Τα πάνω κάτω για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Τι συμβαίνει με την ΠΟΣΠΕΡΤ

Η δικαστική απόφαση για τα σωματεία στη δημόσια τηλεόραση και η ανακοίνωση.

Τα πάνω κάτω για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Τι συμβαίνει με την ΠΟΣΠΕΡΤ

Δικαστική απόφαση για τα σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ φένει τα πάνω κάτω στον συνδικαλιστικό τομέα της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με την απόφαση - την οποία η ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτηρίζει «δικαστικό πραξικόπημα»-, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν τους εκπροσωπεί κατ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και άλλα σωματεία που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν από εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 25-06-2019 και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής του άρθρου 15 στην Αθήνα στις 17-07-2019 ότι τα σωματεία Ε.Ε.ΕΡΤ, ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ και Σ.Ε.Κ.Ο.ΕΡΤ είναι πλέον αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη σύναψης ΣΣΕ με την ΕΡΤ Α.Ε.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ, στην οποία αναφέρει:

Η πρόσφατα εξελισσόμενη καταιγίδα αντεργατικών δικαστικών αποφάσεων χτύπησε και την ΕΡΤ.

Xρειάστηκαν 4 μήνες προκειμένου να εκδοθεί μια απόφαση της επιτροπής του άρθρου 15 που κατά το νόμο έπρεπε να είχε βγεί το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες από την εκδίκασή της;

Μήπως και αυτή η απόφαση έπρεπε να βγεί μετά τις εθνικές εκλογές και την προσδοκώμενη από μερικούς πολιτική αλλαγή;

Αναφερόμαστε στο «δικαστικό πραξικόπημα» της επιτροπής του άρθρου 15 , η οποία με την πρόσφατη απόφασή της ανατρέπει όχι μόνο το γράμμα του νόμου αλλά και την λογική, αφού με αυθαιρεσία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υπογραφής ΣΣΕ σε μία ανύπαρκτη νομικά και συνδικαλιστικά «συμπράττουσα» οντότητα.

Από κανένα σημείο της κείμενης νομοθεσίας δεν αναγνωρίζεται μορφή σύμπραξης σωματείων, πολύ περισσότερο δε αυτή δεν μπορεί να έχει νομική προσωπικότητα.

Το γεγονός, δε, αυτό δεν μπορεί να αναχθεί σε αβλεψία του νομοθέτη, αφού αν αναγνωριζόταν ικανότητα προς σύναψη επιχειρησιακής ή άλλης ΣΣΕ σε σύμπραξη σωματείων, τότε θα ετίθετο διαρκώς υπό αμφισβήτηση η ΣΣΕ λόγω του συγκυριακού και ευκαιριακού χαρακτήρα ενός τέτοιου μορφώματος που ούτε νομική προσωπικότητα έχει, ούτε και ομοσπονδία θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί.

Μια απόφαση που στηρίζεται σε απολύτως νεφελώδεις , αυθαίρετες, αστήρικτες νομικά, ηθικά και συνδικαλιστικά προτάσεις της ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ Σ.Ε.Β (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), η οποία εκτός των άλλων ..παραδόξων αναιρεί ακόμα και τους θεμελιώδεις κανόνες των μαθηματικών προκειμένου να δημιουργήσει πλαστά αθροίσματα που «δικαιολογούν» την τελική της πρόταση, παραβιάζοντας ανεπίτρεπτα τα κριτήρια που θέτει το άρθρο 3 παρ. 5 Ν. 1876/1990 για τη συνδρομή της αντιπροσωπευτικότητας και συγκεκριμένα το κριτήριο της αριθμητικής δύναμης του εκπροσωπούμενου από συνδικαλιστική οργάνωση σε συγκεκριμένη επιχείρηση προσωπικού.

Μια πρόταση η οποία αποδομήθηκε νομικά , συνδικαλιστικά, ηθικά και λογικά πλήρως από την αντίκρουση του τρίτου μέλους της επιτροπής, που ήταν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, της συνομοσπονδίας δηλαδή στην οποία εκτός της ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχουν όλα τα σωματεία, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες εργαζομένων και εργατών της Ελλάδας.

Δεν ελήφθη υπόψη ούτε η απολύτως τεκμηριωμένη άποψη των νομικών συμβούλων της ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε οι γνωματεύσεις διακεκριμμένων εργατολόγων που καταθέσαμε, ούτε πρόσφατες αποφάσεις της ίδιας επιτροπής του άρθρου 15 που αφορούσαν σε σχετικά θέματα, ούτε ακόμα και αυτές που είχαν βγεί στο παρελθόν υπέρ της ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε καν η ίδια η απόφαση της ΕΡΤ να υπογράψει ΣΣΕ με την ΠΟΣΠΕΡ όπως γινόταν πάντα.

Αναρωτιόμαστε ποια εχέγγυα μπορεί να παράσχει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ μια νομικά ηθικά και συνδικαλιστικά ευάλωτη απόφαση που επί της ουσίας εκφράζει τη βούληση της εκπροσώπου του ΣΕΒ;

Αυτού δηλαδή του συνδέσμου που εκπροσωπεί όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά των εργοδοτών και ειδικότερα μιας οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί να στραγγαλίσει κάθε εργατικό δικαίωμα, με πρόσφατο μάλιστα παράδειγμα την αναίσχυντη προσφυγή τους στο ΣΤΕ προκειμένου να καταργηθεί το τελευταίο θετικό εργατικό μέτρο που αφορά στον κατώτατο μισθό, η οποία μάλιστα όπως καταγγέλλεται επιβάλλει την ατζέντα της στην κυβέρνηση.

Αυτού του συνδέσμου που έχοντας πλέον εκπρόσωπο του και μέσα στην κυβέρνηση, έκανε τα πάντα στο παρελθόν για να διαλυθεί ο συνδικαλισμός είτε μέσω των εγκάθετων «πρόθυμων συνδικαλιστών» ενώσεων και …συμπράξεων, είτε με νομοθετικές προτάσεις και νομοσχέδια που επιδίωκαν και επιδιώκουν την διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος κλπ.

Αναρωτιόμαστε:

Tι είδους συνδικαλιστής είναι αυτός που δέχεται αυτή την «ανέλπιστη» βοήθεια από τον ΣΕΒ δηλαδή από τους εργοδότες;

Τι είδους συνδικαλιστής είναι αυτός που …πανηγυρίζει όταν μάλιστα εξαιτίας του χάθηκε μια ακόμα ΣΣΕ;

Τι είδους συνδικαλιστής είναι αυτός που βαφτίζει ως «ιστορική» μια απόφαση που βγήκε όχι από τον πυρήνα του συνδικαλισμού αλλά από την βουλιμική διάθεση του ΣΕΒ να καταπιεί κάθε μάχιμη συνδικαλιστική φωνή;

Τι είδους συνδικαλιστής είναι τελικά αυτός «που βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα»;

Εμείς σε πείσμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και όλων όσων με τον ένα η τον άλλο τρόπο θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα αδύναμο, καχεκτικο και υποταγμένο, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε αγωνιστικά προς το συμφέρον ΟΛΩΝ των εργαζόμενων, ακολουθώντας τους κανόνες του διεκδικητικού συνδικαλισμού που ξέρει να διαπραγματεύεται, να μάχεται και να κερδίζει.

Το ρόλο του «καλού παιδιού» τον αφήνουμε για αυτούς που σας λένε «βελάξτε και θα σωθείτε».

Συνάδελφοι

Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα συνεχίσει να παλεύει για την υπογραφή μιας ΣΣΕ με μόνο στόχο το καλό ΟΛΩΝ των εργαζομένων , ΟΛΩΝ των κλάδων , ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Μιας ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει όλα όσα κερδίσαμε μέχρι σήμερα, απαιτώντας ταυτόχρονα να γίνουν πραγματικότητα όλα τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματά μας ,με την ίδια αγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα που είχαμε στην διεκδίκηση π.χ της αναγνώρισης ΟΛΗΣ της προϋπηρεσίας ΟΛΩΝ των συναδέλφων του Π.Δ , της ΚΥΑ και όλων των άλλων θεσμικών κατακτήσεων.

Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας , καμία συνδικαλιστική αξία και θα είμαστε απέναντι σε κάθε «δικαστικό πραξικόπημα» χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, καταγγέλλοντας επίσης στα αρμόδια όργανα την πρόεδρο της επιτροπής του άρθρου 15 για κακοδικία .

Σε όσους πίστεψαν ότι είμαστε «Τρώες» ή «λωτοφάγοι» τους λέμε απλά «ας κοπιάσουν»