Καρνισόβας: Άνθρωπος - κλειδί για τους Μπουλς της νέας εποχής

Ο Αρτούρας Καρνισόβας είναι έτοιμος να αναλάβει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του στην προσπάθειά του να επαναφέρει τους Σικάγο Μπουλς στις παλιές τους δόξες, αλλά με τα νέα δεδομένα της εποχής.

Καρνισόβας: Άνθρωπος - κλειδί για τους Μπουλς της νέας εποχής

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει «παγώσει» φυσικά όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του NBA. Παρ' όλα αυτά, οι Σικάγο Μπουλς δείχνουν μεγάλη κινητικότητα για την εποχή και φαίνεται ότι έχουν βάλει πλώρη για να ενισχυθούν σε καίρια πόστα ώστε να επιστρέψουν στο κορυφαίο επίπεδο. Οι έξι φορές πρωταθλητές του NBA τα τελευταία χρόνια... ψάχνονται, κινούμενοι στα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας (σε μισοάδειο γήπεδο), όμως έχουν βάλει στόχο αυτό να αλλάξει ενόψει της νέας χρονιάς. Και στο επίκεντρο του πλάνου τους βρίσκεται ένας άνθρωπος.

Καρνισόβας σε θέση - κλειδί

Πρώτη και σημαντικότερη κίνηση για τους Μπουλς που ευελπιστούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο ήταν η έλευση του Αρτούρας Καρνισόβας. Το Σικάγο έχει συμφωνήσει σε όλα με τον μέχρι πρότινος general manager των Νάγκετς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει άμεσα το πόστο του αντιπροέδρου της ομάδας. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού (ποιος μπορεί να ξεχάσει τη 67-65 επί του Παναθηναϊκού που τον εκτέλεσε με... μισό πόδι;) έχει δείξει δείγματα της δουλειάς του στο Ντένβερ, έχοντας πιστωθεί επιλογές όπως αυτές των Τζαμάλ Μάρεϊ, Γκάρι Χάρις και Γιουσούφ Νούρκιτς και φυσικά τον Νίκολα Γιόκιτς.

Ο Καρνισόβας θα διαδεχθεί τον Τζον Πάξον, ο οποίος μαζί με τον Γκαρ Φόρμαν θεωρούνται από τους βασικούς υπευθύνους για την... κατρακύλα της ομάδας. O ιδιοκτήτης των Μπουλς, Τζέρρυ Ρένσντορφ, τους εμπιστευόταν τυφλά για χρόνια, όμως ακόμα και ο ίδιος αντιλήφθηκε κάποια στιγμή, ότι η συνεργασία τους δεν... τραβάει.

Γιατί επιλέχθηκε ο Καρνισόβας;

Ο Λιθουανός ήδη από τα πρώτα του βήματα στο NBA ως σκάουτερ για τον Ντάριλ Μόρεϊ στους Ρόκετς εντυπωσίασε με τον τρόπο διεξαγωγής της δουλειάς του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο GM των «ρουκετών» έπλεξε το εγκώμιο του πρώην συνεργάτη του. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε και στους Νάγκετς, όπου πραγματικά μπόρεσε να επιδείξει ένα από τα πιο αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά του: το... κοφτερό του μάτι! Ο Καρνισόβας είναι από τους παράγοντες που πραγματικά προβλέπει το potential ενός παίκτη με μεγάλη ακρίβεια. Η μεγαλύτερη του επιτυχία μέχρι σήμερα είναι ο Νίκολα Γιόκιτς, για τον οποίο ρίσκαρε, πείθοντας τους Νάγκετς να τον επιλέξουν στη νο14, όπως και έγινε. Πέρα από αυτό, όμως, ο Καρνισόβας είναι ανερχόμενος και επομένως έχει χαμηλότερο κασέ, είναι δηλαδή... "value for money" σε μια εποχή που τα οικονομικά δεδομένων όλων αθλητικών οργανισμών των ΗΠΑ έχουν ανατραπεί πλήρως...

Μπορούν οι Μπουλς να ξαναγίνουν... δυναστεία;

Οι Μπουλς κατέκτησαν το έκτο και τελευταίο τους πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα το 1998. Έκτοτε πέρασαν μία υποτονική αγωνιστική περίοδο, μέχρι τη σεζόν 2004-05, όταν και επέστρεψαν στα πλέι οφς, χωρίς να περάσουν το εμπόδιο των Ουίζαρντς στον πρώτο γύρο. Μέχρι και το 2017, οι «Ταύροι» είχαν σχεδόν σταθερή παρουσία στην πρώτη οκτάδα της Ανατολής.

Όμως, οι τελευταίες σεζόν υπήρξαν πλήρως απογοητευτικές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ένδοξο παρελθόν της ομάδας. Προφανώς, μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά απαιτείται μεθοδικός σχεδιασμός και ολική αναδιάρθρωση στο πεπαλαιωμένο front office (με λίγα άτομα να μοιράζονται την δουλειά και να παίρνουν όλες τις αποφάσεις). Η επιλογή του Κορνισόβας ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι είναι έχει μάθει να εργάζεται στα σύγχρονα δεδομένα: Με καταμερισμό εργασίας, ειδίκευση και πολλά άτομα στη διάθεσή του που μπορούν να εκφέρουν τη δική τους γνώμη.

Ωστόσο, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και χρειάζονται αρκετά ακόμα βήματα για να ξαναγίνουν οι Μπουλς ανταγωνιστικό σωματείο, πόσω δε μάλλον για να ξανακινηθούν στα παλαιότερα, ενδοξότερα χνάρια. Οι παλιές τακτικές που για χρόνια κρατούσαν τους Μπουλς στην αγωνιστική αφάνεια πρέπει να αποβληθούν από το DNA του συλλόγου. Το θετικό είναι ότι ο Καρνισόβας θα έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και την ευκαιρία να εφαρμόσει το δικό του δοκιμασμένο σύστημα για να οδηγήσει τους Μπουλς και πάλι στην κορυφή...