Έτσι έφτασαν στον τελικό Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης

Μια καταγραφή της πρώτης μέρας του Final Four του Βελιγραδίου. 

Έτσι έφτασαν στον τελικό Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης

Οι ημιτελικοί της του Final Four της Euroleague 2018 πέρασαν στην ιστορία με τις Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης να είναι οι ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Το Βελιγράδι αποδείχθηκε πιο «φιλόξενο» για τους Τούρκους και τους Ισπανούς που μετά από δύο ωραίες αναμετρήσεις με την Ζαλγκίρις και την ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα, κατάφεραν να βρεθούν στον τελικό της Κυριακής 20/05 και να διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που αμφότεροι οι δύο σύλλογοι έχουν πολλούς λόγους για να το θέλουν σαν τρελοί.

Στον πρώτο ημιτελικό της βραδιάς υπήρχε φαβορί και αουτσάιντερ και τελικά επικράτησε το πρώτο. Η Φενέρμπαχτσε αποδείχτηκε πιο έτοιμη και πιο «ψημένη» από την Ζαλγκίρις η οποία μπορεί να αποκλείστηκε, όμως σε καμία περίπτωση δεν απογοήτευσε αφού προσπάθησε πολύ να κάνει την έκπληξη. Οι Λιθουανοί βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ με διαφορά 10 και 12 πόντων, όμως κατάφεραν να επιστρέψουν και τη «ροκανίσουν» και αν δεν υπήρχε ο Μπόμπι Ντίξον με τις απίθανες ενέργειές τους, ίσως το πλάνο του Γιασικεβίτσιους να δούλευε πιο αποτελεσματικά.

Μπορεί ο Ομπράντιβιτς να υποστήριξε ότι ο Ντίξον δεν αποτέλεσε έκπληξη και ότι τον εμπιστεύεται, ωστόσο τα καλάθια του ήταν αυτά που «τσάκισαν» την άμυνα και την ψυχολογία των παικτών της Ζαλγκίρις. Σημαντικό ρόλο ωστόσο έπαιξε και η καλή άμυνα της Φενέρ η οποία φάνηκε διαβασμένη στο παιχνίδι των αντιπάλων και οι αλλαγές της ήταν πολύ καλές. Πάντως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλοντας να κρατήσει σε εγρήγορση την ομάδα του δήλωσε πως οι Τούρκοι δεν έπαιξαν καλά και ότι στον τελικό θα πρέπει να είναι καλύτεροι για να κερδίσουν.

Από την πλευρά του ο Γιασικεβίτσιους αφού παραδέχθηκε ότι η ομάδα του ήταν επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα, εξήρε τον Μπόμπι Ντίξον για την απόδοσή του: «Προς το τέλος του αγώνα, ο Ντίξον αναδείχθηκε σε X-factor. Ήταν απογοητευτικό για εμάς. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο επιθετικοί στην άμυνα, για να τον περιορίσουμε», είπε ο Λιθουανός. Τα λόγια του δικαιολογούν απόλυτα τον ισχυρισμό του Αμερικάνου της Φενέρ, ο οποίος αφού παραδέχθηκε ότι η Ζαλγκίρις είναι κορυφαία ομάδα, τόνισε ότι ο ίδιος αν και στη σεζόν δεν είχε τον ρυθμό που ήθελε, στον ημιτελικό ένιωσε έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του και το έκανε «σκοτώνοντας» την Ρεάλ.

Τα highlights του αγώνα:

Η Ρεάλ «βομβάρδισε» την ΤΣΣΚΑ από τα 6.75

Στον δεύτερο κατά σειρά ημιτελικό της διοργάνωσης, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η ομάδα που πήρε την πρόκριση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι αν και μπήκαν πιο «ζεστοί» στον αγώνα και πήραν διψήφια διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο (30-20), τελικά πιάστηκαν στον ύπνο, αφού στη δεύτερη περίοδο η Ρεάλ Μαδρίτης με πέντε συνεχόμενα τρίποντα επέστρεψε στον αγώνα και στη συνέχεια κατάφερε να πάρει το ρόλο του οδηγού στον αγώνα και τελικά να αποκλείσει τους Ρώσους. Το στοιχείο που την βοήθησε ήταν η αυτοπεποίθηση που δίνει η παρουσία του Γιουλ στην ομάδα (ο ισπανός σουτέρ πέτυχε κι ένα απίθανο και καθοριστικό τρίποντο όταν η ΤΣΣΚΑ απείλησε να ισοφαρίσει στην τέταρτη περίοδο), όσο και αυτή του Ρέγες που πρόσθεσε την εμπειρία του και κράτησε σε κρίσιμα σημεία τους Μαδριλένους μπροστά στο σκορ.

Την ανωτερότητα της Ρεάλ Μαδρίτης παραδέχθηκε και ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος είπε ότι η ομάδα του δεν έπαιξε τόσο κακή άμυνα, όμως οι ισπανοί πετύχαιναν τρίποντα υπό πίεση. Ο έλληνας κόουτς είπε ότι η Ρεάλ ήταν πιο δυνατή και άξιζε την πρόκριση.

Ο Σέρχι Ροντρίγκεθ στις δηλώσεις του ήταν αρκετά ευθύς και έκανε λόγο για τρίποντα που σόκαραν την ΤΣΣΚΑ, αποδίδοντας την ήττα στα λάθη και την κακή κυκλοφορία της μπάλας από τον ίδιο και τους συμπαίκτες του.

Η Ρεάλ όλη τη σεζόν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, όμως ο Πάμπλο Λάσο έχει ευτυχήσει να βρίσκεται στο Βελιγράδι με όλους τους σημαντικούς του παίκτες και αυτοί να φαίνονται έτοιμοι για την πρόκληση. Αυτό παραδέχθηκε και ο ίδιος στις δηλώσεις του: «ήρθαμε κοντά και ξέραμε ότι είμαστε εδώ για να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία. Τους χρειαζόμασταν όλους υγιείς. Δουλεύαμε σκληρά, ήρθαν οι νίκες, επέστρεψαν οι παίκτες», είπε ο κόουτς της Ρεάλ, ενώ προηγουμένως έκανε τα... παράπονά τους στους παίκτες του για τις πολλές άστοχες βολές.

Κάπως έτσι φτάσαμε να περιμένουμε μέχρι να μάθουμε το νέο πρωταθλητή Ευρώπης. Σε έναν αγώνα αμφίρροπο και ενδιαφέρον, αφού οι δύο ομάδες όπως προαναφέραμε στην αρχή, έχουν πολλούς λόγους να θέλουν αυτή την κούπα. Η Φενέρ θέλει να μπει στο κλειστό κλαμπ των ευρωπαϊκών ομάδων που κάνει το repeat (Ολυμπιακός, Γιουγκοπλάστικα και Μακάμπι Τελ Αβίβ). Ο Ομπράντοβιτς να κατακτήσει το 10ο ευρωπαϊκό του, ο Σλούκας να γίνει ο πρώτος παίκτης που έχει πάρει το τρόπαιο back 2 back με δύο διαφορετικές ομάδες. Η Ρεάλ Μαδρίτης να πάρει το 10ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, ο Λάσο να κάνει το 2/5 σε final four.

Το τι από όλα αυτά θα συμβεί, θα το ξέρουμε το βράδυ της Κυριακής.