Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Μπαρτζώκας με τον ΜακΚίσικ βρήκε «χρυσάφι»

Η εκκωφαντική εμφάνιση του ΜακΚίσικ, με τον Μπαρτζώκα να βρίσκει περίπτωση... Λοτζέσκι και τον Πιτίνο να υποκλίνεται στη ποιότητα του παίκτη και να φωνάζει "εύγε" στον Ολυμπιακό για την μεταγραφή του. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Μπαρτζώκας με τον ΜακΚίσικ βρήκε «χρυσάφι»

Ο Ολυμπιακός ήθελε για πολλούς λόγους αυτή τη νίκη επί του Παναθηναϊκού. Για αγωνιστικούς, καθώς με αυτό το αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα) έκανε γερό μπάσιμο για την είσοδο στην οκτάδα, έστω και αν ξέρει πως ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα, με Αναντολού Εφές (εκτός), Αρμάνι Μιλάνο (εκτός) και Ρεάλ Μαδρίτης (εντός). Για ηθικούς, καθώς ύστερα από την περσινή επεισοδιακή σεζόν, με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, αλλά και τον χλευασμό που δέχτηκε από ορισμένους, ήθελε να δείξει την επίδειξη δύναμης του απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλο στα ευρωπαϊκά σαλόνια, με ξένους διαιτητές. Ακόμη και στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο γύρο, έχασε στην παράταση, αν και έλεγχε το ματς στη κανονική διάρκεια. Στα φετινά μεταξύ τους ματς, λοιπόν, οι Πειραιώτες υπερίσχυσαν!

Για επικοινωνιακούς λόγους, για τον κόσμο του, για τους υπέρμαχους του «μέχρι τέλους» που ήπιαν συνειδητά το... φαρμάκι της αποχώρησης/υποβιβασμού, μένοντας όμως περήφανοι και πιστοί στις απόψεις τους. Η νίκη είναι αφιερωμένη σε εκείνους. «Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία νίκη, με την οποία δώσαμε λίγο παραπάνω χαρά στον κόσμο μας», δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας (σωστά) να ρίξει τους τόνους, αλλά τα μάτια μας τον είδαν να χαμογελάει και η... ψυχή του με αυτή την επικράτηση μόλις βγήκε από την αίθουσα. Ήταν και για εκείνον σημαντικό αυτό το αποτέλεσμα, για ευνόητους λόγους. Επαγγελματικούς και συναισθηματικούς.

Μάθε παιδί μου... άμυνα!

Τι είναι αυτό που έφερε τον Ολυμπιακό στη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό; Οι Πειραιώτες δεν έκαναν το καλύτερο τους φετινό παιχνίδι. «Είχαμε μέτρια απόδοση» σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όντως, υπήρχαν στιγμές που οι παίκτες του εμφάνισαν αδυναμίες, έκαναν λάθη (κυρίως λόγο υπέρμετρου ενθουσιασμού), έχασαν αρκετά ριμπάουντ στην άμυνα (πήρε 13 επιθετικά ο αντίπαλος) και αναλώθηκαν σε κακές αποφάσεις, κάτι που αποτυπώθηκε στο αρνητικό πρόσημο στο ασίστ/λάθη (12/17).

Είχαν όμως θέληση, πάθος, αποφασιστικότητα, πήραν τις περισσότερες μονομαχίες και κυρίως έπαιξαν άμυνα! Ξέρετε, από το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ έως την ήττα από την Άλμπα στο ΣΕΦ, σε αυτά τα οκτώ ματς, οι Πειραιώτες είχαν μέσο όρο παθητικό τους 94 (!) πόντους. Στα τελευταία τέσσερα (με ΤΣΣΚΑ, Βιλερμπάν, Μακάμπι, Παναθηναϊκό) έχουν παθητικό μόλις τους 69! Οι "πράσινοι" διαθέτουν την κορυφαία επίθεση στο πρωτάθλημα, με σχεδόν 88 πόντους μέσο όρο, με τους "ερυθρόλευκους" όμως να τους ρίχνουν 10 πόντους κάτω.

Έχει περάσει στη φιλοσοφία των παικτών, πως για να φτάσουν στη νίκη, για να κάνουν πιο εύκολη την ζωή τους στην επίθεση, θα πρέπει να ξεκινήσουν από την άμυνα. Υπάρχει διάθεση, παίζουν ο ένας για τον άλλον, βάζουν τα κορμιά τους σε θέση μάχης και «δαγκώνουν» τον κάθε αντίπαλο στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα και η έλευση του πολύτιμου Οκτάβιους Έλις. Ένα μαχητικό αθλητικό "5άρι", με ταχύτητα, με ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, ο οποίος έχει δώσει το κάτι παραπάνω σε άμυνα και ριμπάουντ. Από την αρχή της σεζόν "φωνάζαμε" πως έλλειπε ένας τέτοιος ψηλός από το "ερυθρόλευκο" ρόστερ.

Ο Έλληνας τεχνικός επέμεινε αρκετά στις αλλαγές στα σκριν. Άλλες φορές του βγήκε, άλλες όχι, αλλά η ομάδα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται και να αποδίδει καλύτερα και σε αυτόν τον τομέα. Ένα δεύτερο κομμάτι που επηρέασε την εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν το περιφερειακό σουτ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ. Είναι αδιανόητο να κερδίσεις ματς όταν έχεις 1/20 τρίποντα (με τα 0/9 να ανήκουν στον Ράις), με τον Ολυμπιακό αντιθέτως να μετρά 9/21 (42.9%). Aγχώθηκαν προς το τέλος οι γηπεδούχοι, πήγαν να κάνουν τα εύκολα-δύσκολα, αλλά τα λάθη στο Τελ Αβίβ, αυτή την φορά δεν επαναλήφθηκαν. Αν δεν είχαν βάλει και το... χεράκι τους οι διαιτητές κόντρα στη Μακάμπι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είχε τώρα "4 στα 4".

Αυτό και αν ήταν... Shaq-Attack!

Ο παράγοντας, βέβαια, που επηρέασε κυρίως την τελική έκβαση του αποτελέσματος ήταν ο εκπληκτικός Σακίλ ΜακΚίσικ. Aυτό και αν ήταν... Shaq-Attack! Είχαμε αρκετό καιρό να δούμε έναν Αμερικανό γκαρντ του Ολυμπιακού να έχει τέτοια επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας. Τι και αν ήταν μόλις το δεύτερο του επίσημο ματς με τα "ερυθρόλευκα", τι και αν αυτό ήταν το πρώτο του "αιώνιο" ντέρμπι; Κανένας άγχος! Πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, "τρύπαγε" σε κάθε ευκαιρία την αντίπαλη άμυνα με τις τρομερές διεισδύσεις του και φρόντιζε να τελειώνει τις φάσεις με επιβλητικά καρφώματα, είτε στο ανοιχτό γήπεδο, είτε κόντρα σε οργανωμένες άμυνες, λες και έπαιζε σε... προπόνηση, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα.

Ασύλληπτα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης, ξεχειλίζοντας από αγωνιστικό θράσος, δείχνοντας να απολαμβάνει το γεγονός πως παίζει στον Ολυμπιακό και στην EuroLeague. Εκπληκτικό πρώτο βήμα και πέρασμα, εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι, δείχνοντας ασταμάτητος σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Έδωσε μεγάλη ώθηση στην επίθεση στην ομάδα του, ολοκληρώνοντας το ματς έχοντας 22 πόντους (8/11 δίποντα, 2/7 τρίποντα), με τον Έλληνα τεχνικό δικαιολογημένα να τον κρατά στο παρκέ για σχεδόν 34 (!) λεπτά. Με τη συνέπεια του στο σκοράρισμα και τις χαρακτηριστικές του διεισδύσεις, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό την απουσία του Βασίλη Σπανούλη.

Έχει παίξει μόλις 2 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στην EuroLeague, και μάλιστα απαιτητικά και δύσκολα, όπως κόντρα στη Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό. Είναι νωρίς, καμία αντίρρηση, αλλά το παλικάρι έχει τουλάχιστον αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Έχει μέσο όρο 18 πόντους, με 77.8% στα δίποντα (14/18 προσπάθειες), σε 27 λεπτά. Η υπόθεση μυρίζει... Ματ Λοτζέσκι, Μπράιαντ Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ. Ορισμένοι από τους παίκτες που «ανακάλυψε» ο Έλληνας τεχνικός και τους έφερε στο μεγάλο λιμάνι. Παίκτες value for money, οι οποίοι στη πορεία όχι μόνο προσέφεραν τα μέγιστα στους Πειραιώτες (πρωταθλήματα, συμμετοχές σε Final Four), αλλά ακολούθως έκαναν και μεγάλες καριέρες στο εξωτερικό.

Ο Έλληνας τεχνικός, άλλωστε, φημίζεται για τις εύστοχες μεταγραφές ξένων παικτών, στο να βρίσκει "λαβράκια". Και όπως όλα δείχνουν, με την περίπτωση του πρώην γκαρντ/φόργουορντ της Μπεσίκτας, για τον οποίο επέμενε, έβγαλε και πάλι... λαγούς από το καπέλο. «Χρυσάφι». Ένας μπασκετμπολίστας που έλλειπε από το ρόστερ των "ερυθρολεύκων". Δεν είναι από τους καλύτερους περιφερειακούς σουτέρ που υπάρχουν, αλλά αναμφισβήτητα είναι από τους κορυφαίους που κυκλοφορούν στην Ευρώπη στο να δημιουργεί ρήγματα στον αντίπαλο με τα εκπληκτικά του μπασίματα. Δεν είναι όμως μόνο η επίθεση. Έβαλε το κορμί του στην άμυνα, έκλεψε μπάλες, πίεσε πάνω στη μπάλα, πήγε στα ριμπάουντ. Γεμάτη εμφάνιση, ήταν ο αδιαμφισβήτητος MVP του αγώνα, αναγκάζοντας ακόμη και τον Ρικ Πιτίνο να τον εκθειάσει: «Ο Ολυμπιακός ήταν σπουδαίος, η απόκτηση του Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν η μεταγραφή της EuroLeague. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την εμφάνισή του».