Χαλκέντερος και... χαμαιλέων!

Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ο... χαμαιλέοντας Ολυμπιακός απέδειξε πως ακόμα και όταν δεν μπαίνουν τα μακρινά σουτ, έχει τους τρόπους και τα ψυχικά αποθέματα να κερδίζει και αλλιώς.

Χαλκέντερος και... χαμαιλέων!

Πώς μπορείς να κερδίσεις τη Ρεάλ Μαδρίτης; Περνώντας της… χειροπέδες! Αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός και ορθολογικός τρόπος να εξουδετερώσεις το δεδομένο ταλέντο, τη δύναμη και τη «βαριά» φανέλα που έχει η συγκεκριμένη ομάδα. Και αυτό ακριβώς πέτυχε χθες βράδυ στο φλογερό ΣΕΦ ο Ολυμπιακός, παίζοντας… σκυλίσια άμυνα και μην επιτρέποντας σε κανένα σημείο του αγώνα στους Ισπανούς να νιώσουν άνετα και να βρουν ρυθμό στο παρκέ.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο ακριβώς πλάνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι φάνηκε να έχει και η Ρεάλ. Εξαρχής οι δύο ομάδες άρχισαν να ρίχνουν… ανελέητο ξύλο στην άμυνα. Η διαφορά ήταν ότι ο Ολυμπιακός το έκανε καλύτερα και χωρίς διαλείμματα, ορμώμενος και από τις κατάμεστες εξέδρες που έκαναν «κακό χαμό» σε κάθε φάση της αναμέτρησης. Ήταν το πρώτο φετινό παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» στην Ευρωλίγκα, στο οποίο παίζουν άμυνα στα… κόκκινα και για τα 40 λεπτά της συνάντησης.

Πέρα από την επικράτηση, οι 60 πόντοι που μόλις και μετά βίας έφτασαν οι Ισπανοί στο φινάλε του ματς αποτελούν παράσημο για την αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, καθώς η άμυνα που έπαιξε στον χθεσινό αγώνα θα πρέπει να διδάσκεται σε μπασκετικά σεμινάρια. Οι Πειραιώτες δεν επέτρεψαν ποτέ στους αντιπάλους τους να πετύχουν περισσότερους από 16 πόντους σε κάποιο δεκάλεπτο. Η όποια περαιτέρω ανάλυση μάλλον περιττεύει.

Δεδομένων των απουσιών στην περιφέρεια, ήταν σίγουρο ότι η Ρεάλ θα προσπαθήσει να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, έχοντας στις τάξεις της το υπερόπλο που λέγεται Ταβάρες, αλλά και τον Πουαριέ, ο οποίος σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας θα έπαιζε βασικός. Εκεί όρθωσαν ανάστημα οι Φαλ και Μπλακ, με τον πρώτο να παίζει εκπληκτικές άμυνες στον «πύργο» της Ρεάλ, ενώ ο δεύτερος με τρομερή δουλειά στην επίθεση άνοιγε διαδρόμους για τους συμπαίκτες του και έπαιρνε σωρηδόν επιθετικά ριμπάουντ.

Έτσι, αμφότεροι έθεσαν ουσιαστικά εκτός αγώνα τον άσο από το Κάπο Βέρντε, με εξαίρεση τα πρώτα 15 λεπτά, διάστημα στο οποίο ο Ταβάρες πέτυχε τους περισσότερους από τους 12 πόντους του στο παιχνίδι. Ναι, οι Ουόκαπ, Σλούκας ήταν συγκινητικοί και ο Μακ Κίσικ σε ένα ακόμη ματς κομβικός, όμως στεκόμαστε κυρίως στους ψηλούς γιατί αυτοί είχαν την πιο δύσκολη δουλειά χθες το βράδυ. Ιδίως ο Μπλακ έκανε το πιο μεστό παιχνίδι του με την κόκκινη φανέλα, αγωνιζόμενος σαν διψασμένος έφηβος αντί για 31χρονος προερχόμενος από σοβαρά προβλήματα τραυματισμού.

Ένα ακόμα εκπληκτικό στοιχείο του αγώνα ήταν ότι παρά τη γενική αστοχία στα μακρινά σουτ, στον χθεσινό Ολυμπιακό δυσκολεύεσαι να βρεις υστερήσαντα. Ακόμα και ο Βεζένκοφ, που τα… έσπασε από το τρίποντο, τελείωσε το ματς με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 μπλοκ! Ακόμα ακόμα και ο Κάνααν, ο οποίος έβαλε ένα σουτ όλο κι όλο, αφενός «έσβησε» τον Γιουλ και αφετέρου ήταν αυτός που ουσιαστικά «καθάρισε» το παιχνίδι, αφού με το μεγάλο τρίποντο που πέτυχε στο φινάλε της τρίτης περιόδου (στο τέλος του ρολογιού) έστειλε τη διαφορά στο +12 και την ψυχολογία της ομάδας στα ύψη.

«Αισθάνομαι… δαρμένος, δεν θα πω ψέματα» είπε μετά το τέλος ο Μπλακ. «Είμαι εξαντλημένος» συμπλήρωσε ο Μακ Κίσικ. Αυτό αποδεικνύει πως ακόμα και όταν δεν μπαίνουν τα μακρινά σουτ, ο… χαμαιλέοντας Ολυμπιακός έχει τους τρόπους και τα ψυχικά αποθέματα να κερδίζει και αλλιώς. Όπως έκανε απέναντι στη Ρεάλ, με το κοινό του να τραγουδά σε κατάσταση… μέθης στο φινάλε «φέρτε μας το ευρωπαϊκό»…