Παρτιζάν - Ολυμπιακός: Ραντεβού στο Βελιγράδι, 13 χρόνια μετά…

Το «ΦΩΣ» θυμάται την τελευταία φορά που η Παρτιζάν φιλοξένησε τον Ολυμπιακό * Οι Σέρβοι τότε είχαν καταφέρει να κερδίσουν το πιο ακριβό ρόστερ των «ερυθρολεύκων» όλων των εποχών.

Παρτιζάν - Ολυμπιακός: Ραντεβού στο Βελιγράδι, 13 χρόνια μετά…

Παρτιζάν και Ολυμπιακός είναι δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αμφότερες έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης, έχουν συμμετάσχει σε φάιναλ φορ, έχουν φορέσει τη φανέλα τους σπουδαίοι και σημαντικοί παίκτες, όπως και προπονητές. Η σερβική ομάδα, όμως, βρέθηκε στο περιθώριο για περίπου μία δεκαετία, στην οποία αντιθέτως οι Πειραιώτες διέπρεψαν. Μετά από πολλές σεζόν, λοιπόν, οι δύο σύλλογοι συναντήθηκαν στο ΣΕΦ στον πρώτο γύρο, θα κοντραριστούν ξανά και στο Βελιγράδι.

Η τελευταία φορά που οι «ασπρόμαυροι» φιλοξένησαν τους «ερυθρόλευκους» ήταν τη σεζόν 2009-10, στην περίφημη έδρα «Χάλα Πιονίρ». Στο τέλος της σεζόν μάλιστα συναντήθηκαν και στον ημιτελικό του φάιναλ φορ. Εκείνο τον Νοέμβρη του 2009, όμως, η Παρτιζάν κατάφερε να επικρατήσει του Ολυμπιακού με 86-80.

Προπονητής των «ερυθρολεύκων» ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με τους Πειραιώτες να διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα ρόστερ της Ιστορίας τους και το μεγαλύτερο μπάτζετ στα χρονικά του τμήματος μπάσκετ. Θυμάστε τα ονόματα; Τζος Τσίλντρες, Νίκολα Βούιτσιτς, Λίνας Κλέιζα, Γιάννης Μπουρούσης, Μίλος Τεόντοσιτς, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο νεαρός τότε Κώστας Παπανικολάου (μόλις 19 ετών), Γιοτάμ Χαλπερίν, Πάτρικ Μπέβερλι (ο οποίος τα επόμενα χρόνια καταξιώθηκε στο ΝΒΑ), Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Ας μην ξεχνάμε και τον σπουδαίο Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος είχε απουσιάσει από την αναμέτρηση. Οι Αγγελόπουλοι εκείνοι την εποχή είχαν δώσει τα... ρέστα τους.

Ο Μάριτς και ο Τσίλντρες

Σε εκείνη την αναμέτρηση ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο ημίχρονο (38-43), αλλά στο δεύτερο μέρος η Παρτιζάν αντέδρασε, καταφέρνοντας να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα (86-80). Οι Σέρβοι τότε πόνταραν στον δραστήριο Αμερικανό γκαρντ Μπο Μακ Κάλεμπ, ο οποίος μέτρησε 19 πόντους και 4 ασίστ, στον εκπληκτικό εκείνη τη σεζόν Άλεξ Μάριτς (Σερβοαυστραλός σέντερ που έπαιξε και στον ΠΑΟ), ο οποίος σημείωσε τρομερό νταμπλ νταμπλ (23 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα), ενώ είχε κάνει τρομερό ματς και ο Αλεξάνταρ Ράσιτς (25 πόντοι, 5 ασίστ).

Οι Πειραιώτες, οι οποίοι στο τέλος της σεζόν έχαναν στον τελικό του Παρισιού το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα, είχαν πρωταγωνιστή τον... αέρινο Τζος Τσίλντρες (18 πόντοι, 7 ριμπάουντ), αλλά δεν ήταν αρκετός. Ο Λίνας Κλέιζα μέτρησε και εκείνος 18 πόντους, αλλά κόστισε στην ελληνική ομάδα η απελπιστική αστοχία τους από την περιφέρεια. Είχαν μετρήσει μόλις 3/19 τρίποντα (15,8%), με τους Σέρβους να παίρνουν και τη μάχη στα ριμπάουντ (40-32). Για την ιστορία, στην Παρτιζάν τότε αγωνιζόταν και ο μόλις 19 ετών Γιαν Βέσελι, ο οποίος χαρακτηριζόταν μεγάλο ταλέντο. Στην πορεία δικαίωσε τις προσδοκίες.

Προπονητής τότε των «ασπρόμαυρων» ήταν ο Nτούσκο Βουγιόσεβιτς. Είχε δημιουργήσει ένα σπουδαίο σύνολο, έκανε έξοχη χρονιά, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να κερδίσει ένα καλό συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στη Ρωσία όμως δεν τα κατάφερε (οι Μοσχοβίτες αποκλείστηκαν στην Ευρώπη από τον πρώτο γύρο), με αποτέλεσμα στη συνέχεια να γυρίσει στο Βελιγράδι.

Όταν υπέταξε τους Παρτιζάνους στο Βελιγράδι

Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός νίκησε την Παρτιζάν στο Βελιγράδι ήταν πριν από 16 χρόνια. Ήταν Φεβρουάριος του 2007, όταν οι Πειραιώτες... άλωσαν τη σερβική πόλη με σκορ 84-92. Οι «ερυθρόλευκοι» του Πίνι Γκέρσον είχαν κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο μέρος (34-52), με τους γηπεδούχους στο τέλος να ροκανίζουν τη διαφορά. Ο Σκούνι Πεν με 27 πόντους και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού, ενώ ακολούθησε ο Αμερικανός γκαρντ Άλεξ Άκερ (14 πόντοι).

Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει αδελφοποιηθεί με τον Ερυθρό Αστέρα και στην Παρτιζάν να βλέπουν τους Πειραιώτες σαν «εχθρούς», αλλά πρόκειται για έναν σύλλογο με μεγάλη παράδοση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και είναι θετικό το γεγονός πως επέστρεψε στην κορυφαία διοργάνωση. Eίναι και η ομάδα με την οποία ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1979) της λαμπρής καριέρας του, σημειώνοντας μάλιστα και το νταμπλ την ίδια χρονιά. Πήρε και το Κόρατς, γράφοντας ιστορία με τους «ασπρόμαυρους». Η ομάδα της καρδιάς του όμως, ο σύλλογος με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο σε σχέση με κάθε άλλον (όπως παραδέχτηκε και δημόσια ο Ντούντα), ήταν ο Ολυμπιακός.