Ολυμπιακός: Χορεύοντας με τον Ησαΐα

Ο αγχωμένος Ολυμπιακός έκανε το 1-0 και τη λύση έδωσε το εκτελεστικό ένστικτο του Αιζάια Κάνααν, αλλά και ο κανόνας πως τα τρίποντα στο σύγχρονο μπάσκετ δίνουν τις νίκες. 

Ολυμπιακός: Χορεύοντας με τον Ησαΐα

Είναι σύνηθες οι ομάδες που έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, συνήθως να παρουσιάζονται με υψηλό βαθμό άγχους και πίεσης. Βλέπετε, είναι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς και κανείς δεν θέλει να χύσει την καρδάρα με το γάλα, ειδικά όταν έχεις τερματίσει και πρώτος στη σεζόν. Ο Ολυμπιακός μπήκε με άγχος στα πρώτα λεπτά, έχασε αρκετά σουτ, με τη Φενέρμπαχτσε να αποδίδει καλύτερα. Είχε σωστή κυκλοφορία της μπάλας, έβρισκε λύσεις στην επίθεση και για αυτόν τον λόγο είχε το προβάδισμα στο σκορ.

Ο Ολυμπιακός πήρε ένα μικρό προβάδισμα στο ημίχρονο, αλλά τα πάντα κρίθηκαν στο δεύτερο μέρος και ειδικά στην εξαιρετική τρίτη περίοδο των ερυθρολεύκων. Mέτρησαν επί μέρους σκορ 26-16 και έφεραν τη διαφορά στο +12 (63-51). Έχουμε τονίσει πολλές πως στο σύγχρονο μπάσκετ παίζει σημαντικό ρόλο το περιφερειακό σουτ. Αν δεν έχεις τρίποντα, δεν μπορείς να φτάσεις μακριά. Οι Πειραιώτες μέτρησαν 10/16 τρίποντα στο δεύτερο μέρος, γεγονός που τους έδωσε μεγάλη ώθηση, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με το εντυπωσιακό 55,2% (16/29) πίσω από τα 6,75 μέτρα. Με τέτοιο ποσοστό πως να χάσεις; Το μπάσκετ έχει πάει στο σουτ, στην ταχύτητα, στην επίθεση.

Ο άνθρωπος, βέβαια, που άλλαξε τον ρυθμό του παιχνιδιού και έκανε τη διαφορά στο ματς ήταν ο Αιζάια Κάνααν. Ο Αμερικανός γκαρντ... χόρεψε την άμυνα της Φενέρμπαχτσε, βάζοντας μεγάλα σουτ. Μέτρησε 5 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο, πυροβολώντας σε κάθε ευκαιρία το αντίπαλο καλάθι, αξιοποιώντας τις πάσες των συμπαικτών του. Τον έψαξαν, τον εμπιστεύθηκαν, τον κατάλαβαν πως είχε βρει ρυθμό και εκείνος με περίσσια αυτοπεποίθηση πυρπόλησε τα αντίπαλα δίχτυα. Τέλειωσε το ματς με 18 πόντους, έχοντας 6/7 τρίποντα! Αριθμός εντυπωσιακός, αν αναλογιστείτε πως στα 10 τελευταία ματς του Ολυμπιακού στην EuroLeague (από το εκτός με Εφές έως και το εντός με Μπασκόνια) είχε 6/34 σουτ (17,6%) πίσω από τα 6,75 μέτρα.

Το γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον άφησε εκτός αγώνων από το ελληνικό πρωτάθλημα, είναι δεδομένο πως πλήγωσε τον εγωισμό του Αιζάια Κάνααν, όσο και αν το δέχτηκε (και είναι γεγονός) με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση. Του δημιούργησε κίνητρο να δουλέψει περισσότερο, να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος. Δεν κλονίστηκε η ψυχολογία του και όπως είδαμε κόντρα στη Φενέρμπαχτσε έβγαλε και αγωνιστικό θράσος. Είναι κέρδος για τον Ολυμπιακό αυτή η εμφάνιση του Αμερικανού γκαρντ και ευχή όλων να συνεχίσει έτσι και στα επόμενα ματς. Παραδοσιακά, υπάρχουν παίκτες που από τα playoffs και μετά ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία ανώτερη και καλύτερη ομάδα από τη Φενέρμπαχτσε. Που υπερτερεί σε ποιότητα, χημεία και ομοιογένεια. Αν καταφέρει να κουμαντάρει καλύτερα το άγχος της η ομάδα, κυκλοφορήσει καλύτερα τη μπάλα και βρει και ο Κώστας Σλούκας το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο, η σειρά θα πάει για 3-0. Απαγορεύεται όμως κάθε ίχνος εφησυχασμού και χαλάρωσης, απέναντι σε ένα σύνολο που έχει παίκτες με ταλέντο, οι οποίοι αν βρουν ρυθμό μπορούν να κάνουν τη... ζημιά.