Λέικερς: Έγκριση NBA για εξαίρεση 1.75 εκατ. δολαρίων για αντι-Κάζινς

Το NBA ενέκρινε την αίτηση των Λέικερς για disabled-player exception λόγω του τραυματισμού του ΝτεΜάρκους Κάζινς.

Λέικερς: Έγκριση NBA για εξαίρεση 1.75 εκατ. δολαρίων για αντι-Κάζινς

Οι Λέικερς πήραν την έγκριση που χρειάζονταν από το NBA και μπορούν να διαμορφώσουν με μεγαλύτερη άνεση τις κινήσεις τους. Οι «λιμνάνθρωποι» αιτήθηκαν στη λίγκα την λεγόμενη disabled-player exception λόγω του σοβαρού τραυματισμού του ΝτεΜάρκους Κάζινς.

Τι είναι όμως disabled-player exception; Πρόκειται για μία εξαίρεση που δύναται να ζητήσει μία ομάδα όταν ένας παίκτης τραυματίζεται σοβαρά και ενδέχεται να χάσει όλη τη σεζόν.

Η διαδικασία που ακολουθείται από την λίγκα είναι να διενεργηθούν εξετάσεις από γιατρούς ώστε να κριθεί αν πληρούνται τα κριτήρια για να εξασφαλίσει μία ομάδα τη συγκεκριμένη εξαίρεση. Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το NBA, η ομάδα έχει το δικαίωμα να προσφέρει ίσο με το μισό συμβόλαιο του τραυματία παίκτη, χωρίς αυτό να προσμετράται στο σάλαρι καπ.

Η ομάδα του Λος Άντζελες κίνησε τη συγκεκριμένη διαδικασία αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σοβαρότητα του τραυματισμού του έμπειρου σέντερ, ανεξάρτητα από την απόκτηση του Ντουάιτ Χάουαρντ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι Λέικερς έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν σε κάποιον free agent ένα ποσό κοντά στο 1.75 εκατ. δολάρια (ο Κάζινς είχε υπογράψει συμβόλαιο με απολαβές 3.5 εκατ. δολαρίων).

Το ποσό αυτό μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο για τα δεδομένα του NBA, ωστόσο υπάρχει ένας κανονισμός που τον οποίο το Λος Άντζελες μπορεί να εκμεταλλευτεί. Συγκριμένα, από 1η Μαρτίου ομάδες που δεν έχουν χώρο στο σάλαρι καπ (όπως οι Λέικερς) έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ένα μίνιμουμ συμβόλαιο free agent με τις αποδοχές ανάμεσα σε 233.459 και 666.546 δολάρια, ποσό που καθορίζεται από τα χρόνια εμπειρίας του παίκτη.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τη δεδομένη στιγμή οι Λέικερς έχουν ήδη 15 παίκτες με ενεργό συμβόλαιο, όπερ σημαίνει ότι για να προχωρήσουν σε άλλη προσθήκη πρέπει πρώτα να αποδεσμεύσουν έναν από τους υπάρχοντες παίκτες. Δεν αποκλείεται πάντως ο παίκτης που θα δει την πόρτα της εξόδου να είναι ο Κάζινς, όχι τόσο για τον τραυματισμό του, αλλά για τη διαρροή επίμαχου ηχητικού στο οποίο ο Αμερικανός σέντερ απειλεί ότι θα σκοτώσει την μητέρα του παιδιού του.