Ολυμπιακός: Επιστροφή στην κανονικότητα

O Oλυμπιακός στη Γαλλία επέστρεψε στις νίκες, αλλά κυρίως στις καλές εμφανίσεις και στα βασικά αγωνιστικά του χαρακτηριστικά - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Επιστροφή στην κανονικότητα

Ήταν μονόδρομος η νίκη για τον Ολυμπιακό στη Λυών. Οι Πειραιώτες όχι μόνο επέστρεψαν στα θετικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως στις καλές εμφανίσεις. Είδαμε και πάλι τα βασικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας, εκείνης που έχει διαπρέψει σε Ελλάδα και Ευρώπη την τελευταία τριετία. Ομαδικό μπάσκετ, καλή κυκλοφορία της μπάλας, ωραία κίνηση από τους παίκτες στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες και κάπως έτσι ήρθαν εύκολα καλάθια, ελεύθερα σουτ, 24 ασίστ και 11/26 τρίποντα (42,3%). Το περιφερειακό σουτ είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ και ο Ολυμπιακός έχει μάθε να ποντάρει και σε αυτό.

Οι Πειραιώτες φέτος χωλαίνουν στην επίθεση, έχουν μέσον όρο στο σκορ κοντά στους 76 πόντους και έχουμε τονίσει πολλάκις πως για να κερδίζει θα πρέπει να ξεπερνά τους 80 πόντους στην επίθεση. Αυτή τη φορά έβαλε 85, κάνοντας τη ζωή του πιο εύκολη. Και αυτό δε συνέβη μόνο εξαιτίας του καλού περιφερειακού σουτ που είχε. Δεν έχασε βολή (12/12) και ήταν αποτελεσματικός μέσα στη ρακέτα (66,7% δίποντα-20/30). Καμία αντίρρηση πως η Βιλερμπάν είναι η πιο αδύναμη ομάδα στην Ευρωλίγκα, αλλά η ομάδα είχε ανάγκη μία καλή εμφάνιση. Όχι μόνο βαθμολογικά, αλλά και για να τονώσει την αυτοπεποίθησή της.

Ο Ολυμπιακός είχε πλουραλισμό στην επίθεση και κυρίως είδε ξανά τους καλύτερους σουτέρ του να φωνάζουν «παρών». Ο Αιζάια Κάνααν έδειξε ηγετικά στοιχεία, έβαλε 19 πόντους με 4/7 τρίποντα και 3/4 δίποντα, σημείωσε ορισμένα κρίσιμα σουτ, δείχνοντας πως όταν βρει ρυθμό, κάνει τη... ζημιά στον κάθε αντίπαλο. Ο Άλεκ Πίτερς βρήκε και πάλι ρυθμό στο σκορ (17 πόντοι, 6/8 δίποντα) και όταν και οι δύο παίζουν καλά, οι Πειραιώτες δύσκολα χάνουν.

Οι ερυθρόλευκοι έκαναν... Ανάσταση με την αγωνιστική αφύπνιση του Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος έτρεχε στο γήπεδο, δημιουργούσε ρήγματα μέσα στη ρακέτα και έβαζε σουτ, καταλαβαίνοντας όλοι το πόσο έλειψε από την ομάδα το τελευταίο σχεδόν τρίμηνο. Έπαιξε περισσότερο συγκεντρωμένα και κινήθηκε αποφασιστικά μέσα στο καλάθι ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (11 πόντοι, 7 ασίστ) και πρέπει να συνεχίσει έτσι, σε μία περίοδο που ο Τόμας Ουόκαπ χρειάζεται επειγόντως... ανάσες.

Ο Μουσταφά Φαλ έδειξε για ακόμη μία φορά το γιατί είναι ένας από τους καλύτερους, αλλά και πιο έξυπνους ψηλούς στην Ευρώπη. Είναι ασύλληπτο νούμερο τα 8 μπλοκ, όπως και οι 7 ασίστ, ενώ μάζεψε και 7 ριμπάουντ, κυριαρχώντας μέσα στη ρακέτα.

Ο Ολυμπιακός έχει αλλαγές σε σχέση με πέρσι, αλλά συνεχίζει να έχει ποιότητα και πλέον και μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Οι απουσίες τάραξαν τις ισορροπίες στο ρόστερ, αλλά με τους παίκτες υγιείς, είναι δεδομένο πως οι Πειραιώτες θα αντιδράσουν. Έχασαν έδαφος, είναι γεγονός, αλλά είναι στο χέρι τους να φέρουν τα πάνω-κάτω.