Μπερτομέου: «Σκεφτόμαστε το σενάριο για Final 8 σε μία χώρα»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου αποκάλυψε τα σχέδια της Euroleague, τόνισε πως παραμένει η επιθυμία να ολοκληρωθεί κανονικά η σεζόν και ανέφερε το σενάριο για Final 8 με τους αγώνες να διεξάγονται σε μία χώρα. 

Μπερτομέου: «Σκεφτόμαστε το σενάριο για Final 8 σε μία χώρα»

Πέρασε ένας μήνας από τη διακοπή της Euroleague και ο Τζόρντι Μπερτομέου προχώρησε σε ομιλία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της διοργάνωσης στην τρέχουσα σεζόν. Ξεκαθάρισε ότι παραμένει η επιθυμία να ολοκληρωθεί κανονικά η αγωνιστική χρονιά και αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις για Final 8 αντί για Final 4, με όλους τους αγώνες να διεξάγονται σε μία χώρα και βλέπει παιχνίδια και τον Ιούλιο.

«Σταματήσαμε μετά το κρούσμα στη Ρεάλ»

Συγκεκριμένα, σχολίασε: «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, σας εύχομαι να είστε καλά και υγιείς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Έχει περάσει ένας μήνας από όταν σταμάτησε η διοργάνωση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να σας μιλήσουμε, όπως κάνω συνήθως όταν έχουμε αγώνες. Είναι ώρες να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και ιδέες. Προφανώς είμαστε σε μια κατάσταση δυσκολίας για όλους, μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας αλλά την υγεία όλων. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας.

Αναγκαστήκαμε να σταματήσαμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μαρτίου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν γίνει γνωστό το κρούσμα στη Ρεάλ και νωρίτερα από πολλές άλλες διοργανώσεις. Έκτοτε μιλάμε για την επίδραση αυτής της πανδημίας. Έχουμε κάνει δύο συμβούλια, έχουμε βρεθεί σε σταθερή επαφή με προπονητές και παίκτες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Προσδοκούμε να έχουμε σύντομα κάποια αποτελέσματα.

Μαζί με την IMG εκτιμούμε την επίδραση της διακοπής στα οικονομικά μας στοιχεία, αλλά είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν ξέρουμε αν η σεζόν θα τελειώσει και με ποιον τρόπο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και την υποστήριξη. Σκεφτόμαστε τους φιλάθλους και πιστεύουμε ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι να δίνει μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου. Και θέλουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση. Ίσως ο κόσμος να μην μπορεί να είναι στο γήπεδο, αλλά τα μίντια θα τον βοηθούν να το κάνει.

«Θα επανεκκινήσουμε όταν δεν θα υπάρχει ρίσκο - Δεν θα γίνει το Final 4 τον Μάιο στην Κολωνία»

Δεν θα βάλουμε κανέναν σε κίνδυνο. Όταν θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, θα επανεκκινήσουμε τη σεζόν. Και θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με αυτό το φορμάτ. Έχουμε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει κάποιες μέρες για επιστροφή των παικτών στις χώρες των ομάδων, δύο εβδομάδες καραντίνας και τουλάχιστον δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Προφανώς το F4 δεν θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Κολωνία, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρεθούν άλλες ημερομηνίες.

«Final 8 αντί για Final 4 σε μία χώρα»

Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να κρατήσουμε το τρέχον φορμάτ. Δουλεύουμε σε εναλλακτικά πλάνα, όπως να ολοκληρωθεί η σεζόν σε μία χώρα και να διεξαχθεί Final 8 αντί για Final 4. Προφανώς δουλεύουμε και σε πλάνα για το Eurocup. Υπάρχουν μόνο οκτώ ομάδες εκεί. Δουλεύουμε σε σενάρια, όπως αυτό για τη λήξη σε μία χώρα.

Μιλάμε καθημερινά με άλλες διοργανώσεις ώστε να καθιερώσουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη για όλους. Θέλουμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας. Δουλεύουμε για όλα αυτά, αλλά σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα παντού, όμως έχουμε αφοσίωση από τους φιλάθλους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη στήριξη που παρέχουν.

Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Η αθλητική βιομηχανία θα έχει προφανώς επιπτώσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση προετοιμασμένοι, με ξεκάθαρες ιδέες και πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα μας δώσει επιχειρήματα ώστε να συνεχίσουμε τα πρότζεκτ μας. Έχουμε όμως χρόνο να μιλήσουμε για όλα αυτά».

«Να δούμε ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο»

Υπάρχει κάποια πόλη ως φαβορί σε περίπτωση διεξαγωγής F8; «Όχι ακόμη. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που αποκλείουν πόλεις. Θα χρειαστούμε γήπεδα που αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να υποδεχθούν αγώνες της Euroleague. Επίσης, πρέπει να δούμε ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Είναι αδύνατο να πούμε κάτι από τώρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι πολύ νωρίς για υποθέσεις».

Πώς σκοπεύει η Euroleague να αντιμετωπίσει τον φόβο που όλοι θα έχουν στο εξής; «Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις. Ασφαλώς κατανοούμε την ανησυχία όλων. Δεν σκοπεύουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση αν δεν έχουμε λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια παικτών, προπονητών και όλων των υπόλοιπων. Είναι προφανές αυτό. Το ερώτημα είναι πώς να τους πείσουμε. Μόνο με ειλικρίνεια μπορεί να γίνει αυτό. Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να κατανοήσουν αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι να νιώσουν άνετα με την απόφαση. Θα είμαστε απόλυτα διαυγείς σχετικά με μέτρα που θα λάβουμε αν αρχίσει ξανά η σεζόν».

Για τα δομικά θέματα της διοργάνωσης: «Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα που όλοι καταλαβαίνουν. Η λίγκα είναι συνέχεια μια διαρκούς προόδου που έχει γίνει από τα κλαμπ όλα τα χρόνια. Δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη. Έχουν υπάρξει βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά δομικά θέματα που συζητάμε μεταξύ μας διαρκώς. Θα πρέπει να υπάρχει μια στόχευση σε χώρες-μεγάλες αγορές, όπως έχουμε κάνει ήδη. Κάποιες χώρες που είναι τώρα για εμάς προτεραιότητα, όπως η Γερμανία, δεν ήταν δίπλα μας όταν αρχίσαμε πριν από 20 χρόνια. Ίσως τώρα να έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω την πολιτική μας σχετικά με αυτό. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ανθρώπων των μπίζνες ώστε οι ομάδες να παραμείνουν βιώσιμες και να γίνει η λίγκα καλύτερη».

«Δεν μπορούμε να πάμε μετά το τέλος Ιουλίου»

Πότε είναι το... deadline για να δοθεί λύση; «Είναι καλό αυτό για να ξεκαθαρίσουμε τις εναλλακτικές. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε μετά το τέλος Ιουλίου. Είμαστε αντίθετοι να παίξουμε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει θέματα στην επόμενη σεζόν. Πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Αν παίξουμε τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχουν θέματα στην επόμενη σεζόν».

Για το ζήτημα με τα συμβόλαια των παικτών: «Συζητήσαμε για μία κοινή γραμμή που να μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι ομάδες θα έχουν απώλειες από τον κορονοϊό. Πιστεύουμε -και συμφωνούν οι παίκτες- ότι πρέπει να είναι μέρος της λύσης σε όλο αυτό. Εκτιμώ τις απόψεις της Ένωσης Παικτών, γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν από τη μεριά τους τις ομάδες ώστε να παραμείνουν υγιείς. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις Ενώσεις Παικτών και Προπονητών, αναλόγως ποιο σενάριο για τη συνέχιση ή μη της διοργάνωσης θα εφαρμοστεί τελικά. Θα προσπαθήσουμε να σιγουρέψουμε ότι δεν θα υπάρχουν οφειλές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που θα κάνει τη λίγκα βιώσιμη είναι να υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Περιμένω σύντομα να βρεθεί μία συμφωνία»

Υπάρχουν πλάνα για wild cards ενόψει της επόμενης σεζόν, δεδομένου ότι κάποια εθνικά πρωταθλήματα δεν θα ολοκληρωθούν; «Μεγαλώνει το επίπεδο των υποθέσεων με αυτή την ερώτηση. Δεν το σκεφτόμαστε καν αυτό. Μας νοιάζει να τελειώσουμε τις φετινές διοργανώσεις. Οι wild cards δεν είναι στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή. Αν οι διοργανώσεις τελειώσουν, τότε υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες. Το μόνο πρόβλημα που θα έχουμε είναι ότι κάποιες χώρες ακύρωσαν ήδη τη σεζόν και αυτό θα είναι δύσκολο για να προκύψουν οι ομάδες του επόμενου Eurocup, που βασίζονται σε βαθμολογικά κριτήρια. Όσον αφορά τη Euroleague, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για κάτι».

«Αν χρειαστεί να ακυρώσω τη σεζόν, θα το κάνω»

Για τον ρόλο που παίζουν τα κανάλια που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα: «Προφανώς εμπλέκονται όλες οι πλευρές σε αυτή την κατάσταση και όλοι θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με όλους τους συνεργάτες μας σχετικά με όσα σκεφτόμαστε για το μέλλον της διοργάνωσης. Ακούμε την άποψη όλων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Είμαι αισιόδοξος, με βάση την καλή επικοινωνία που υπάρχει, ότι όλοι πιστεύουν πως είναι καλύτερο να τελειώσει κανονικά η σεζόν. Όταν ξέρουμε κάτι για αυτό, θα μπορούμε να πούμε και κάτι παραπάνω για αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται φυσικά να βάλουμε κανέναν παίκτη σε κίνδυνο, μόνο και μόνο επειδή τα τηλεοπτικά δίκτυα θέλουν να τελειώσουμε τη σεζόν».

Για όσα συνέβησαν με τις συνεχείς αναβολές στο πρωτάθλημα της Κίνας: «Φυσικά βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κοιτάζουμε τις προσεγγίσεις όλων, γιατί μπορούμε να μαθαίνουμε καθημερινά πράγματα από άλλους. Δεν μπορώ να γνωρίζω εκατό τοις εκατό τα πράγματα για την απόφαση της Κίνας. Δεν θα προτείνω καμία ρισκαδόρικη λύση, το επαναλαμβάνω. Αν χρειαστεί να ακυρώσω τη σεζόν, θα το κάνω».