Ολυμπιακός: Οι Αγγελόπουλοι, η φετινή ομάδα και οι νέες αλλαγές που έρχονται

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και στο μεγάλο λιμάνι της χώρας άπαντες εργάζονται ώστε η ομάδα να μπει ξανά στις ράγες.

Ολυμπιακός: Οι Αγγελόπουλοι, η φετινή ομάδα και οι νέες αλλαγές που έρχονται

Δεν είναι εύκολο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού να βλέπουν την ομάδα τους να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της Euroleague. Οι ήττες φέρνουν γκρίνια και ο κανόνας αυτός δεν θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί και στην περίπτωση των «ερυθρόλευκων» οι οποίοι μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν η ομάδα που έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει, όμως πλέον δε θυμίζει σε τίποτα το φόβητρο που αποτελούσε για τους αντιπάλους του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πέρυσι το καλοκαίρι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απομακρύνθηκε από τον πάγκο της ομάδας και στη θέση του ήρθε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ένας προπονητής με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ο οποίος μέσα σε διάστημα ενός έτους έφερε πολλές αλλαγές στην ομάδα όμως τελικά απομακρύνθηκε από τον πάγκο έπειτα από το πρώτο ματς της σεζόν.

Πριν κάνουμε τον απολογισμό του Μπλατ καλό θα είναι να σκεφτούμε ότι οι οπαδοί της ομάδας ήταν αυτοί που ζητούσαν την απομάκρυνση του Σφαιρόπουλου, καταλογίζοντας στον Έλληνα προπονητή ότι στην επίθεσή της η ομάδα ήταν στάσιμη και χωρίς φαντασία. Ο Μπλατ λοιπόν ήρθε με περγαμηνές να παρουσιάσει έναν διαφορετικό Ολυμπιακό κι εδώ που τα λέμε τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν άκρως ενθαρρυντικά, αφού πέρυσι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει εκπληκτική εκκίνηση στην Euroleague με νίκες σε έδρες όπως τη Χίμκι και της Μπασκόνια που πέρυσι φιλοξένησε και το Final Four.

Τα προβλήματα

Τα σοβαρά προβλήματα για τον Ολυμπιακό εμφανίστηκαν λίγες μέρες πριν το περιβόητο ντέρμπι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Η διαρροή του ηχητικού μηνύματος ήταν το περιστατικό που άνοιξε την... πόρτα των προβλημάτων, ενώ στη συνέχεια η πλευρά του Παναθηναϊκού μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει φρόντισε να κάνει «βρώμικο πόλεμο» στους αδερφούς Αγγελόπουλους, ο οποίος τελικά έγινε με επιτυχία.

Η δικαστική τους διαμάχη, ένα οικογενειακό θέμα έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα site με αποτέλεσμα να επηρεαστεί όλη η ομάδα, ενώ τα οικονομικά προβλήματα που αυτή έφερε προστέθηκαν σε ένα σκηνικό που μύριζε «μπαρούτι».

Κάπως έτσι φτάσαμε να βλέπουμε την περσινή ομάδα από εκεί που πρωταγωνιστούσε στην Ευρωλίγκα να παραπαίει και τελικά να χάνει την προτελευταία αγωνιστική και την είσοδό της στα play offs της Euroleague. Εξέλιξη που έφερε νέα γκρίνια στις τάξεις των οπαδών.

Ο Μπλατ τελικά παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αποφασίστηκε να παραμείνει κι αυτή τη σεζόν στον πάγκο. Οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού έπραξαν το αυτονόητο και του έδωσαν τα κλειδιά να χτίσει την ομάδα όπως αυτός ήθελε. Ο Μπλατ λοιπόν επέλεξε ξένους αμφιβόλου ποιότητας και τους έφερε στο λιμάνι, όμως τελικά αυτοί αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του Κεμζούρα ο οποίος τον αντικατέστησε μετά το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν.

Αυτή ήταν μια πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση από την πλευρά των προέδρων. Ο Ολυμπιακός δεν περνά και τις καλύτερές του μέρες και στον Πειραιά εμπιστεύθηκαν έναν σχετικά άπειρο «καπετάνιο» για να οδηγήσει ένα τόσο μεγάλο... καράβι και μάλιστα εν μέσω τρικυμίας. Ο Κεμζούρα αποδεικνύεται «λίγος» για τον Ολυμπιακό, αφού δεν μπορεί να επιβληθεί στους παίκτες ενώ όταν κάτι «στραβώνει» στους αγώνες δεν έχει τη διαύγεια να το δει και να το διορθώσει.

Με αυτά και αυτά, ο Ολυμπιακός έκλεισε φέτος τον πρώτο γύρο έχοντας κάνει 6 νίκες και 11 ήττες, όσες και η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ της διοργάνωσης.

Το φετινό μπάτζετ

Ναι, συμφωνούμε ότι φέτος το μπάτζετ είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Όμως πόσοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το θέμα ξέρετε ότι οι πρόεδροι της ομάδας έστω και με μειωμένο μπάτζετ έδωσαν περισσότερα χρήματα; Η απόφαση να επέλθει ο σύλλογος πέρυσι σε πλήρη ρήξη με την ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ στέρησε πολλά έσοδα από τον Ολυμπιακό ο οποίος φέτος δεν αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα χρήματα αυτά καλύφθηκαν από τη διοίκηση του συλλόγου η οποία έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να καλύψει τις οφειλές που υπήρχαν από πέρυσι και να επαναφέρει τις μισθοδοσίες σε μια κανονικότητα. Οι Έλληνες παίκτες πλέον παίρνουν στην ώρα τους τα χρήματα από τους διακανονισμούς ενώ οι ξένοι δεν έχουν απόκλιση ούτε ένα ευρώ. Αυτό είναι μικρό κατόρθωμα για τον χρόνο στον οποίο έχει επιτευχθεί να «μπαλωθούν» τόσες τρύπες. Με τις νέες αλλαγές που θα γίνουν, ο Ολυμπιακός φέτος θα φτάσει περίπου τα 19 εκατ. ευρώ μπάτζετ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για μια ομάδα που είχε «χτυπηθεί» από οικονομικά προβλήματα, με τα αδέρφια να δίνουν 11 εκατ. σε μια χρονιά με τόσα προβλήματα.

Οι Αγγελόπουλοι είναι εδώ

Πολλοί οπαδοί παραπονιούνται για το γεγονός ότι οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού έχουν αφήσει την ομάδα στην τύχη της. Συγχωρέστε μας, αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε εδώ. Σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι στο ΣΕΦ, ενώ γνωρίζουν τι συμβαίνει καθημερινά μέσα στην ομάδα και προσπαθούν να δίνουν λύσεις ώστε ο Ολυμπιακός να βρει ξανά τον δρόμο του. Το έκαναν με τις προσθήκες των Ρότσεστι και Ριντ, θα το κάνουν τώρα ξανά που ο Ολυμπιακός θα αντικαταστήσει τον Τσέρι και τον θηριώδη σέντερ που ήρθε από το NBA με νοοτροπία Αμερικής και για το λόγο αυτό θα αποχωρήσει. Οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού δεν ήταν ποτέ «λαλίστατοι» και δεν πρόκειται να γίνουν τώρα. Αφουγκράζονται τον κόσμο της ομάδας και καθημερινά προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις ώστε ο Ολυμπιακός να ξεφύγει από την κακή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί. Το αν δεν μιλάνε σε καθημερινή βάση όπως κάνουν άλλοι παράγοντες δεν τους κάνει αμέτοχους, αλλά διατηρεί τη σοβαρότητα την οποία επιδεικνύουν από την ημέρα που έχουν ηγετικό ρόλο στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Το μέχρι τέλους και η «γύμνια» των άλλων!

Ήταν μεγάλη η απόφαση που πάρθηκε πέρυσι ο Ολυμπιακός να αφήσει το πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ και το κύπελλο Ελλάδος. Επί σειρά ετών η ομάδα του Πειραιά βίωνε την αδικία στο πετσί της και η παρότρυνση των οπαδών προς τη διοίκηση ήταν να έρθει σε ρήξη με το σύστημα. Αυτό συνέβη κάπως αργοπορημένα όμως ήταν επιβεβλημένο! Δεν είναι εύκολο να βλέπεις να σε κλέβουν μπροστά στα μάτια σου και ο Ολυμπιακός το βίωνε επί σειρά ετών. Φέτος επιχειρείται μια προσπάθεια από την πλευρά του Παναθηναϊκού να πειστεί το φίλαθλο κοινό ότι με την απουσία του Ολυμπιακού το πρωτάθλημα είναι καλύτερο. Σε αυτή την επιχειρηματολογία έχουν προστεθεί οι δύο ήττες του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, από το Περιστέρι και την ΑΕΚ. Αλήθεια, πόσοι πιστεύουν ότι αν ο Ολυμπιακός ήταν στο πρωτάθλημα οι «πράσινοι» θα έκαναν ήττες από το Περιστέρι και την ΑΕΚ και θα κινδύνευαν να παίξουν τελικούς με τον Ολυμπιακό έχοντας μειονέκτημα έδρας; Κάποιοι πουλάνε... σανό. Ας μην τον τρώνε όμως αμάσητο και οι φίλοι του Ολυμπιακού, ας τον αφήσουν για τους αντιπάλους που τα βλέπουν όλα ρόδινα όταν ο Θρύλος δεν είναι στο... παιχνίδι!

Άμεσες οι εξελίξεις

Πάμε όμως στο σήμερα. Οι Τσέρι και Ριντ θα πρέπει να θεωρούνται ήδη παρελθόν από τον Ολυμπιακό. Η απόφαση της διοίκησης είναι να απομακρυνθούν άμεσα και να έρθουν στον Πειραιά οι αντικαταστάτες τους. Σήμερα δεν θα είναι στο φιλικό με τον Πανιώνιο, ενώ θεωρείται και απίθανο να ταξιδέψουν στην Ισπανία για τον αγώνα με τη Βαλένθια. Σε αυτό το ματς κρίνεται και η παραμονή του Κεμζούρα. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι απειροελάχιστες. Ο Λιθουανός μάλλον θα κάτσει για τελευταία φορά στον πάγκο στον αγώνα της Παρασκευής. Δεν έχει καταλήξει ακόμα ο Ολυμπιακός στο νέο του προπονητή. Τα ονόματα που παίζουν λίγο - πολύ είναι γνωστά. Όμως μέχρι στιγμής ουσιαστική επαφή δεν έχει γίνει ούτε με τον Μπαρτζώκα, ούτε με τον Τόμιτς. Οι υποψήφιοι πάντως δεν είναι μονάχα αυτοί οι δύο. Ο Ολυμπιακός εξετάζει όποιον προπονητή Ευρωλίγκας είναι ελεύθερος και σύντομα θα υπάρξουν νέα και από αυτό το μέτωπο...

Η επόμενη μέρα

Κάθε μεγάλη αυτοκρατορία γνώρισε την ακμή και την παρακμή της, δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση ο Ολυμπιακός. Είναι κακό για το πρεστίζ του συλλόγου από μια ομάδα που συμμετείχε συνεχώς σε τελικούς της Euroleague κατακτώντας και το τρόπαιο να παρουσιάζει ενάμιση χρόνο αργότερα τέτοια εικόνα, όμως δεν είναι και καταστροφή. Τι να πουν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα που τόσα χρόνια έδινε ένα κάρο χρήματα και δεν μπορούσε να φτάσει στο Final Four, ή η φετινή Φενέρ που το καλοκαίρι έφερνε στην Τουρκία τους Ντε Κολό και Ουίλιαμς και λίγους μήνες μετά έχει το ίδιο ρεκόρ με τον Ολυμπιακό; Η ομάδα του Πειραιά έχει διοίκηση, έχει οργάνωση και έχει όρεξη για νέες διακρίσεις. Όσοι πιστοί, παραμείνετε δίπλα της. Όσοι δεν αντέχουν τα δύσκολα, ας κάνουν ένα βήμα πίσω και ας αφήσουν όποιον έχει όρεξη για δουλειά να κάνει το βήμα μπροστά...

Όπως σας γράψαμε στο fosonline, το περιστατικό των Αμερικάνων ήταν αυτό που τράβηξε το καλώδιο. Ο Ολυμπιακός θα έχει ξανά σφυγμό. Άπαντες εργάζονται για την ανάστασή του...