Το μεγαλείο του Λεμπρόν και ο… αστερίσκος των γραφικών (vid)

Το 17ο πρωτάθλημα των Λος Άντζελες Λέικερς πιστοποίησε για πολλοστή φορά το μεγαλείο του Λεμπρόν Τζέιμς και έτριψε τα περί… αστερίσκων στα μούτρα των απανταχού αμφισβητιών, που στερεύουν πλέον από αφηγήματα. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Το μεγαλείο του Λεμπρόν και ο… αστερίσκος των γραφικών (vid)

«Δεν εκτιμάς κάτι μέχρι να το χάσεις» λέει μια λαϊκή ρήση, η οποία βρίσκει εφαρμογή ΚΑΙ στον αθλητισμό. Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε ιδίοις όμμασι και ζωντανά μερικούς από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. Όμως κάτι η (ψευδ)αίσθηση ότι η παρουσία τους είναι δεδομένη, κάτι ο οπαδισμός, κάτι ο απλός κομπλεξισμός, δεν επιτρέπει σε όλους να εκτιμήσουν αυτό που έχουν το προνόμιο να βιώνουν.

Στο ποδόσφαιρο απολαμβάνουμε την… αέναη κόντρα του Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο τένις παρακολουθούμε εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία τους τρεις κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών, τους Ρότζερ Φέντερερ, Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς, να… κονταροχτυπιούνται. Και στο μπάσκετ ζούμε στην εποχή του Λεμπρόν Τζέιμς. Οι επόμενες γενιές από εμάς απλά θα διαβάζουν σε ιστοσελίδες γι’ αυτούς και θα παρακολουθούν highlights των κατορθωμάτων τους σε βίντεο στο YouTube.

Μαϊάμι Χιτ-ΛΑ Λέικερς 93-106: Πρωταθλητές ξανά 10 χρόνια μετά, με MVP Λεμπρόν! (vids, highlights)

Κι όμως, όπως υπάρχουν εκατομμύρια fans των συγκεκριμένων σούπερ σταρ ανά την υφήλιο, υπάρχουν (ανεξήγητα) και ορισμένοι… αντιπαθούντες. «Haters», όπως τους χαρακτηρίζουν εύστοχα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κάποιοι… μυστήριοι, οι οποίοι αντί να απολαύσουν το μεγαλείο αυτών των αθλητών και να εκτιμήσουν το γεγονός ότι μπορούν να τους βλέπουν live, ψάχνονται διαρκώς να μειώσουν, να αμφισβητήσουν και να αμαυρώσουν τα κατορθώματα των εν λόγω υπεραθλητών.

Σε σχέση, βέβαια, με τον Λεμπρόν Τζέιμς, από τα ξημερώματα της Δευτέρας αυτές οι φωνές έχουν κοπάσει. Δεν γινόταν και αλλιώς, μετά τη μοναδική παράσταση που έδωσε στο Game 6 με τους Χιτ o «King James» και η παρέα του. Όμως πριν καν ξεκινήσουν τα πλέι οφ οι προαναφερθείσες φωνές δεν σταμάτησαν να ακούγονται, και συνέχισαν μέχρι και πριν από το τζάμπολ του έκτου τελικού.

Λεμπρόν Τζέιμς: Ο μόνος που αναδείχθηκε με τρεις διαφορετικές ομάδες MVP τελικών

Και τι δεν ειπώθηκε σε αυτό το διάστημα κατά του Λεμπρόν και των Λέικερς. Πριν τα πλέι οφ, όταν οι «λιμνάνθρωποι» έκαναν αγγαρεία (έχοντας εξασφαλίσει πάντως το καλύτερο ρεκόρ στη Δύση), οι… περίεργοι κραύγαζαν για τους ντεφορμέ Λέικερς. Όταν έχασαν τα πρώτα παιχνίδια στις σειρές με τους Μπλέιζερς και τους Ρόκετς, μέχρι και κάποιοι «ειδικοί» (όπως ο συμπαθέστατος -και παικταράς όταν αγωνιζόταν- Τσαρλς Μπάρκλεϊ) έσπευσαν να προβλέψουν αποκλεισμό του Λος Άντζελες.

Στη συνέχεια δεν βαρέθηκαν να λένε πώς η έτερη ομάδα του Λ.Α., οι Κλίπερς, είναι καλύτεροι από τους Λέικερς και φαβορί στη μεταξύ τους αναμέτρηση που ήταν σίγουρο ότι θα ερχόταν στον τελικό της Δύσης. Όταν οι Λέικερς πέρασαν Μπλέιζερς και Ρόκετς και οι Κλίπερς ευτελίστηκαν από τους συγκινητικούς Νάγκετς, το «αφήγημα» άλλαξε:

«Το φετινό πρωτάθλημα θα πρέπει να έχει αστερίσκο, καθώς δεν υπάρχουν έδρες λόγω της φούσκας του Ορλάντο, αλλά κι επειδή ο Λεμπρόν και οι Λέικερς δεν θα χρειαστεί να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Κλίπερς, έχοντας εύκολο δρόμο μέχρι τον τελικό, ενώ εκεί δεν θα παίξουν και με την καλύτερη ομάδα της Ανατολής στη regular season, τους Μπακς του Γιάννη».

Λες και φταίνε ο Λεμπρόν και οι Λέικερς που οι Μπακς υπέστησαν συντριβή στα χέρια των χαλκέντερων Μαϊάμι Χιτ, ή που οι Κλίπερς κατάφεραν να αποκλειστούν όντες μπροστά με 3-1 νίκες κόντρα στο Ντένβερ! Επίσης, αν υπήρχαν έδρες, τότε οι Λέικερς θα είχαν μονίμως το πλεονέκτημα σε όλη την postseason, οπότε αυτό ήταν μάλλον θετικό για τους αντιπάλους τους και όχι για τους ίδιους.

Λεμπρόν: «Θέλω τον... αναθεματισμένο μου σεβασμό!» (vids)

Όσο για τον περιβόητο αστερίσκο, τον οποίο επισήμανε μέχρι και ο παλιός πλέι μέικερ των Νικς -και κατά τα άλλα επίσης συμπαθής- Μαρκ Τζάκσον, αυτός είχε… εξαφανιστεί όσο κέρδιζε ο Καουάι Λέοναρντ και οι Κλίπερς, αλλά επανεμφανίστηκε όταν αποκλείστηκαν. Μιλάμε, δηλαδή, για θέατρο του παραλόγου!

Για να σοβαρευτούμε, τα πράγματα είναι απλά. Στο μπάσκετ, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να «κλέψεις» νίκες και τίτλους. Δεν γίνεται να βάλεις ένα γκολ σε μια αντεπίθεση και μετά να παίζεις ταμπούρι μέχρι το τέλος για να κρατήσεις το 1-0. Σε έναν αγώνα μπάσκετ, η ομάδα που παίζει καλύτερα στο ματς, στο τέλος το κερδίζει.

Και οι Λέικερς, με ηγέτη τον μόνιμα καλύτερο παίκτη του ΝΒΑ από το 2011 κι έπειτα, τον τεράστιο Λεμπρόν Τζέιμς των αμέτρητων επιτευγμάτων, ήταν η καλύτερη ομάδα στο ΝΒΑ φέτος και δικαίως πήραν τον τίτλο. Και ο βασικός λόγος που το κατάφεραν ήταν ο 35χρονος άσος από το Άκρον του Οχάιο.

ΥΓ: Φυσικά, οι «haters» δεν πτοούνται με κάτι τέτοια πεζά όπως το… πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Για λίγο καιρό θα ξαποστάσουν και ξανά προς το δρόμο του… αφηγήματος θα τραβήξουν. Δεν μπορεί, κάτι καινούργιο θα σκαρφιστούν!