Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ στο fosonline.gr - «Ο Μπαρτζώκας μας έχει κάνει καλύτερη ομάδα»

O Όγκουστιν Ρούμπιτ μίλησε στο fosonline.gr τόσο για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, όσο και για το τι έχει αλλάξει στην ομάδα προς το καλύτερο με την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα. 

Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ στο fosonline.gr - «Ο Μπαρτζώκας μας έχει κάνει καλύτερη ομάδα»

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 81-78, πήρε... ρεβάνς για την ήττα στον πρώτο γύρο στο ΟΑΚΑ και ταυτόχρονα έκανε ένα δυναμικό μπάσιμο για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Όγκουστιν Ρούμπιτ μίλησε στο fosonline.gr, τόσο για την επικράτηση των "πρασίνων", όσο και για το τι έχει αλλάξει στην ομάδα του Πειραιά με την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

-Ποιο θεωρείς πως ήταν το "κλειδί" για να φτάσετε στη νίκη επί του Παναθηναϊκού;

«Είχαμε μεγάλη θέληση για να νικήσουμε το παιχνίδι. Χάσαμε κάπως άδικα το ματς κόντρα στη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Στις λεπτομέρειες, από κάποια λάθη. Μία ήττα που μας πόνεσε, γιατί πιστεύω πως αξίζαμε να κερδίσουμε και θέλαμε πάρα πολύ σαν ομάδα να αντιδράσουμε κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μπήκαμε μέσα στο παιχνίδι με αποφασιστικότητα, βγάλαμε ενθουσιασμό και η ατμόσφαιρα μας έδωσε ώθηση. Το βασικό "κλειδί" όμως είναι η άμυνα. Έχουμε εμπεδώσει πως αν δεν παίζουμε πάντα καλή άμυνα, δεν θα είναι εύκολο να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα.

Νομίζω πως παίξαμε αρκετά καλή άμυνα πάνω στον Παναθηναϊκό και ήμασταν αρκετά συγκεντρωμένοι σε αυτό το κομμάτι. Πιέσαμε πάνω στη μπάλα, θέλαμε κυρίως να σταματήσουμε την δημιουργία του Καλάθη και πήραμε αρκετές μονομαχίες. Στα προηγούμενα παιχνίδια μας είχαμε πρόβλημα στην άμυνα. Δεχόμασταν σχεδόν πάντα πάνω από 90+ πόντους. Τώρα, αυτό έχει αλλάξει. Κάναμε κάποια λάθη, ήμασταν κάπως βιαστικοί ορισμένες φορές, αλλά θεωρώ πως κυκλοφορήσαμε καλά την μπάλα, τρέξαμε στον αιφνιδιασμό, τους δημιουργήσαμε ρήγματα, βάλαμε μεγάλα σουτ και πήραμε αυτό που θέλαμε. Ο Παναθηναϊκός έχει καλή ομάδα, με ταλέντο στην επίθεση, αλλά αυτή την φορά τους περιορίσαμε. Τους κρατήσαμε κάτω από τους 80 πόντους. Ήταν και άστοχοι από την περιφέρεια, έπαιξε και αυτό σημαντικό ρόλο».

-Ήσασταν καλύτεροι και ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και θα μπορούσατε να είχατε φτάσει πιο εύκολα στη νίκη. Σας ανησύχησε το γεγονός πως μόλις ξέφευγε η διαφορά, ο Παναθηναϊκός αντιδρούσε;

"Η αλήθεια είναι πως όντως, είχαμε ευκαιρίες να αυξήσουμε την διαφορά στο σκορ, αλλά νομίζω πως μας επηρέαζε ορισμένες φορές ο ενθουσιασμός μας μέσα στο παιχνίδι. Κάναμε αρκετά λάθη από βιασύνη, σα να θέλαμε από νωρίς να "τελειώσουμε" το ματς και ο Παναθηναϊκός σχεδόν πάντα επέστρεφε. Στο τελευταίο λεπτό, να σου πω την αλήθεια, μου ήρθαν λίγο οι αναμνήσεις από την ήττα στο Τελ Αβίβ. Ίσως και σε συμπαίκτες μου. Δεν ήθελε κανείς να χάσουμε πάλι το ματς μέσα από τα χέρια μας, όπως με την Μακάμπι, και αυτή την φορά πιστεύω ήμασταν αρκετά προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι. Στη τελευταία επίθεση είπαμε να μην κάνουμε φάουλ, να παίξουμε καλή άμυνα, έχασε το σουτ ο Τόμας και πήραμε τη νίκη».

-Τι είναι αυτό που κυρίως έχει αλλάξει ο κόουτς Μπαρτζώκας, από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού;

«Το πρώτο και βασικό πράγμα που έχει αλλάξει είναι η άμυνα. Δουλεύουμε αρκετά στα ανασταλτικά μας καθήκοντα, τόσο σαν ομάδα, όσο και ο κάθε παίκτης ατομικά. Είδε πως σαν σύνολο είχαμε αδυναμίες στην άμυνα, όπως είπα και πριν δεχόμασταν αρκετά συχνά πάνω από 90 και 95 πόντους και έπρεπε πλέον να γίνουμε περισσότερο σκληροτράχηλοι σε αυτό το κομμάτι. Μας έχει περάσει σαν φιλοσοφία, πως για να φτάσουμε στη νίκη, το παιχνίδι μας θα πρέπει να ξεκινά από την άμυνα, για να κάνουμε ακολούθως πιο εύκολη την ζωή μας στην επίθεση.

Νομίζω μας έχουν βοηθήσει αρκετά σε αυτό το κομμάτι και τα νέα παιδιά που ήρθαν στο ρόστερ μας, ειδικά ο Έλις στη θέση του σέντερ. Στην επίθεση, λειτουργούμε περισσότερο ομαδικά. Δεν έχουμε πλέον αρκετά "isolation", δεν πάμε σε μεγάλο βαθμό στο "ένας εναντίον ενός". Κυκλοφορούμε περισσότερο την μπάλα, περνάει από περισσότερα χέρια και έχουμε συμμετοχή στο σκορ σχεδόν όλοι οι παίκτες. Επίσης, θέλει κίνηση χωρίς την μπάλα από όλους μας και το κάνουμε. Παίζουμε με περισσότερες συνεργασίες, λειτουργούμε πιο ομαδικά και για αυτόν τον λόγο δείχνουμε βελτίωση και στο κομμάτι των ασίστ. Έχουμε γίνει περισσότερο ομάδα μαζί του. Ο Μπαρτζώκας μας άλλαξε σαν ομάδα προς το καλύτερο».

-Πως σου φάνηκε το πρώτο σου ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός;

«Τα προηγούμενα χρόνια έπαιζα μπάσκετ στο γερμανικό πρωτάθλημα και εκεί δεν υπάρχει μία τόσο μεγάλη αντιπαλότητα, ούτε φυσικά υπάρχει κάποιος σύλλογος που έχει στο μπάσκετ την ιστορία και την παράδοση που έχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Είχε τύχει να δω κάποια ματς σε βίντεο μεταξύ τους. Είναι ένα μεγάλο και διάσημο ευρωπαϊκό ντέρμπι, θα έλεγα πως ίσως είναι και το μεγαλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο! Υπάρχει μίσος. Ξέρεις, τέτοια αντιπαλότητα και μίσος μαζί, δεν υπάρχει στις ΗΠΑ, οπότε ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για εμένα. Είμαι περήφανος που έζησα ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή, υπήρχε μεγάλη ένταση και οι φίλαθλοι μας, μας έδωσαν ώθηση".

-Νιώθεις πλέον καλύτερα που λειτουργείς κυρίως σαν πάουερ-φόργουορντ και λιγότερο σαν σέντερ;

«Κοίτα, η κύρια θέση μου, αυτή που νιώθω περισσότερο άνετα και μπορώ να αποδώσω καλύτερα, είναι αυτή του πάουερ-φόργουορντ. Είμαι "4άρι", αλλά μπορώ να βοηθήσω την ομάδα και σαν σέντερ, όποτε το ζητήσει ο προπονητής μου. Όπως τώρα, που λόγω της απουσίας του Μιλουτίνοφ, κλήθηκα να παίξω και στο "5". Και είμαι έτοιμος να το κάνω πάλι όποτε το ζητήσει ο κόουτς. Από εκεί και πέρα, βέβαια, σαφώς και μου αρέσει και το προτιμώ, που ο κόουτς με χρησιμοποιεί κυρίως σαν πάουερ-φόργουορντ, γιατί αυτή είναι η θέση μου. Δεν είμαι μόνος μου βέβαια, γιατί υπάρχουν και δύο ακόμη εξαιρετικοί παίκτες στο "4", όπως ο Πρίντεζης και ο Βεζένκοφ».

-Σε εντυπωσίασε η απόδοση του ΜακΚίσικ;

«Νομίζω πως είναι ένας παίκτης που μας έλλειπε από την ομάδα. Πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση και χαιρόμαστε όλοι για εκείνον. Έχει το ένστικτο του σκόρερ, έχει καλό ντράιβ, είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο, παίζει άμυνα και διαθέτει αθλητικά προσόντα. Έχει παίξει μόλις δύο επίσημα παιχνίδια μαζί μας και έχει προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα. Έκανε την διαφορά κόντρα στον Παναθηναϊκό και μας βοήθησε πάρα πολύ».