον τομέα. Πράγμα που προκαλεί έκπληξη για τον πλέον πειθαρχημένο λαό στην υφήλιο. Όμως όλα έχουν την εξήγησή τους. Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της χώρας παρέμενε καθηλωμένο κάτω από το 2%. Οι πρώτοι εμβολιασμοί διενεργήθηκαν μόλις τον Φεβρουάριο, πολύ πιο αργά από άλλες χώρες, ενώ μέχρι τον Μάιο είχε εγκριθεί αποκλειστικά και μόνο το εμβόλιο της Pfizer. «Θα κάνουμε τα δικά μας τεστ για να είμαστε σίγουροι», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι παραδοσιακά δύσπιστοι Ιάπωνες δεν εμπιστεύονταν για εμβολιασμό κανέναν άλλον εκτός από τους δικούς τους γιατρούς. Και μόλις έδωσε εντολή η κυβέρνηση για επίσπευση της σχετικής διαδικασίας, ανέβασε τους δείκτες σε επίπεδο που πλησιάζει το σχεδόν ικανοποιητικό 17% στα τέλη Ιουνίου. Στο διαπιστευμένο προσωπικό προστέθηκαν οδοντίατροι και παραϊατρικοί, ενώ η Moderna και η Astra Zeneca πήραν τελικά και αυτές έγκριση. Όμως ήταν αργά για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Απτόητη από τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας και τον ακραίο συνωστισμό στα αστικά κέντρα, η Ιαπωνία προσπάθησε να αντιμετωπίσει την πανδημία χωρίς λοκντάουν. Η συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα προστασίας από τον φονικό ιό υπήρξε εξαρχής εθελοντική, ενώ έκλεισαν προσωρινά επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία δεν κρίθηκε αναγκαία. Το παράδοξο είναι ότι οι αρχικοί δείκτες υπήρξαν ενθαρρυντικοί, ίσως επειδή οι Ιάπωνες ούτε φιλιούνται, ούτε αγκαλιάζονται, ούτε έχουν την απειθαρχία στο DNA τους. Στη χώρα δεν υπάρχουν πολλοί παχύσαρκοι, καρδιοπαθείς ή διαβητικοί. Μάσκες φορούσαν οι πάντες χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όμως η έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο καθιστούσε αδύνατη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στις προγραμματισμένες ημερομηνίες το 2020. Οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα ήταν από προβληματικές έως αδύνατες, πολλές χώρες βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση, ενώ η αθλητική δραστηριότητα είχε διακοπεί πλήρως.

«Προχωράμε κανονικά», ήταν η αρχική θέση των Ιαπώνων και της ΔΟΕ παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των αθλητών. Από κοντά και οι αθλητικές ομοσπονδίες αλλά και οι εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Παρά τις αρχικές διαψεύσεις και μετά από ολιγοήμερες ζυμώσεις, η αναβολή των Αγώνων για έναν χρόνο ανακοινώθηκε στις 24 Μαρτίου 2020 «ώστε να προασπιστεί η υγεία των αθλητών και όλων των εμπλεκομένων». Στη δραματική διάσκεψη μετείχαν ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο τότε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι (αργότερα ατιμάστηκε και αντικαταστάθηκε), αλλά και ο «αθάνατος» πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Ναι, και οι πανίσχυροι σπόνσορες.

Ούτε λόγος για ματαίωση

Για ματαίωση δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν, αφού μία τόσο δραστική κίνηση θα προκαλούσε τρομακτική απώλεια στήριξης στην ιαπωνική οικονομία καθώς και στην ίδια τη ΔΟΕ. Μελετήθηκαν και απορρίφθηκαν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμένων των θυρών ή με λιγότερα αθλήματα και περιορισμένο αριθμό αθλητών. Η προκριματική διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 57%.

«Τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στην προετοιμασία μίας Ολυμπιάδας που θα παρουσιάσει το αληθινό πρόσωπο της Ιαπωνίας, χωρίς την πίεση του κορονοϊού. Οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα», τόνισε ο Άμπε. Τόσο η ΔΟΕ όσο και οι Ιάπωνες έσπευσαν να δώσουν στους Αγώνες του 2021 συμβολική σημασία. «Μέσα από την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους θα μεταδώσουμε την ελπίδα σε όλο τον πλανήτη και θα δείξουμε ότι η πανδημία μπορεί να νικηθεί».

Στο παρελθόν είχαν ματαιωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες τρεις φορές λόγω των Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944), αλλά ουδέποτε άλλοτε αποφασίστηκε αναβολή της διοργάνωσης για οποιονδήποτε λόγο. Ως ύστατη λύση είχε προταθεί μάλιστα η «κυλιόμενη μετάθεση» των επόμενων Ολυμπιάδων, καθώς εκείνη του 2024 έχει ανατεθεί στο Παρίσι και του 2028 στο Λος Άντζελες. Να πήγαιναν δηλαδή όλες πίσω: το Τόκιο το 2024, το Παρίσι το 2028, το Λος Άντζελες το 2032

Ποια ματαίωση λοιπόν; Οι Ιάπωνες έχουν επενδύσει γύρω στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, αλλά εκφράστηκαν φόβοι ότι το κόστος θα διπλασιαζόταν σε περίπτωση ματαίωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σε περίπτωση ματαίωσης η Ιαπωνία θα είχε άμεσες απώλειες ύψους 13-15 δισ. δολαρίων, εκτός από τα 12,5 που είχαν επενδυθεί. Η απόλυτη καταστροφή, με τη ζημιά να αγγίζει τα 30 δισ., τη στιγμή που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε διαρκή ύφεση τα τελευταία χρόνια. «Η μόνη ελπίδα είναι να διεξαχθούν κανονικά οι Αγώνες, χωρίς όμως να προκαλέσουν νέα ακραία επιβάρυνση στο σύστημα υγείας της χώρας. Μία τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε τα όποια οφέλη», δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος Τοσιχίρο Ναγκαχάμα.

Η Ιαπωνία δοκιμάστηκε άγρια στα επόμενα κύματα της πανδημίας, αφού τα συνολικά κρούσματα στη χώρα έχουν ήδη υπερβεί τις 800.000, με έντονη ανοδική τάση μεταξύ Νοεμβρίου-Ιανουαρίου και Μαρτίου-Μαΐου, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 15.000, αν και ήταν μόλις 4.000 στο τέλος του 2020.

Τον περασμένο Απρίλιο το Τόκιο και εννέα άλλες πυκνοκατοικημένες περιφέρειες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, η οποία συνεχίστηκε επί συναπτό δίμηνο στην τελική ευθεία των Αγώνων, μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Κλειστά τα σύνορα

Για πρώτη φορά η Ιαπωνία έκλεισε τα σύνορά της για πολίτες από 159 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Όσοι καταφτάνουν στα αεροδρόμιο και τα λιμάνια της χώρας υποχρεώνονται σε 14ήμερη καραντίνα, χωρίς να εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι ή αυτοί που βγαίνουν αρνητικοί στα τεστ που διεξάγονται ανά τριήμερο.

Ο αποκλεισμός των ξενόφερτων επισκεπτών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πλέον μονόδρομος. «Στις εξέδρες θα επιτραπεί η παρουσία κατοίκων Ιαπωνίας και μόνο αυτών», ανακοινώθηκε την άνοιξη. Τα ουκ ολίγα προαγορασμένα εισιτήρια για τα γήπεδα εξαργυρώθηκαν, όπως και τα ταξιδιωτικά πακέτα.

Τα πολύ αυστηρά μέτρα ισχύουν ακόμη και για επίσημους, δημοσιογράφους και άλλους διαπιστευμένους στους Αγώνες. Ιδιαίτερη αστυνόμευση δεν προβλέπεται, αλλά υπάρχει η προειδοποίηση για εξοστρακισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πιθανόν ποινική δίωξη, ανάλογα με το παράπτωμα.

Οι περισσότεροι αθλητές που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο θα έχουν κάνει το εμβόλιό τους (αφού άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν σε δωρεές προς τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές μέσω ΔΟΕ), αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ματαίωσαν σχεδόν όλοι το ταξίδι στο Τόκιο, με εξαίρεση τους απεσταλμένους της ΕΡΤ.

Όσο για τους φιλάθλους; Τα γήπεδα θα είναι γεμάτα κατά 50% της χωρητικότητας των κερκίδων, με πλαφόν τους 10.000 θεατές στο ολυμπιακό στάδιο. Η οδηγία των Ιαπώνων λοιμωξιολόγων μία εβδομάδα νωρίτερα, για διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αγνοήθηκε.

«Τόσες και τόσες διοργανώσεις διεξάγονται με θεατές στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η νέα προεδρίνα της Οργανωτικής Επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, με το ένα μάτι στο ποδοσφαιρικό Γιούρο και το άλλο στους τελικούς του ΝΒΑ. «Θα τηρήσουμε αυστηρά το πρωτόκολλο και θα τα καταφέρουμε».

Ο νέος πρωθυπουργός, Γιοσιχίντο Σούγκα, κάλεσε τον λαό του να παρακολουθήσει τους Αγώνες από την τηλεόραση για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. «Και ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο ανησυχεί», τόνισαν οι αυλικοί της Αυτού Εξοχότητας, αφού ο ίδιος ο υψηλότατος απαγορεύεται να εκφέρει σχόλια σχετικά με την επικαιρότητα. Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ, το 87% των Ιαπώνων φοβάται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να προκαλέσουν νέα υγειονομική κρίση. Ο Θεός βοηθός…

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

500 φίλαθλοι παρακολούθησαν τον τελικό του ποδοσφαίρου το 1900, Μεγάλη Βρετανία - Γαλλία 4-0.

1 εισιτήριο κόπηκε στα αγωνίσματα του κροκέ το 1900 στο Παρίσι. Το αγόρασε φανατικός φίλος του αγωνίσματος από την Αγγλία.

4 φορές έγινε το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ το 1900, καθώς τις τρεις πρώτες ορίστηκε Κυριακή και οι Αμερικανοί αθλητές δεν μπορούσαν να αγωνιστούν, γιατί έπρεπε να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

11 ώρες είναι η διάρκεια του μεγαλύτερου χρονικά αγώνα πάλης και πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το 1912 ανάμεσα στον Εσθονό Μάρτιν Κλάιν και τον Φινλανδό Άλφρεντ Ασικάινεν. Ο νικητής (Κλάιν) παρά την πρόκρισή του δεν είχε τις δυνάμεις να λάβει μέρος στον τελικό λόγω της εξάντλησής και το χρυσό κατέκτησε ο Σουηδός Γιόχανσον.

1916 είναι το έτος όπου οι Αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να φιλοξενηθούν από τη Γερμανική Αυτοκρατορία (μάλιστα είχε κατασκευάσει ένα γήπεδο 30.000 θέσεων στο Βερολίνο), αλλά με το ξεκίνημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αγώνες ακυρώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

26 σφιχτά αβγά και μία μπριζόλα έτρωγε καθημερινά για πρωινό ο περίφημος Σοβιετικός αρσιβαρίστας Βασίλι Αλεξέγεφ στους Αγώνες του 1972.

4.000.000.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή έναρξης στο Πεκίνο το 2008.

21.880 λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα στο Πεκίνο.

9.000 άνδρες του στρατού της Κίνας συμμετείχαν στην τελετή έναρξης.

25.000.000 αντίτυπα πούλησε το βιβλίο για τη φροντίδα των παιδιών, του Μπέντζαμιν Σποκ, ενός από τα μέλη της αμερικανικής οκτακώπου στο Μόντρεαλ το 1976 που έγινε διάσημος παιδαγωγός.

46 συνεχόμενες νίκες είχε η Ουγγαρία στο ομαδικό του ξίφους ασκήσεων από το 1924 μέχρι τον ημιτελικό του 1964, όταν έχασε από την Ιταλία…

2 χρυσά μετάλλια κέρδισε ο Κουβανός δρομέας Αλμπέρτο Χουαντορένα στο Μόντρεαλ το 1976 και έγινε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τα 400 και 800 μέτρα σε μία Ολυμπιάδα.

11 μετάλλια κέρδισε ο Καναδάς το 1976, σημειώνοντας όμως αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων για διοργανώτρια χώρα, αφού ούτε ένα από αυτά ήταν χρυσό (0-5-6)!

15-0 σετ είναι το απόλυτο ρεκόρ που σημείωσε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Μόντρεαλ) η ομάδα βόλεϊ γυναικών της Ιαπωνίας με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια…

36 παγκόσμια, 39 ευρωπαϊκά και 74 ολυμπιακά ρεκόρ σημειώθηκαν στους Αγώνες της Μόσχας το 1980.

8 χώρες συμμετείχαν το 1980 για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Κύπρος, Αγκόλα, Βιετνάμ, Μποτσουάνα, Λάος, Νικαράγουα, Σεϋχέλλες και Μοζαμβίκη.

9.292 έλεγχοι ντόπινγκ έγιναν στη Μόσχα το 1980 και όλοι ήταν αρνητικοί! Το λες και απίστευτο...

101.799 θεατές παρακολούθησαν τον τελικό στο ποδόσφαιρο μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας το 1984 στο Λος Άντζελες…

60 εγκαταστάσεις (αγωνιστικές και μη) φιλοξένησαν στην Αθήνα το 2004 τους Ολυμπιακούς Αγώνες για 28 αθλήματα και 300 αθλητικές εκδηλώσεις.

16.000 αθλητές φιλοξενήθηκαν στις 3.000 κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού το 2004.

201 χώρες πήραν μέρος το 2004, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία των Αγώνων.

200.000 διαπιστεύσεις δόθηκαν στους Αγώνες της Αθήνας σε αθλητές, συνοδούς, δημοσιογράφους, αξιωματούχους και λοιπούς.

70.000 εθελοντές πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους Αγώνες του 2004!

8.08:08 το βράδυ ώρα Πεκίνου στις 8/8/2008 άρχισε η τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου, επειδή το «8» είναι ο αριθμός της ευημερίας για τους Κινέζους!

10.500 αθλητές από 204 χώρες έλαβαν μέρος στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και έγινε έτσι η πολυπληθέστερη διοργάνωση που έχει διεξαχθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία.

206 χώρες πήραν μέρος στους Αγώνες του Ρίο το 2016 και δημιούργησαν νέο ρεκόρ συμμετοχών χάρη στα πρωτοεμφανιζόμενα μέλη Κόσοβο και Νότιο Σουδάν.

14 χρονών μετείχε στους Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) η Κινέζα γυμνάστρια Ντονγκ Φανγκτσιάο, παρ’ ότι η ελάχιστη επιτρεπόμενη ηλικία ήταν τα 16.

8 αθλήτριες μπάντμιντον από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία αποκλείστηκαν από τους Αγώνες του 2012, καθώς αποκαλύφθηκε ότι σχεδίαζαν να χάσουν επίτηδες σε προκριματικούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν ευκολότερες αντιπάλους στους επόμενους γύρους.

80 περίπου χώρες από τις 200 στις πρόσφατες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων καταφέρνουν να κατακτήσουν τουλάχιστον ένα μετάλλιο.

215 είναι συνολικά οι χώρες που έχουν μετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά μόνο 92 από αυτές έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο.

11 μόλις χώρες έχουν εκπροσωπηθεί σε όλες τις διοργανώσεις από την Αθήνα το 1896 μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Πρόκειται για την Ελλάδα και τις Αυστρία, Δανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Σουηδία, Αυστραλία, Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ.

7.602 Αμερικανοί αθλητές έχουν μετάσχει συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και οι ΗΠΑ είναι πρώτες στη σχετική λίστα. Στη δεύτερη θέση των συμμετοχών είναι η Μεγάλη Βρετανία και τρίτη η Γαλλία.

2.425 μετάλλια έχουν κατακτήσει οι ΗΠΑ και είναι πρώτες στον σχετικό πίνακα. Στη δεύτερη θέση είναι η Σοβιετική Ένωση με 1.010 και στην τρίτη με 811 η Μεγάλη Βρετανία.

105.000 αθλητές, προπονητές και συνοδοί αναμένονται παρά την πανδημία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αποτελούν νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

12,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει το κόστος της διοργάνωσης του Τόκιο, εκ των οποίων τα 3 δισ. προέρχονται από την περσινή αναβολή των Αγώνων.

81 διαφορετικοί χορηγοί, που χωρίζονται σε τέσσερις «βαθμίδες», θα είναι παρόντες στο «Τόκιο 2021».

4.500 αθλητές θα λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου.